La Botoșani: A fost lansat Regulamentul de acordare a Premiului Naţional pentru Publicistică „Mihai Eminescu“!

Premiul, care va fi decernat în ziua de 15 iunie, ziua morţii poetului Mihai Eminescu, va fi acordat unui publicist român contemporan în viaţă pentru articole, eseuri, cărţi publicate în care a abordat opera publicistică a lui Mihai Eminescu.

La Botoșani: A fost lansat Regulamentul de acordare a Premiului Naţional pentru Publicistică „Mihai Eminescu“!

Având în vedere necesitatea punerii în valoare a publicisticii lui Mihai Eminescu, cât şi păstrarea memoriei culturale a poetului naţional, născut la Botoşani, Primăria Vorona înfiinţează în luna februarie 2024 Premiul Naţional pentru interpretare critică a operei publicistice a lui Mihai Eminescu.

Premiul se decernează în ziua de 15 iunie, ziua morţii poetului Mihai Eminescu, într-o ceremonie ce va avea loc în Centrul Cultural Raluca Juraşcu din Joldeşti sau într-o altă sală care întruneşte condiţiile cerute de un astfel de eveniment, numai în prezenţa publicistului desemnat de juriu.

În cazul în care, din motive obiective, publicistul desemnat de juriu nu poate fi prezent, următorul publicist dintre cei nominalizaţi va fi laureat.

De asemenea, dacă publicistul desemnat de juriu a avut unanimitate de voturi şi este indisponibil, se va relua procedura de jurizare.

Premiul va fi validat de un juriu naţional ales pe trei ani, format din trei sau cinci personalităţi marcante ale literaturii române, profesori şi critici literari din centrele culturale ale ţării.

Nominalizările vor fi făcute de către organizatori prin sondaje în diverse medii sociale şi culturale, alegându-se astfel trei sau cinci publicişti dintr-un număr de zece publicişti (sau mai mulţi, dar nu mai mulţi de cincisprezece) propuşi, care, printr-o adresă emisă de organizatori, vor ajunge în faţa juriului naţional.

Juriul poate vota în plic închis, prin corespondenţă, sau, în cazul în care pot fi toţi prezenţi la Vorona cu o zi înaintea decernării premiului, prin vot secret, înregistrat astfel într-un proces-verbal.

Votul va fi secret şi va fi colectat de preşedintele juriului, ales, de asemenea, pe trei ani. Preşedintele juriului are dreptul la un singur vot şi nu are drept de veto.

Preşedintele juriului va comunica organizatorilor rezultatul decis de membrii juriului prin vot secret. În cazul în care preşedintele juriului nu poate fi prezent, va desemna un membru al juriului să oficieze înmânarea premiului în cadrul ceremoniei de decernare.

Fondurile de premiere vor include cheltuieli legate de:

– valoarea premiului, care va fi stabilită în fiecare an de către Primăria Vorona, printr-o decizie, în funcţie de bugetul existent şi de rata inflaţiei;

– plata juriului, plata însemnelor premiului – diplomă şi un însemn care să sugereze opera publicistică a lui Mihai Eminescu, precum şi cheltuieli privind organizarea ceremoniei decernării premiului;

– cheltuieli legate de masă şi cazare, în colaborare cu alţi parteneri. Laureatul va primi în cadrul galei: o diplomă unicat, un însemn şi o sumă de bani.

Laureatul va fi invitat la ediţia următoare pentru a înmîna însemnele premiului noului publicist laureat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident: Pieton cu alcoolemie 1,52 lovit de o mașină, șoferul s-a ales cu dosar penal!

astăzi, 11:30
14

S-a întâmplat în cursul zilei de luni. Polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că pe strada Săvenilor, din municipiul Botoșani, s-a produs un accident rutier soldat cu...

Botoșănean reținut de polițiști după ce a pipăit o fată!

astăzi, 11:05
71

În cursul zilei de luni, 15 aprilie 2024, polițiștii din Hlipiceni au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr de 34 de ani.Botoșăneanul este bănuit de...

Lucian Trufin, candidat PSD la Consiliul Județean: „Voi continua programul de modernizare a drumurilor județene realizat de Doina Federovici”

astăzi, 10:56
23

Dezvoltarea infrastructurii rutiere județene a cunoscut un ritm fără precedent în mandatul de președinte al Consiliului Județean deținut de Doina Federovici. O treime din totalul drumurilo...