„Ivan Turbincă”, un basm transformat într-o metaforă a destinului uman. Se va juca duminică, la Botoșani

„Ivan Turbincă”, un basm transformat într-o metaforă a destinului uman. Se va juca duminică, la Botoșani

Duminică, 16 ianuarie, de la ora 18:00, actorii Teatrului „Mihai Eminescu” invită iubitorii de povești noi și teatru să vizioneze spectacolul „Ivan Turbincă”.

Spectacolul este o dramatizare a regizorului Ion Sapdaru, după unul dintre cei mai importanți scriitori clasici români, Ion Creangă. Povestea este transformată dintr-un basm într-o metaforă a destinului uman, dar mai ales, o meditație pe tema relației omului cu moartea.

Dorința protagonistului de „a opri timpul” se izbește inevitabil de perspectiva unei veșnicii plictisitoare și chinuitoare deopotrivă, astfel încât finitudinea existenței umane devine o binecuvântare refuzată de divinitate. Episoadele de meditație filosofică sunt alternate cu multiple momente specifice folclorului românesc.

Astfel, sunt înserate dansuri tradiționale, care sunt susținute de muzica populară, specifică mai ales zonei din care provine teatrul nostru.

De asemenea, sunt folosite elemente din teatrul cu măști, tradiție care aparține patrimoniului național românesc.

Regia artistică este semnată de Ion Sapdaru, scenografia de Mihai Pastramagiu, coregrafia de Victoria Bucun și măștile de Gelu Rîșca.

Din distribuție fac parte Bogdan Horga, Andreea Moțcu, Alexandra Acalfoae, Mirela Nistor, Petronela Chiribuță, Silvia Răileanu, Bogdan Muncaciu, Cezar Amitroaei, Florin Aionițoaiei, Gheorghe Frunză, Alexandru Dobinciuc și Răzvan Amitroaei.

Prețul întreg al unui bilet este de 30 de lei, iar pentru elevi, studenți și pensionari este de 15 lei.

Biletele se pot cumpăra de la Agenția Teatrală din incinta Cinematografului Unirea, de marți până vineri între orele 08:00 – 21:00, de la Casa Tineretului de marți până vineri în intervalul orar 12:00 – 16:00, iar sâmbătă și duminică de la 16:00 la 18:00. De asemenea, acestea mai pot fi achiziționate și online https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Pași importanți pentru realizarea Șoselei de Centură a Botoșaniului! (foto, video)

Vineri, 19 Aprilie 2024
1037

Proiectul pentru realizarea Șoselei de Centură Ocolitoare a municipiului Botoșani a fost scos la licitație. Tronsonul de 10 kilometri va avea continuitate în Drumul Expres Botoșani – ...

Imagini din trecut îmbrăcate în idei de viitor în Muzeul Multimedia din Centrul Istoric al Botoșaniului! (foto, video)

Vineri, 19 Aprilie 2024
404

Muzeul Multimedia din Centrul Istoric al municipiului Botoșani este unic în județul Botoșani, dar mai ales în Regiunea Moldovei prin faptul că se află în subteranul unei clădir...

Cristina Lăcătușu, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru CJ Botoșani. „Noi avem o problemă...” (video)

Miercuri, 17 Aprilie 2024
796

Cristina Lăcătușu, membră și președinta formațiunii politice Uniunea Salvați România (USR) – Filiala Botoșani la nivel de județ, care face parte din Alianța Dreapta Unită, și-...