Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) din Botoșani funcționează cu sincope din cauza deficitului de personal și a lipsei de experți în restaurarea monumentelor istorice, probleme cu un impact semnificativ asupra procesului de conservare și restaurare a patrimoniului, a declarat directorul instituției, Dănuț Huțu.
„Dacă aș vorbi de disfuncționalități, nu aș putea să nu spun că instituția mea are doar doi specialiști. Tot volumul de muncă realizat în zona de patrimoniu imobil este realizat de un singur om, care practic este asaltat de această multitudine de dosare. E clar că vom avea nevoie de oameni și știm foarte bine care este situația din sistemul bugetar. Nu fac comentarii, dar e o deficiență pe care nu pot să mi-o asum”, a afirmat Huțu.
Pe lângă subdimensionarea personalului intern, directorul DJC Botoșani atrage atenția că proiectele de patrimoniu sunt derulate cu specialiști din alte zone ale țării, situație care conduce la creșterea costurilor asociate și întârzieri în implementarea lor.
„O altă deficiență, care este externă nouă, este lipsa specialiștilor. Din păcate, la Botoșani nu avem deloc specialiști atestați pe restaurarea monumentelor istorice, ceea ce face ca atunci când se realizează proiectele de restaurare a monumentelor se fac doar cu specialiști din alte zone: București, Iași, Cluj, ceea ce face ca aceste costuri să crească. De multe ori se mai prezintă la licitații din zona publică firme care nu sunt specializate, ceea ce duce la dificultăți în procesul de avizare. Sunt lucruri cu care ne confruntăm. Deși vrem să fim la dispoziția cetățeanului și autorităților publice, nu dăm noi avizele, noi suntem o instituție care lucrează cu comisii de specialitate la nivel național și e destul de dificil”, a adăugat Dănuț Huțu.