Concert simfonic cu pianistul Horia Maxim si dirijorul Mihai Agafita! - VIDEO

Concert simfonic cu pianistul Horia Maxim si dirijorul Mihai Agafita! - VIDEO

 HORIA MAXIM  

Vineri, 4 noiembrie 2010, ora 18,30, Filarmonica Botosani va prezenta un concert dirijat de Mihail Agafita, cu pianistul Horia Maxim!

În program:
P. I. Ceaikovski: Concertul nr. 1, în si bemol minor,  pentru pian şi orchestră, op. 23
P. I. Ceaikovski: Simfonia a V-a, în mi minor, op. 64


MIHAIL AGAFIŢA este un valoros reprezentant al tinerei generaţii de dirijori, susţinând, în decursul a 15 ani, peste 350 de concerte simfonice şi spectacole de operă şi balet alături de colective din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Ucraina şi Belarusi, precum si diverse turnee in Grecia, Portugalia, Italia, Franţa, Malta şi Tunis.
Născut în 1973 în oraşul Călăraşi din Republica Moldova Mihai Agafiţa studiază dirijat orchestră jazz şi chitară la Institutul de Stat al Artelor din Chişinău, absolvind apoi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la clasa de dirijat a distinsului profesor Dumitru Goia sub a cărui îndrumare studiază ulterior ca masterand la cursul de studii aprofundate, specializarea Stilistică dirijorală-Dirijat orchestră. În anii 2005   2007 se perfecţionează la cursurile de măiestrie susţinute de reputatul dirijor Patrick Strub, organizate de Ambasada Germaniei la Chişinău.

Din 2004 deţine funcţia de dirijor al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova, iar din noiembrie 2009 devine şi dirijor permanent al Filarmonicii Transilvania din Cluj.  
Mihai Agafiţa participă la prestigioase festivaluri internaţionale de muzică, unde prestaţia sa dirijorală este întâmpinată cu entuziasm de public şi apreciată la superlativ de către mass-media. Colaborează cu personalităţi de renume a lumii muzicale.

Din anul 2010 Mihai Agafiţa devine membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova.
Repertoriul său impresionant conţine creaţii muzicale de diverse genuri şi stiluri de la preclasic la contemporan, printre care şi lucrări în primă audiţie.

Încă de la debutul carierei sale dirijorale, Mihai Agafiţa a fost apreciat pentru personalitatea şi talentul său artistic, pentru forţa şi sensibilitatea interpretării operelor muzicale, precum şi pentru tehnica dirijorală impecabilă care i-a permis reproducerea fidelă a particularităţilor stilistice inerente fiecărei creaţii abordate. 


Considerat a fi unul dintre cei mai buni pianişti ai generaţiei sale, HORIA MAXIM (născut în anul 1971, la Galaţi) este un muzician a cărui prezenţă constantă pe scena sălilor de concerte oferă una dintre cele mai importante referinţe despre talentul său artistic. Anvergura staturii sale de interpret este sugerată, nu mai puţin, de complexitatea expresiei muzicale demonstrate de acesta în abordarea unui repertoriu vast şi complex, atât ca solist concertist - colaborator al majorităţii orchestrelor simfonice din România, sub bagheta unor dirijori prestigioşi, precum Emil Simon, Ilarion Ionescu Galaţi, Emanuel Elenescu sau Petre Sbârcea - cât şi ca partener al unor importanţi interpreţi români şi străini (printre alţii, Ion Bogdan Ştefănescu, Johnny Răducanu, Richard Galliano şi Mario Caroli), în diferite ansambluri camerale. Măiestria sa pianistică a fost apreciată şi în recitaluri sau concerte susţinute în străinătate, cele mai multe dintre acestea în Germania şi Japonia.

Horia Maxim participă, de câţiva ani, la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale, printre cele mai semnificative dintre acestea fiind Festivalul Internaţional «George Enescu» şi Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi - Bucureşti. Realizările sale cuprind  numeroase înregistrări pentru radio şi televiziune, Horia Maxim interpretând, printre altele, un număr semnificativ de creaţii muzicale în primă audiţie. De asemenea, a înregistrat lucrări din repertoriul pianistic al muzicii clasice pentru coloana sonoră a unor filme produse în Franţa şi Statele Unite ale Americii (ex. "Youth without youth", film produs şi regizat de Francis Ford Coppola în anul 2007). În paralel cu activitatea solistică, Horia Maxim desfăşoară o activitate pedagogică susţinută, fiind profesor titular la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. În această calitate a fost invitat, în dese rânduri, în juriile unor importante concursuri naţionale şi internaţionale.


 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poliția Botoșani în alertă: Femeie dispărută de acasă chiar înainte de ziua de naștere! Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Maria!

astăzi, 16:24

Născută în Vatra Dornei, este domiciliată în Orășeni-Deal. În cursul zilei de 2 iulie 2025, în jurul orei 10:00, Maria a părăsit domiciliul din satul Orășeni-Deal, com...

Tabere în parohiile din Botoșani pentru sute de copii!

astăzi, 16:12

În cadrul proiectului „Tabăra din pridvorul satului”, al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care își propune organizarea a 120 de tabere în comunități rurale și urb...

15.000 de profesori în pericol: „Când educația e sacrificată din nou pentru jafurile guvernării!”

astăzi, 15:00

În mijlocul concursului național de titularizare, după ce mii de profesori au susținut inspecții la clasă și se pregătesc acum pentru examenul scris, Guvernul lovește exact în fund...