Incepe Postul Craciunului!

Incepe Postul Craciunului!
Luni incepe Postul Craciunului, o perioada in care crestinii isi pregatesc trupul si sufletul printr-un regim mai strict de la mancare si prin rugaciune pentru intampinarea Nasterii Domnului.

Postul Craciunului dureaza 40 de zile, timp in care se consuma numai produse de origine vegetala. Postul incepe in 15 noiembrie si se incheie pe 24 decembrie. Se lasa sec in seara zilei de 14 noiembrie, cand se fac ospete si se mananca lapte, branza, oua sau carne.

Din punct de vedere al alimentatiei, este un post mai usor fata de cel al Pastelui, avand multe dezlegari la peste, ulei si vin. Postul presupune renuntarea la carne, oua si lapte, cum ar spune bunicii la mancarea de dulce.

Luni, miercuri si vineri mancam bucate fara ulei si fara vin. Marti si joi se dezleaga la untdelemn si vin. Sambetele si duminicile, pana in 20 decembrie exclusiv, se dezleaga la untdelemn, vin si peste.

Daca in zilele de luni, miercuri si vineri sarbatorim vreun sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra, mancam untdelemn si bem vin, iar daca este hramul bisericii sau sarbatoare insemnata in calendar cu cruce rosie, atunci este dezlegare si la peste.

Marti si joi mancam peste, untdelemn si bem vin, daca in aceste zile este vreun sfant mare, hramul unei biserici sau sarbatori cu rosu.

Postul se incheie in noaptea de Craciun, dupa Litanie. Din 15 noiembrie, de cand se lasa postul cuvenit acestei sarbatori, dupa fiecare liturghie sau dupa fiecare vecernie, oamenii, in special copii de la sate. incep sa repete colindele. Ultima zi a postului Nasterii Domnului (24 decembrie), numita Ajunul Craciunului, este zi de post mai aspru decat celelalte zile. Nu se mananca nimic pana la ora 15, cand se obisnuieste sa se manance, in unele parti, grau fiert, amestecat cu fructe si miere, in amintirea postului lui Daniel si al celor trei tineri in Babilon.

In unele parti nu se mananca in aceasta zi pana la rasaritul luceafarului de seara, care ne aduce aminte de steaua care a vestit magilor Nasterea Domnului. Acest regim aminteste totodata de postul tinut odinioara de catehumenii care in seara acestei zile primeau botezul crestin si apoi prima impartasire, la liturghia savarsita atunci in acest scop Liturghia Sfantului Vasile, care azi se savarseste dimineata.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Premiul I obținut de un artist botoșănean la Festivalul de la Sarajevo! ”Truda de mii de ore este răsplătită” (Foto)

astăzi, 10:02
36

În perioada 25-29 aprilie 2024 se desfășoară Festivalul Internațional de Chitară de la Sarajevo, organizat de Asociația Chitariștilor din Federația Bosniei și Herțegovinei.Printre ...

Francofonie și dezvoltare durabilă la Botoșani: ”Să fie viață în oraș!” (Foto)

astăzi, 09:29
58

Miercuri, 24 aprilie 2024, Casa Corpului Didactic Botoșani a găzduit Conferința internațională “Vers des villes durables – Que la ville reste vivable!“ (traducere în conte...

Tragedie, noaptea trecută, la Suceava: Accident cumplit, doi tineri au murit pe loc! (Foto)

astăzi, 08:44
1094

Tragedia s-a produs noaptea trecută. Doi bărbați au murit după ce au intrat cu un motoscuter într-un podeț într-un sat din județul Suceava.Potrivit ISU Suceava, echipajele au int...