Diana Simona Alupoaie, artista din Botoșani care experimentează ”Portalul între lumi” (Foto, Video)

Artista decupează din realitatea imediată fragmente pe care le transpune într-un imaginar perfect valabil, dar căruia îi conferă un înțeles paralel, posibil doar prin asumarea unui sine capabil să primească și să înțeleagă natura umană.

Vernisajul expoziției ”Portal între lumi” a avut loc duminică, 16 iunie 2024, la Colecția de Artă din Botoșani.

Absolventă a Universității Naționale de Artă "George Enescu" Iași, Diana Simona Alupoaie este profesoară la catedra de arte plastice a Liceului de Artă "Ștefan Luchian" Botoșani. A avut numeroase participări în expoziții de artă la nivel local și național: Saloanele Moldovei, Galeriile de Artă "Alfa" Chișinău și Bacău, Bienala Națională de Artă "Camil Ressu" Galați, Expoziția Națională "Arta la feminin" Botoșani, Salonul Național de Arte Vizuale "Interferențe" Botoșani, Salonul Anual de Artă "Artis" sau Muzeul Unirii Iași.



Aflată de această dată la prima expoziție personală, Diana Simona Alupoaie impresionează chiar de la început prin două ”riscuri” asumate artistic: lucrările de mari dimensiuni și abordarea portretisticii. Realizată aparent într-o notă clasică, dovedind o atentă preocupare asupra culorii și a liniei, pictura Dianei Alupoaie este de o finețe rafinată. Feminină, dar fără să alunece în feminism, delicată și totuși bine fixată într-o cromatică de forță.

Privită sub aspect estetic, lumea vizibilă a artistei se scindează. Astfel, vedem în ”Portal între lumi” o împărăție a lucrurilor finite, măsurabile, cu contururi ferme, categorice. Dar întâlnim și un construct fragil, arbitrar, vag delimitat. Aici, în zona inefabilului, găsim de fapt hotărârea artistei în a domina spiritual materia. Și o face nu doar prin simbolistică, ci și printr-un echilibru interior ce transpare din fiecare lucrare în parte.

"Portal între lumi", cu lucrări semnate de Diana Simona Alupoaie, este o invitație nu către un alt tărâm, ci o provocare la introspecție.




În viziunea lui Paul Valery, este o deosebire imensă între ceea ce vezi cu creionul în mână și ceea ce vezi fără creion în mână. Diana Simona Alupoaie este creionul din mâna privitorului, amuleta care deschide portalul către nevăzut. Fără să abuzeze de simboluri, fără să forțeze la nivel interpretativ, artista își conduce publicul către un univers previzibil, și totuși surprinzător. Lumina trezește la viață culoarea, se joacă cu ea, o metamorfozează. Și nu este deloc întâmplător că, în mai toate tablourile Dianei Alupoaie, albastrul este dominant, o culoare pe care psihologii o asociază cel mai mult cu încrederea, liniștea, loialitatea, dar și cu capacitatea de control.

”Ne căutăm în fiecare zi propriul eu, ne căutăm rostul și rolul”

”Așa cum știm, avem lumea văzută și lumea nevăzută, lume pe care avem impresia că o cunoaștem și că ne integrăm în ea, și acea lume de dincolo de noi pe care o căutăm. Ne căutăm în fiecare zi propriul eu, ne căutăm, cât avem de trăit pe pământ, rostul și rolul. Tocmai aceste întrebări și le pune și Diana în această primă expoziție personală deschisă la Botoșani. Cât din viața noastră înseamnă adevăr, cât înseamnă realitate, cât mistic și cât farmec are această realitate și în ce măsură suntem noi în stare să ne descoperim, să îi descoperim pe cei din jur ca parte a elementelor naturii, să încercăm să fim în rezonanță cu acestea, să găsim conexiunile dintre noi și aceste elemente, dar și conexiunile dintre noi, oamenii. Suntem, așa cum vedem în lucrări, în același timp și început și sfârșit, suntem în același timp și viață reală și poveste, suntem îngeri și demoni deopotrivă și toate aceste lucruri sunt reliefate prin lucrările pe care le vedem astăzi. Suntem și măști, suntem și nou-născuți, și oameni ajunși la capăt de drum. Toate acestea sunt transpuse cu sensibilitate și cu talent de către Diana”, a rostit Ana Coșereanu, curatoarea expoziției ”Portal între lumi”.

”O artistă cu un aspect fragil, dar care emană o forță lăuntrică puternică!”

Potrivit criticului de artă Delia Ioana Leizeriuc, titlul expoziției ne invită sugestiv la ”o incursiune în lumea imaginarului, a zonelor enigmatice, neexploatate, unde realul și magicul se împletesc instinctiv, în zona profund psihologică transpusă prin portretele riguros executate, prin personajele celeste sau chiar prin peisajele ireale”.

Analizând cele 14 lucrări de pe simezele Colecției de Artă, Delia Ioana Leizeriuc a extras drept element comun ”nota de feminitate, dar și cea de sensibilitate”.

”Sunt plăcut impresionată de luminozitatea intensă, de curățenia sufletească pe care se clădește arta sa. Se poate distinge simplu, natural, cum fiecare lucrare în parte a fost mai întâi de toate trăită, asimilată și apoi zămislită prin speranță și încredere. Având în vedere rafinamentul lucrărilor sale, ce transmit un mesaj puternic afectiv prin sensibilitate și delicatețe, putem concluziona despre Diana Alupoaie că este o artistă cu un aspect fragil, dar care emană o forță lăuntrică puternică, dar și luminoasă”, a spus Delia Ioana Leizeriuc.

”Locuită” de personaje care ocupă locul central al lucrărilor, pictura nu pierde nimic din monumentalitate sau din claritate, dimpotrivă. Artista reușește să armonizeze proporțiile, să le confere profunzime, chiar să creeze un soi de solemnitate rezervată.

Contemplând lucrările, vrei să uiți tot ce știai despre lucruri, despre oameni și fenomene. Înveți să privești, să experimentezi în stare pură o trăire vizuală fugară. Artista decupează din realitatea imediată fragmente pe care le transpune într-un imaginar perfect valabil, dar căruia îi conferă un înțeles paralel, posibil doar prin asumarea unui sine capabil să primească și să înțeleagă natura umană.

”Diana experimentează cu dăruire un tip de plăcere contemplativă ca fiind o plăcere spirituală, ascetică chiar, intens supravegheată și îndrumată de o putere divină. Manifestă o deschidere și o dorință arzătoare către libertatea de exprimare. Lucrările ei denotă o prospețime, un stil curat care nu este încărcat cu stereotipuri. Ceea ce vedeți expus astăzi constituie o bază la o anumită sinteză a frământărilor și a rezultatelor ce au animat creația acestei artiste, nu doar existența simplă a unui trăitor artistic specific, ci și o atitudine reflexivă de formă și fond poziționată la nivelul studiului pictural”, a adăugat criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc.

Pictura Dianei Alupoaie este însoțită în acest demers artistic de lucrările semnate de Andrei Alupoaie, sculpturi care întregesc din punct de vedere spiritual ”Portalul între lumi”.
























 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Oameni Academiei, Scrisoare-Protest către ministrul Educației și Cercetării: ”Consecințele dezastruoase sunt inevitabile!”

Friday, 17 January 2025

Facem precizarea că Institutul ”A.D.Xenopol” – Academia Română, Filiala Iași, este condusă de ilustrul prof.univ.doctor academician Gheorghe Cliveti, istoric născut î...

VIDEO cu artistul Grigore Leșe în această dimineață, înainte de a pleca din Botoșani!

Thursday, 16 January 2025

Un concert aplaudat la scenă deschisă de publicul prezent în sala Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani. După evoluția din cadrul Galei, după ce s-a deplasat la hotel, pe fon...

Grete Tartler, pe scena de la Botoșani: ”Alegerea mea ca laureat în acest an aduce și un omagiu lui Mihai Eminescu!”

Wednesday, 15 January 2025

Momentul cel mai așteptat al Zilelor Eminescu a avut loc în seara zilei de 15 ianuarie, pe scena Teatrului din Botoșani, și anume decernarea Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminesc...