Marta Petreu este câştigătoarea Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” - Opera Omnia (video)

Marta Petreu este câştigătoarea Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” - Opera Omnia (video)

Poeta Marta Petreu este laureata celei de a XXXI-a ediție a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” - Opera Omnia, anunțul fiind făcut, sâmbătă, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local (CL), la care au asistat mai mulți scriitori și oameni de cultură.

Câștigătoarea a fost numită Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani și răsplătită cu suma de 35.000 de lei, identic precedându-se și în cazul laureatului ediției anterioare a concursului de poezie, acestea fiind singurele proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi a CL.

Marta Petreu este pseudonimul literar al Rodicăi Marta Vartic, născută ca Rodica Marta Crişan. În vârstă de 67 de ani, ea este profesor de filosofie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj şi redactor-şef al revistei „Apostrof”.

Și-a făcut debutul în literatură în anul 1981 cu volumul de poezie „Aduceţi verbele”, scriind apoi „Dimineaţa tinerelor doamne”, „Loc psihic", „Poeme neruşinate”, „Cartea mîniei”, „Apocalipsa după Marta”, „Falanga”, „Scara lui Iacob”.

„Marta Petreu face o figură distinctă în cadrul generaţiei sa din anii '80, o generaţie formidabilă, prin faptul că nu a fost tentată de jocurile realului, de inter-textualitate şi de toate celelalte post-modernisme, ci a fost tentată în fond de altceva, de dialogul cu sine însăşi, de dialogul cu semenii şi de dialogul cu Dumnezeu. (...) Ea a încercat să ne dezvăluie sufletul ei, sufletul ei cu toată dezinhibarea de care poate fi în stare. Este o persoană deschisă, sinceră, extrovertită, câteodată chiar incomodă în dialogul cu ceilalţi, o redutabilă polemistă, dar ceea ce este important este autenticitatea atât a persoanei, cât şi a poetei Marta Petreu”, a spus poetul Vasile Spiridon, membru al juriului, în discursul de laudatio.

Pentru Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” - Opera Omnia au fost propuşi 26 de poeţi. Distincția este acordată de Primăria municipiului Botoșani și Fundația Culturală „Hyperion - Caiete Botoșănene”, cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România.

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta