IPS Teofan, la Mănăstirea Popăuți": "Chipul Sfântului Ierarh Nicolae înseamnă, în primul rând, păstrarea şi mărturisirea credinţei celei adevărate"

IPS Teofan, la Mănăstirea Popăuți": "Chipul Sfântului Ierarh Nicolae înseamnă, în primul rând, păstrarea şi mărturisirea credinţei celei adevărate"

   Foto: Ziarul Lumina

Urmând unei binecuvântate tradiţii, sute de credincioşi din întreaga Moldovă au participat şi în acest an la hramul istoric al Mănăstirii Popăuţi din oraşul Botoşani. Obştea aşezării monahale, ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae de mai bine de 500 de ani, a avut bucuria de a-l primi în mijlocul ei pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, relateaza Ziarul Lumina.

Pe 6 decembrie 2016, în ziua când Biserica Ortodoxă Română l-a sărbătorit pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Mănăstirea Popăuţi din Botoşani şi-a serbat unul dintre hramuri. Sutele de credincioşi prezenţi la sărbătoarea aşezării monahale au participat cu evlavie la Sfânta Liturghie oficiată în biserica nouă a mănăstirii de IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, din soborul co-slujitor făcând parte arhim.

Ioan Harpa, stareţul Mănăstirii Popăuţi şi exarh de zona Botoşani, arhim. Luca Diaconu, exarh de zona Neamţ şi stareţ al Mănăstirii Bistriţa, pr. Lucian Leonte, protopop al Protoieriei Botoşani, precum şi stareţii mai multor mănăstiri din judeţul Botoşani, dar şi din alte judeţe ale Moldovei.

În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a vorbit despre căile prin care putem să-i fim următori Sfântului Nicolae: "Chipul Sfântului Ierarh Nicolae răspândit şi prelungit în viaţa creştinilor ortodocşi înseamnă, în primul rând, păstrarea şi mărturisirea credinţei celei adevărate. În al doilea rând, omul este chemat să facă voia lui Dumnezeu, precum Sfântul Ierarh Nicolae. Dacă omul înţelege voia lui Dumnezeu pentru sine şi se statorniceşte în această voie, totul se luminează în viaţa lui. A fi după chipul Sfântului Ierarh Nicolae, adică creştin ortodox adevărat, presupune să nu uiţi că numai rugăciunea te ajută să descoperi adevărul lucrurilor. Troparul Sfântului Ierarh Nicolae ne mai aminteşte de faptul că el este chip al blândeţii, adică al smereniei, al bunătăţii, al capacităţii de a ierta, al puterii de a nu te răzbuna, de a binecuvânta şi atunci când ai parte de blestem. Spune marele Isaac Sirul că singur omul smerit se află întru adevăr. Dacă are smerenie, Dumnezeu îl răsplăteşte pe om şi pentru faptele bune pe care nu le-a făcut".

La finalul slujbei, după împărtăşirea a numeroşi credincioşi cu Sfintele Taine, părintele stareţ Ioan Harpa a rostit un cuvânt de mulţumire: "Suntem datori să-i mulţumim stareţului nostru din Biserica triumfătoare, adică Sfântului Ierarh Nicolae, care, de 520 de ani, îi aşteaptă pe credincioşi la curtea domnească a Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare de la Popăuţi să prăznuiască frumos şi duhovniceşte această sfântă zi. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu ca, pentru rugăciunile Sfântului Nicolae, celor cuminţi să le dăruiască daruri duhovniceşti, iar celor care nu sunt cuminţi, aşa cum spune tradiţia noastră, Sfântul Ierarh să-i îndemne spre îndreptare, spre o adevărată viaţă creştinească. Mulţumim totodată şi stareţului nostru din Biserica luptătoare, Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, care a venit să se întâlnească cu Stareţul nostru cel mare din ceruri. Eu întotdeauna stau într-o tensiune: cu un ochi mă uit la Stareţul cel din cer, de frică să nu-l supăr, şi cu un ochi mă uit la poartă, mereu aşteptându-l pe stareţul nostru de aici, de pe pământ, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan".

Înainte de a pleca spre casele lor, credincioşii prezenţi au primit binecuvântare de la IPS Mitropolit Teofan, iar mănăstirea a organizat o agapă frăţească şi a împărţit pachete cu mâncare.

În ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, IPS Părinte Mitropolit Teofan a fost prezent la Mănăstirea Coşula, unde, înconjurat de părintele stareţ, arhimandritul Calinic Chirvase, şi de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba de Priveghere. La final, ierarhul a ţinut un cuvânt de învăţătură numeroşilor credincioşi prezenţi.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI