Incepe Postul Craciunului!

Luni incepe Postul Craciunului, o perioada in care crestinii isi pregatesc trupul si sufletul printr-un regim mai strict de la mancare si prin rugaciune pentru intampinarea Nasterii Domnului.

Postul Craciunului dureaza 40 de zile, timp in care se consuma numai produse de origine vegetala. Postul incepe in 15 noiembrie si se incheie pe 24 decembrie. Se lasa sec in seara zilei de 14 noiembrie, cand se fac ospete si se mananca lapte, branza, oua sau carne.

Din punct de vedere al alimentatiei, este un post mai usor fata de cel al Pastelui, avand multe dezlegari la peste, ulei si vin. Postul presupune renuntarea la carne, oua si lapte, cum ar spune bunicii la mancarea de dulce.

Luni, miercuri si vineri mancam bucate fara ulei si fara vin. Marti si joi se dezleaga la untdelemn si vin. Sambetele si duminicile, pana in 20 decembrie exclusiv, se dezleaga la untdelemn, vin si peste.

Daca in zilele de luni, miercuri si vineri sarbatorim vreun sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra, mancam untdelemn si bem vin, iar daca este hramul bisericii sau sarbatoare insemnata in calendar cu cruce rosie, atunci este dezlegare si la peste.

Marti si joi mancam peste, untdelemn si bem vin, daca in aceste zile este vreun sfant mare, hramul unei biserici sau sarbatori cu rosu.

Postul se incheie in noaptea de Craciun, dupa Litanie. Din 15 noiembrie, de cand se lasa postul cuvenit acestei sarbatori, dupa fiecare liturghie sau dupa fiecare vecernie, oamenii, in special copii de la sate. incep sa repete colindele. Ultima zi a postului Nasterii Domnului (24 decembrie), numita Ajunul Craciunului, este zi de post mai aspru decat celelalte zile. Nu se mananca nimic pana la ora 15, cand se obisnuieste sa se manance, in unele parti, grau fiert, amestecat cu fructe si miere, in amintirea postului lui Daniel si al celor trei tineri in Babilon.

In unele parti nu se mananca in aceasta zi pana la rasaritul luceafarului de seara, care ne aduce aminte de steaua care a vestit magilor Nasterea Domnului. Acest regim aminteste totodata de postul tinut odinioara de catehumenii care in seara acestei zile primeau botezul crestin si apoi prima impartasire, la liturghia savarsita atunci in acest scop Liturghia Sfantului Vasile, care azi se savarseste dimineata.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tragedie într-o localitate din Botoșani: O femeie de 82 de ani a murit în urma unui incendiu care i-a cuprins locuința! (foto)

astăzi, 08:24

Când au ajuns pompierii, casa și o anexă ardeau în totalitate. Întrucât existau informații că proprietara ar putea să fie în interior, echipajele au început im...

Calendar ortodox, 19 ianuarie: Sf. Cuv. Macarie cel Mare şi Macarie Alexandrinul; Sf. Ier. Marcu, Mitropolitul Efesului; Sf. Mc. Eufrasia

astăzi, 08:03

Dar, venind cei din sat, l-au făcut preot fără voia lui, deşi era încă tânăr. Deci, făcându-se acest lucru, Macarie a început să ducă o viaţă mai aspră, căci venea...

Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)

Saturday, 18 January 2025

Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....