Memoria zilei: FLORIN ZAMFIRESCU, botoşăneanul care a creat "Lumina", ar fi împlinit astăzi 55 de ani!

La începutul anului 2005, a făcut parte din grupul de laici care i-a propus Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, proiectul primului cotidian creștin din România, Ziarul Lumina.

Memoria zilei: FLORIN ZAMFIRESCU, botoşăneanul care a creat "Lumina", ar fi împlinit astăzi 55 de ani!

FLORIN ZAMFIRESCU

Florin Zamfirescu s-a născut pe 14 aprilie 1962, la Botoșani. De-a lungul unei cariere de aproape 30 de ani în gazetărie, de numele lui Florin Zamfirescu s-au legat proiecte editoriale precum "Opinia studenţească" (1984-1991), "Monitorul de Iaşi" şi reţeaua de ziare "Monitorul", "Obiectiv", "Lumea ieşeanului", "Ziarul Lumina", "Lumina de Duminică".

A plecat în veşnicie la 28 ianuarie 2010, lăsând în urmă amintirea unui jurnalist care şi-a trăit în totalitate meseria. Florin Zamfirescu a fost unul dintre jurnaliștii care au pus bazele presei moderne ieșene și naționale de după 1989.

Conform Wikipedia, şi-a început cariera în 1982, în vremea studenției, ca secretar general de redacție, la revista Opinia studențească. Din 1991, timp de 9 ani a fost gazetar la Monitorul de Iași, primul ziar puternic al Iașului de atunci, fiind unul dintre fondatorii acestuia. A inițiat și participat activ la dezvoltarea rețelei de ziare Monitorul, în Moldova, Ardeal și București.
A susținut, în paralel, dezvoltarea rețelei de stații Radio Nord-Est și a Centrului tipografic "Multiprint", grație căruia la Iași s-a tipărit primul ziar full policrom din România. A structurat redacțiile locale și, într-un climat profesional foarte confuz, a introdus reguli de funcționare pe departamente și secții cu competențe clar definite.

A înființat mai multe ziare: "Obiectiv", "Foaia Ieșeanului", "Lumea Ieșeanului", fiecare dintre acestea surprinzând piața cu idei ingenioase dintr-o paletă largă de com-petențe, de la editorial la distribuție.

De asemenea, la fiecare dintre aceste ziare, a creat adevărate școli de gazetărie.

La începutul anului 2005, a făcut parte din grupul de laici care i-a propus Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, proiectul primului cotidian creștin din România, Ziarul Lumina. Din 7 februarie 2005, de la prima apariție a acestui ziar, în calitate de director editorial a promovat și încurajat un gen de presă inedit în peisajul media românesc, abordând subiectele sociale din perspectivă creștină.

Tot cu girul său, din 14 octombrie 2005 a apărut pe piață și primul săptămânal de spiritualitate și atitudine creștină, Lumina de Duminică. Un alt proiect al său, realizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost achiziționarea unei rotative și înființarea Tipografiei "Albina" a Mitropoliei Moldovei și a Bucovinei.

"A fost cel mai complet om de presă din Iași, autodidact și care a făcut școală în jurul lui ceea ce foarte puțini jurnaliști fac. A avut generozitatea asta de a împărți tot ce știa; niciodată n-a ascuns nimic". (Daniel Condurache)

"Cu o bogată experiență jurnalistică, adunată cu migală în asceza actului de presă, de la manuscris până la tipografie, prin osteneala de fiecare zi a unui om harnic care își mistuie ființa într-o permanentă dăruire de sine, Florin Zamfirescu s-a remarcat prin muncă asiduă, seriozitate, curaj și generozitate, trăind libertatea socială ca responsabilitate civică și apartenența la comunitatea Bisericii ca demnitate spirituală și arvună a Învierii". (PF Daniel)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Fetița din Germania cu rădăcini în Vorona, care a descoperit frumusețea ortodoxiei: ”Cântările bizantine sunt foarte frumoase pentru cei care le înțeleg” (Foto, Video)

astăzi, 10:05
357

Maria și Klaus s-au cunoscut la un concert în Austria. El neamț, ea româncă din Vorona. El nu cunoscuse până atunci ortodoxia, ea crescuse înconjurată de colindele și pri...

In memoriam Vasile Mardare, artistul din Botoșani care a murit la doar 47 de ani! (Foto, Video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
510

"Sunt un om simplu cu tristețile, cu bucuriile și iubirile sale, la fel ca toată lumea. Atâta timp cât mai pot și sunt în putere, voi scrie muzică, pentru că atunci c&acir...

Ornamentele unicat din cel mai nordic oraș al țării, din nou scoase la lumină! (Foto)

Marţi, 30 Aprilie 2024
1935

Întreținerea lor presupune, însă, multă migală și o mână de profesionist pentru ca în fiecare primăvară oamenii să se bucure din nou de băncile și fântân...