Calendar ortodox: Sfântul Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului

Sfântul Sofronie era din cetatea Damascului, avâd părinţi dreptcredincioşi ce se numeau Plintos şi Mira. A trăit în zilele împăratului Heraclie (610-641) şi încă din tinereţe şi-a îmbogăţit viaţa, iubind înţelepciunea, atât cea duhovniceaască, prin exemplul sfinţilor pustnici, cât şi din afară, a ştiinţelor din vremea lui. Studiind filosofia, a mers la Ierusalim, apoi la mănăstirea Sfântului Teodosie, începătorul vieţii de obşte, şi acolo a vieţuit 20 de ani.

 

L-a avut ca îndrumător pe pustnicul Ioan Moshu, scriitorul vestitei cărţi Limonariul. Împreună cu acest cuvios, Ioan, Sfântul Sofronie a călătorit la mai multe locuri sfinte: la Mănăstirea Sfântul Sava, la Iordan, în Antiohia, apoi în Alexandria. Aici, îmbolnăvindu-se, Sofronie a fost tuns în monahism. În acea vreme, Heraclie i-a biruit pe perşi, aducând la Ierusalim lemnul Sfintei Cruci, pe care aceştia îl furaseră, dar şi pe Patriarhul Zaharia al Ierusalimului, care era ţinut în robie. După moartea patriarhilor Zaharia şi Modest a fost ales Sofronie patriarh al Sfintei Cetăţi.

Atunci s-a ridicat în creştinătate o nouă erezie, a monoteliţilor, adică a celor care mărturisesc o singură voinţă şi o singură lucrare în persoana lui Hristos. Acestei erezii privind taina Persoanei lui Hristos i s-a opus Sfântul Sofronie, căci adunând sinod a osândit asemenea rătăcire. Sfântul Sofronie i-a combătut pe monoteliţi, întocmind scrieri care au fost citite la Sinodul al 6-lea Ecumenic. Tot el a scris Viaţa Sfintei Maria Egipteanca şi Cuvânt despre viaţa Sfântului Ioan cel Milostiv. A avut marea durere să vadă cucerirea Ierusalimului de către arabi sub ocârmuirea califului Omar în anul 638. Atunci, sfântul patriarh a încheiat cu Omar o pace pe care însă califul nu a respectat-o după ce Ierusalimul şi-a deschis porţile. Sfântul Patriarh Sofronie a trecut la Domnul în anul 638.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Judecătorii CCR, călătorii pe sume uriașe ca să studieze democrația, stilouri de peste 20.000 de euro, bilete la clasa business spre Dominicană!

astăzi, 10:30

Dezmățul pe bani publici de la Curtea Constituțională pare ceva ireal într-o țară cum este România unde doi din zece copii merg flămânzi la culcare, unde pensionarii...

Programul ARC deschis la Botoșani în prezența a 7000 de copii din diaspora românească și oficialități! (Foto)

astăzi, 10:16

A XVI-a ediție a Programului ARC, derulat în parteneriat cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, și-a deschis, săptămâna trecută, porțile pentru un număr de 7.000 de ...

100 de ani: După război, foamete, deportare și comunism, Bunicul Pavel spune că doar credința în Dumnezeu i-a dat putere! (Foto)

astăzi, 09:49

Încă un capitol de istorie trăiește în Parohia ”Sfântul Elefterie" Răuseni. Bunicul Pavel, în vârstă de 100 de ani, si-a serbat centenarul și ziua numelu...