Calendar ortodox: Aşezarea cinstitului brâu al Maicii Domnului în raclă

Cinstitul brâu, fiind pus în aceeaşi raclă de aur, a fost pecetluit cu pecete împărătească, iar în amintirea acelui eveniment s-a rânduit şi sărbătoarea de astăzi.

Calendar ortodox: Aşezarea cinstitului brâu al Maicii Domnului în raclă

În această zi pomenim punerea în raclă a cinstitului brâu al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Încă din vechime, creştinii au arătat evlavie pentru lucrurile care au aparţinut Mântuitorului Iisus Hristos, Maicii Domnului sau sfinţilor. Multe dintre acestea au fost păstrate cu sfinţenie, fiind aşezate în locuri de cinste, iar uneori au fost ridicate biserici pentru păstrarea şi cinstirea lor.

Aşa s-a întâmplat cu „Veşmântul Maicii Domnului”, cu cinstitul ei „Omofor”, cu „Brâul Maicii Domnului”, cu moaştele a sute şi mii de sfinţi mucenici, care ne aduc nouă aminte de cei ce au mărturisit de-a lungul vremurilor credinţa în Iisus Hristos, Domnul nostru. Brâul Maicii Domnului, a cărui aşezare în raclă o pomenim noi astăzi, a fost adus de la Ierusalim la Constantinopol şi a fost aşezat într-o raclă de aur, în biserica închinată Născătoarei de Dumnezeu, numită Chalcopratia (Târgul de aramă) şi zidită de împăratul Teodosie al II-lea cel Tânăr (408-450).

După mulţi ani, pe vremea împăratului Leon al VI-lea Înţeleptul (886-912), care era foarte mâhnit fiindcă soţia sa Zoe era chinuită de un duh necurat, se făceau multe rugăciuni către Dumnezeu pentru împărăteasă. Deci, într-una din zile, Zoe a avut o vedenie dumnezeiască în care i s-a spus că dacă se va aşeza peste ea brâul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, se va tămădui. Împărăteasa i-a spus împăratului Leon despre vedenie, iar împăratul îndată l-a rugat pe patriarh pentru aceasta. Şi dezlegând pecetea, au deschis racla şi au găsit întreg cinstitul brâu al Maicii Domnului, întru nimic vătămat de trecerea timpului şi l-au sărutat cu evlavie.

Iar când patriarhul l-a întins deasupra împărătesei, aceasta îndată a scăpat de chinuirea diavolească şi a câştigat tămăduire desăvârşită de boala ei. După vindecare, creştinii au premărit cu bucurie pe Hristos şi pe Preacurata Sa Maică şi au cântat cântări de mulţumire.

Iar cinstitul brâu, fiind pus în aceeaşi raclă de aur, a fost pecetluit cu pecete împărătească, iar în amintirea acelui eveniment s-a rânduit şi sărbătoarea de astăzi.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tradiții și obiceiuri în Ajun de Sfântul Andrei, usturoi pus la uși și busuioc sub pernă

Miercuri, 29 Noiembrie 2023
77

Există câteva tradiții și obiceiuri în Ajun de Sfântul Andrei 2023 pe care oamenii le respectă cu sfințenie, iar printre ele se numără usturoiul pus la uși, dar și pusul de ...

În acest sfârșit de săptămână, Teatrul „Mihai Eminescu” invită botoșănenii la spectacolul „La Academie” de Alexandra Felseghi

Miercuri, 29 Noiembrie 2023
145

”Sărbătorim luna cadourilor cu un cadou special pentru spectatorii noștri dragi. Fă un cadou special cuiva drag și oferă-i în dar un spectacol de teatru! La spectacolele din luna dec...

Măsurile de ordine publică stabilite de autorități pentru perioada 30 noiembrie - 3 decembrie 2023 în județul Botoșani

Miercuri, 29 Noiembrie 2023
62

În contextul zilelor libere ocazionate de Sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională a României, structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au dispus o serie de ...