„Ivan Turbincă”, un basm transformat într-o metaforă a destinului uman. Se va juca duminică, la Botoșani

„Ivan Turbincă”, un basm transformat într-o metaforă a destinului uman. Se va juca duminică, la Botoșani

Duminică, 16 ianuarie, de la ora 18:00, actorii Teatrului „Mihai Eminescu” invită iubitorii de povești noi și teatru să vizioneze spectacolul „Ivan Turbincă”.

Spectacolul este o dramatizare a regizorului Ion Sapdaru, după unul dintre cei mai importanți scriitori clasici români, Ion Creangă. Povestea este transformată dintr-un basm într-o metaforă a destinului uman, dar mai ales, o meditație pe tema relației omului cu moartea.

Dorința protagonistului de „a opri timpul” se izbește inevitabil de perspectiva unei veșnicii plictisitoare și chinuitoare deopotrivă, astfel încât finitudinea existenței umane devine o binecuvântare refuzată de divinitate. Episoadele de meditație filosofică sunt alternate cu multiple momente specifice folclorului românesc.

Astfel, sunt înserate dansuri tradiționale, care sunt susținute de muzica populară, specifică mai ales zonei din care provine teatrul nostru.

De asemenea, sunt folosite elemente din teatrul cu măști, tradiție care aparține patrimoniului național românesc.

Regia artistică este semnată de Ion Sapdaru, scenografia de Mihai Pastramagiu, coregrafia de Victoria Bucun și măștile de Gelu Rîșca.

Din distribuție fac parte Bogdan Horga, Andreea Moțcu, Alexandra Acalfoae, Mirela Nistor, Petronela Chiribuță, Silvia Răileanu, Bogdan Muncaciu, Cezar Amitroaei, Florin Aionițoaiei, Gheorghe Frunză, Alexandru Dobinciuc și Răzvan Amitroaei.

Prețul întreg al unui bilet este de 30 de lei, iar pentru elevi, studenți și pensionari este de 15 lei.

Biletele se pot cumpăra de la Agenția Teatrală din incinta Cinematografului Unirea, de marți până vineri între orele 08:00 – 21:00, de la Casa Tineretului de marți până vineri în intervalul orar 12:00 – 16:00, iar sâmbătă și duminică de la 16:00 la 18:00. De asemenea, acestea mai pot fi achiziționate și online https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Medicul Ramona Guraliuc despre situația de la UPU: „Suntem într-un deficit mare de personal. Am depășit chiar 200 de pacienți în 24 de ore” (video)

Vineri, 28 Ianuarie 2022
298

În cadrul unei conferințe de presă susțină în cursul zilei de vineri, 28 ianuarie, la sediul Instituției Prefectului, șefa Unității de Primiri Urgențe (UPU) din municipiul Botoșa...

Accident la Dângeni. Doi tineri au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce s-au izbit cu mașina într-un cap de pod

Vineri, 28 Ianuarie 2022
326

Doi tineri au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un cap de pod de pe raza satului Strahotin, din comuna Dângeni.Potri...

Botoșănenii se pot testa împotriva infecției cu Covid-19 și în 78 de cabinete de medicină de familie (video)

Vineri, 28 Ianuarie 2022
444

Pentru a le veni în sprijin cadrelor medicale de pe Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din municipiul Botoșani, secție care a fost luată cu asalt de pacienți în ultima perioadă, 78 de...