Poeta Marta Petreu: „Un premiu care poartă numele lui Eminescu este de natură să înfioare pe oricine” (video)

Poeta Marta Petreu: „Un premiu care poartă numele lui Eminescu este de natură să înfioare pe oricine” (video)

Poeta Marta Petreu, care a fost desemnată, sâmbătă, câștigătoarea celei de a XXXI-a ediții a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”- Opera Omnia, s-a arătat surprinsă de decizia juriului de a-i atribui această distincție.

Într-o înregistrare video prezentată în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local, ea a afirmat că „un premiu care poartă numele lui Eminescu este de natură să înfioare pe oricine”.

„Cred că un premiu care poartă numele lui Eminescu este de natură să înfioare pe oricine. Pe mine, cu siguranţă. Se cuvine să le mulţumesc preşedintelui juriului, domnului Nicolae Manolescu, şi membrilor juriului care au votat pentru mine. La fel se cuvine să le mulţumesc membrilor juriului care au votat pentru altcineva. În principiu, într-o contabilitate omenească, şi unii, şi alţii au dreptate. Eu nu pot decât să mă mir, cam stingherită, că talerul balanţei s-a înclinat de data asta în favoarea mea. Îl salut afectuos pe Gellu Dorian, colegul meu de generație, care a înființat Premiul, și recunosc cinstit că încăpățânarea lui a fost mai are decât a mea”, a afirmat poeta.

Marta Petreu este pseudonimul literar al Rodicăi Marta Vartic, născută ca Rodica Marta Crişan. În vârstă de 67 de ani, ea este profesor de filosofie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj şi redactor-şef al revistei „Apostrof”.

Și-a făcut debutul în literatură în anul 1981 cu volumul de poezie „Aduceţi verbele”, scriind apoi „Dimineaţa tinerelor doamne”, „Loc psihic", „Poeme neruşinate”, „Cartea mîniei”, „Apocalipsa după Marta”, „Falanga”, „Scara lui Iacob”.

Pentru Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” - Opera Omnia au fost propuşi 26 de poeţi. Distincția este acordată de Primăria municipiului Botoșani și Fundația Culturală „Hyperion - Caiete Botoșănene”, cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România, al cărei președinte a prezidat juriul.

 

 

Spune-ne opinia ta