Grete Tartler, laureata Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” de la Botoșani! (Foto, Video)

Gala de Decernare a Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia are loc, în aceste momente, în sala Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani.

Juriul Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” a decis ca, pentru anul 2024, laureata să fie poeta Grete Tartler.

Născută pe 23 noiembrie 1948, București, Grete Tartler este scriitoare, traducătoare, orientalistă, diplomată - a fost ataşat cultural şi secretar I la Viena, ambasador la Copenhaga şi Rejkjavik, ministru plenipotenţiar la Atena.

Din 1978 este membră a Uniunii Scriitorilor din România. Profesor asociat la Şcoala Naţională de Studii Politice şiAdministrative SNSPA din Bucureşti şi cercetătoare/colaboratoare la Centrul de Excelenţă "Paul Celan" al Universităţii din Bucureşti.

 

Cărţi publicate (selectiv): Apa Vie, 1970; Chorale, 1974; Astronomia ierbii, 1981; Scrisori de acreditare, 1982; Substituiri, 1983; Achene zburătoare, 1986; Cuvinte salvate, 2018, Versuri şi uscate, 2019. A mai publicat eseuri şi critică literară (recent, Voci feminine de redescoperit, 2023), proză şi memorialistică (recent, Povestiri din Orient, Polirom, 2024), precum şi literatură pentru copii. A tradus numeroşi autori din şi în germană, poezie, proză şi filozofie arabă clasică şi persană, precum şi poezie engleză, franceză, italiană, neogreacă, proză daneză A publicat antologii multilingve de poezie, între care Lucruri de ţinut minte şi alte poezii/ Things to remember and other poems, 2018. Propriile ei scrieri literare au apărut traduse în engleză, suedeză, italiană, turcă ş.a. e (mai recent, la editura Universităţii Ege, Izmir, 2016).

Poeții nominalizați la Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, ediția a XXXIV-a au fost Marian Drăghici, Cassian Maria Spiridon, Arcadie Suceveanu, Grete Tartler, Matei Vișniec, Călin Vlasie și George Vulturescu.

Juriul Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” este format din Grațiela Benga, Al. Cistelecan, Daniel Cristea-Enache, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Irina Petraş, Vasile Spiridon.





 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

”Vin de păpădie” în vacanța de vară și temerarii din Botoșani care călătoresc de doi ani cu o carte în rucsac! (Foto, Video)

Wednesday, 9 July 2025

S-au strâns pe peronul gării unul câte unul, cu întrebările agățate de privire și cu nerăbdarea în talpă. Îmbrăcați lejer, pregătiți pentru canicula care deja ...

”Șapte zile cu Cezar Ivănescu”. Și o viață să descoperim înălțimi poeticești!

Monday, 7 July 2025

Cezar Ivănescu pare să fi fost, pe timpul vieții și al morții, cel mai controversat poet din literatură română a ultimului secol. Detractorii s-au întrecut pe ei înși�...

Orașul Botoșani la pas. Iazul de pe aleea cu nume de fost primar și legendele care unesc generații

Monday, 7 July 2025

Din intersecția de la Bazar, călătorul urcă pe strada Ion Pillat, pe lângă Biserica ”Sf. Gheorghe”, ctitorie a Doamnei lui Petru Rareș. Pasul se iuțește apoi pe lângă ...