FILARMONICA în război: Artiștii instrumentiști contraatacă, după scrisoarea lui Sârbu!
Stiri Botosani Wednesday, 8 January 2014 CulturăDupă ce fostul manager Mihai Sârbu a dat publicității o scrisoare deschisă adresată primarului municipiului Botoșani, prin care Ovidiu Portariuc era acuzat că a întreținut scandalul din instituția de cultură, acum, o altă scrisoare pornește către cetățenii orașului, mulți dintre ei iubitori ai muzicii care așteaptă ca această instituție importantă, cu care Botoșanii se mândresc, să revină la climatul firesc unui locaș de cultură.
De această dată, scrisoarea deschisă este semnată de Sindicatul Independent al Artiştilor Instrumentişti din Orchestra Simfonică Botoşani, care "doreşte să îşi exprime solidaritatea cu Primăria mun. Botoşani, precum şi Consiliul Local Botoşani urmare scrisorii deschise emise de domnul Sîrbu Mihai în presa locală".
Scrisoarea formulată de artiștii instrumentiști reia istoria desfășurării conflictului de muncă, pentru a demonstra că schimbarea managerului a fost cerută de angajați ai Filarmonicii, și nu este o acțiune premeditată a primarului Ovidiu Portariuc.
Redăm integral scrisoarea primită pe adresa redacției:
SCRISOARE DESCHISA
ADRESATA OPINIEI PUBLICE BOTOSANENE,
PRIMARIEI MUN. BOTOSANI,
CONSILIULUI LOCAL BOTOSANI
Sindicatul Independent al Artiştilor Instrumentişti din Orchestra Simfonică Botoşani doreşte să îşi exprime solidaritatea cu Primăria mun. Botoşani, precum şi Consiliul Local Botoşani urmare scrisorii deschise emise de domnul Sîrbu Mihai în presa locală în data de 6 ianuarie 2014.
Dorim să precizăm că domnul Primar Ovidiu Iulian Portariuc nu a făcut altceva decât să dea curs unor sesizări emise de artiştii instrumentişti de la Filarmonica Botoşani la începutul lunii decembrie 2012, iniţiind o serie de verificări la instituţia noastră şi încercând să dezamorseze o stare conflictuală care, în timp a degenerat, atingând punctul culminant când domnul Sîrbu Mihai a intervenit cu Poliţia Locală Botoşani împotriva propriilor salariaţi (preferând colaboratorii externi) deşi una din principalele obligaţii ale unui manager este de păstra un climat de lucru corespunzător şi de a detensiona stările conflictuale așa cum prevede Codul Muncii.
Domnul Primar a respectat de asemenea Contractul de management al domnului Sîrbu Mihai care s-a încheiat la data de 31 decembrie 2013. Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 68/29 iunie 2013 pentru modificarea şi completarea O.U. 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, se abrogă art. 44 referitor la dreptul de a prezenta un nou proiect de management fără concurs, lucru necunoscut, se pare, de domnul Sîrbu Mihai.
Primăriile au obligaţia de a organiza noi concursuri pentru posturile de manageri tocmai pentru a corecta unele anomalii din vechea legislatură după cum se arată în textul de lege menţionat :
"Avand in vedere faptul ca aplicarea dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 189/2008 privind managementul institutiilor publice de cultura, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 269/2009, cu modificarile ulteriorare, a generat numeroase contestatii si litigii, in considerarea faptului ca, in prezent, majoritatea institutiilor publice de cultura se confrunta cu dificultati in derularea actului managerial, generate, in parte, de interpretarea si aplicarea neunitara a legii, precum si de existenta unor lacune sau inadvertente legislative, in considerarea problemelor existente in reglementarea actuala, a controverselor aparute in aplicarea ordonantei de urgenta sus-mentionate, dupa modificarea acesteia prin legea de aprobare, care a generat blocaje si litigii cu privire la: neclaritatea dispozitiilor referitoare la partile raportului contractual, conditiile de studii ce trebuie indeplinite de manager, nestabilirea clara a naturii remuneratiei managerului si a raporturilor de tip institutional cu autoritatea, dar si fata de institutia pe care o conduce; insuficienta reglementare a interimatului, a drepturilor, obligatiilor si limitelor de competenta ce revin, pe de o parte, autoritatii si, pe de alta parte, managerului interimar in asigurarea conducerii institutiei publice de cultura pana la organizarea unui nou concurs; componenta si atributiile comisiilor de concurs si a celor de evaluare anuala si finala a activitatii managerului; reglementarea ambigua si insuficienta privind clauzele contractuale, inclusiv in ceea ce priveste concediul de odihna si posibilitatea managerului de a participa, direct sau indirect, la realizarea unor proiecte sau programe culturale in cadrul institutiei pe care o conduce; competentele si rolul organismelor colegiale care asista managerul in indeplinirea sarcinilor de conducere ce ii revin; natura juridica a remuneratiei managerului, consecinta grava a neadoptarii acestor masuri legislative este blocarea activitatii institutiilor publice de cultura, lipsa clarificarilor si modificarilor propuse de prezenta ordonanta de urgenta impiedica desfasurarea normala a activitatii multor institutii de cultura, care se regasesc astfel in imposibilitatea de a realiza scopul si obiectivele pentru care au fost infiintate. Totodata, lipsa unitatii de interpretare si de aplicare a dispozitiilor actului normativ creeaza premisa unor abuzuri sau a unor potentiale conflicte de interese. De asemenea, in prezent, majoritatea institutiilor publice de cultura se confrunta cu dificultati in derularea actului managerial, mentinerea situatiei existente, in care subzista inadvertente si lacune cu privire la natura juridica a contractului de management, a remuneratiei managerului, a drepturilor acestuia, putand duce la inmnultirea situatiilor litigioase".
În niciun caz domnul Primar Ovidiu Iulian Portariuc nu a abuzat de funcţie atunci când a făcut propunerea de numire a unui director interimar în persoana domnului Buiuc Liviu (art.33, alineatul 1 din O.U. 68/2013), la aceeaşi şedinţă din data de 20 decembrie 2013 fiind propus şi domnul Sîrbu Mihai de o parte a consilierilor locali, decizia finală fiind luată prin vot secret şi fiind în favoarea domnului Buiuc Liviu.
Nu se poate vorbi de o întreţinere a conflictului de către domnul primar atâta timp cât toate deciziile au fost supuse votului membrilor Consiliului Local Botoşani.
Cât priveşte demisia domnului Sîrbu Mihai aceasta a fost cerută iniţial de majoritatea covârşitoare a membrilor orchestrei simfonice tocmai pentru a se evita situaţiile care au fost create ulterior.
Potrivit notei de constatare nr. 127/28.01.2013 a Comisiei speciale de analiză şi verificare a activităţii manageriale formată din consilieri locali (din diverse partide politice) este aspectat, printre altele, faptul că managerul instituţiei a luat deciziile fără consultarea prealabilă a Consiliului de Administraţie al instituţiei (acesta întrunindu-se doar de şapte ori în perioada 2011-2012), lipsa concert-maestrului şi a liderului de sindicat din componenţa Consiliului de Administraţie, nu au fost aprobate colaborările cu persoane fizice sau juridice din ţară sau străinătate, statele de funcţii şi organigrama instituţiei nu au fost dezbătute în Consiliul de Administraţie, nu a fost aprobată participarea orchestrei la turnee în străinătate şi, în principal, deficienţele de comunicare între manager şi salariaţi.
Protestul artiștilor a fost unul demn si civilizat. Daca se poate vorbi de "întreținerea" protestului, acest lucru a fost făcut de însuși dl. Sîrbu Mihai, prin continuarea acțiunilor sale nedemne de un om de cultura.
Dacă în CV-ul domnului Sîrbu Mihai pot fi trecute la rublica "realizări măreţe": (ne)participarea orchestrei la Festivalul "G.Enescu", (ne)organizarea unor manifestări "ample" la Botoşani cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la înfiinţarea instituţiei, încetarea tuturor relaţiilor de colaborare precedente ale instituţiei rezultând o izolare a orchestrei la participarea în cadrul unor festivaluri şi concursuri internaţionale la care orchestra simfonică a fost invitată de-a lungul timpului, demisiile din orchestra simfonică, reorganizarea componenţei comisiilor interne, a Consiliului de Administratie şi a Consiliul Artistic formate din membri apropiați si obedienți, folosirea de metode de intimidare ce au dus la destrămarea colectivului orchestrei și la îndepărtarea unor instrumentiști valoroși din instituție şi lista ar putea continua, ne întrebăm, retoric desigur, cum rămâne cu dorinţa domnului Sîrbu de a rămâne director la Filarmonica Botoşani???
Si dacă achiziţionarea unui autoturism propriu (care nici măcar nu era o prioritate) "pentru instituție", sau organizarea de concerte la Dorohoi şi Rădăuţi, achiziţionarea de accesorii muzicale complet nefolositoare se numără tot printre "realizările măreţe" ale domnului Sîrbu Mihai, nu putem încheia decât cu celebrul "Quot erat demonstrandum" !!!
Cu stima,
Sindicatul Independent al Artiştilor Instrumentişti din Orchestra Simfonică Botoşani"
Vezi aici Scrisoarea deschisa a lui Mihai Sarbu, adresata primarului Ovidiu Portariuc
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Legendarele catacombe din Botoșani pot pune orașul pe harta turistică a României!
Legendarele catacombe din Centrul Istoric din Botoșani pun orașul pe harta turistică a României. Misterioasele tuneluri care au fost amenajate acum câteva sute de ani în ad&aci...
Peste o sută de kilograme de pește confiscat de polițiști, botoșănean de 69 de ani prins în ilegalitate!
Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Darabani au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Havârna, un autoturism condus de un bărbat, de 69 de ani, din aceeași locali...
Ziua Mondială a Diabetului Zaharat sărbătorită la Botoșani printr-o campanie de conștientizare!
Pe 14 noiembrie, în Ambulatoriul Integrat din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, are loc o campanie de conștientizare a populației privind depistarea precoce a ...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2024 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 2.50 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici