Duhovnicul care a îndurat 14 ani de temniță grea: "Preot m-au făcut la o mănăstire de maici, lângă Botoșani, la Agafton"

Pe 19 iulie 2011 pleca la Domnul părintele Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai mari duhovnici ai ortodoxiei.

Duhovnicul care a îndurat 14 ani de temniță grea: "Preot m-au făcut la o mănăstire de maici, lângă Botoșani, la Agafton"

A ispășit 14 ani de temniță grea comunistă și a fost unul dintre marii duhovnici ai neamului românesc.

Este înmormântat la Mănăstirea „Sfânta Maria” Techirghiol, loc pe care l-a păstorit peste 30 de ani.

Născut pe 15 August 1914, în Misleanu, Ialomiţa, a fost întemnițat la Miercurea Ciuc, Brașov, Jilava, Suceava, Vaslui, Aiud.

Într-un dialog cu Arh. Ioanichie Bălan, părintele Arsenie Papacioc își amintea:

"Părintele Petroniu îmi este naș de călugărie. Am evlavie la el. Chiar în noaptea când m-a călugărit, la Mănăstirea Antim, în 1948, el a tras la sorți numele de Arsenie. Nici pe mine, nici pe stareț - Părintele Benedict Ghiuș - nu ne-a lăsat să tragem. El a tras sorțul din căciulă. Iar eu, fiind în biserică în mantie, m-am dus la strană să văd când cade Sfântul Arsenie; și l-am găsit pe 8 mai, odată cu Sfântul Apostol Ioan Evanghelistul. Iar ziua în care am fost călugărit era 26 septembrie. Tot Sfântul Ioan Evanghelistul! Când am văzut, m-am cam speriat. Exact la un an, tot de Sfântul Ioan Evanghelistul, m-au făcut preot. Și-am zis: mă urmărește Apostolul iubirii! Preot m-au făcut la o mănăstire de maici, lângă Botoșani, la Agafton, pentru că acolo era slujba arhierească".

Au rămas scrise cuvintele colonelului Crăciun, şeful Penitenciarului Aiud, într-o caracterizare pe care i-o făcea părintelui Arsenie Papacioc: "În detenţie a avut permanent o atitudine duşmănoasă, în rândul celorlalţi deţinuţi încercând şi uneori reuşind să-i determine să creadă în puterea divină. (...) Este predispus să continue şi în stare de libertate activitatea duşmănoasă pe linia propagandei religioase" (cf. ACNSAS, Fond informativ, dosar 185003/2, fila 287).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PSD Botoșani : „Lumina Sfântă să vă călăuzească pretutindeni, cu liniște și pace în suflet!”

astăzi, 13:09
14

Să întâmpinăm cu bucurie Sărbătoarea Paștelui și să împărtășim împreună taina Învierii Mântuitorului!Lumina Sfântă să vă călăuzească pret...

(P) Geamuri curate, fără pete și fără stres, în 5 pași simpli

astăzi, 11:52
66

Știi acel moment când soarele strălucește fermecător prin ferestre și scoate la iveală urmele inestetice ale degetelor, petele lăsate de picurii de ploaie sau urmele de la ultima sesiune ...

Incendiu în balconul unui apartament din Botoșani, proprietara a suferit un atac de panică! (Foto)

astăzi, 11:32
328

Deși era acasă, proprietara nu  și-a dat seama ca ard lucrurile din balcon. Un vecin a observat ca iese fum și a sunat la 112 după ajutor.La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detaș...