1. De as grai in limbile oamenilor si ale ingerilor, iar dragoste nu am, facutu-m-am arama sunatoare si chimval rasunator.
2. Si de as avea darul proorociei si tainele toate le-as cunoaste si orice stiinta, si de as avea atata credinta incat sa mut si muntii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.
3. Si de as imparti toata avutia mea si de as da trupul meu ca sa fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseste.
4. Dragostea indelung rabda; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieste, nu se lauda, nu se trufeste.
5. Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de manie, nu gandeste raul.
6. Nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar.
7. Toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda.
8. Dragostea nu cade niciodata. (Imnul dragostei - I Cor. 13;1-8)
"Imnul dragostei" nu trebuie sa ramana numai un reper pentru noi, numai "cuvintele Apostolului Pavel", ci sa devina propriile noastre cuvinte, propria noastra marturie izvorata din adancul inimii.
Imnul dragostei – de ce este citit la Maslu si nu la Cununie?
Regasim cunoscutul imn al dragostei in randuiala Tainei Sfantului Maslu, citit in cadrul celui de-al treilea Apostol. Locul in care Biserica a randuit ca "Imnul dragostei" sa fie citit in cultul divin public ne arata caracterul universal al acestui pasaj, ca unul ce face referire mai ales la dragostea crestina fata de aproapele. Taina Maslului in intregime are un caracter tamaduitor, atat la nivel sufletesc cat si trupesc, de intarire in credinta, nadejde si dragoste. Pericopele apostolice, cele evanghelice, precum si rugaciunile citite, intaresc acest aspect. Dragosta crestina apare aici cu atat mai necesara, in raport cu suferinta si nevoile aproapelui.
Nu avem pretentia ca Sfantul Apostol Pavel a spus in aceste opt versete totul despre dragoste. Acest sentiment, despre care aflam tot din Scriptura ca este "cel mai mare, cel mai important", a fost de mii de ani versificat de poeti, cantat de muzicieni, pictat de artisti, explicat de filosofi, fara a fi epuizat. Dragostea este o realitate ce nu poate fi traita si prin urmare nici tratata exhaustiv. Avem insa pretentia ca Sfantul Apostol Pavel a surprins in acest pasaj esenta dragostei.
Daca "Imnul dragostei" nu este "cu anevoie de inteles", trebuie sa recunoastem cu sinceritate ca, din pacate, este "cu anevoie de trait". Toti resimtim sub o forma sau alta, in unele imprejurari, putinatatea dragostei in noi fata de ceilalti si in ceilalti fata de noi. De aceea, ar trebui sa citim cat mai des aceasta marturie despre dragoste a Sfantului Apostol Pavel. Ba chiar sa o invatam pe de rost, rostind-o ca pe o rugaciune in toate momentele in care constientizam ca am cazut din adevarata dragoste.
crestinortodox.ro
IMNUL DRAGOSTEI - De ce este citit la Maslu si nu la Cununie?
Stiri Botosani Friday, 12 November 2010 CulturăSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Se reunesc în ceruri! Daniel a plecat din această lume la trei ani după decesul soției: ’’Odihnă veșnică în Împărăția lui Dumnezeu!”
astăzi, 15:20
"Cu Hristos Înainte...", acestea au fost ultimele cuvinte ale lui Daniel, spuse finului său... Azi dimineață, Daniel (36 ani), a plecat spre cele veșnice, alături de ...
Serviciile Voluntare ale ISU Botoșani, la momentul bilanțului. Moment de reculegere pentru o șefă trecută la cele veșnice! (Foto)
astăzi, 14:31
Activitatea desfășurată, în 2024, de Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență, dar și obiectivele stabilite pentru acest an au fost prezentate, în această săptămână...
Cine sunt cei șase miliardari români de pe lista Forbes a celor mai bogați oameni din lume!
astăzi, 12:09
Cu toate că aceiași oameni apar în top, locurile ocupate de aceștia s-au schimbat față de anul trecut. Ion Stoica și Matei Zaharia, fondatorii startup-ului de software Databricks, ocup...