Calendar Ortodox: Sf. Ier. Leontie de la Rădăuţi; Sf. Mc. doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, cei din Roma

Calendar Ortodox: Sf. Ier. Leontie de la Rădăuţi; Sf. Mc. doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, cei din Roma

Sfântul Leontie s-a născut în veacul al 14-lea, în Rădăuţi, din părinţi creştini dreptmăritori. A fost tuns în monahism cu numele Lavrentie la Mănăstirea Bogdana, iar mai târziu s-a retras la o sihăstrie în Valea Putnei, unde a avut mulţi ucenici, scrie ziarullumina.ro.

În anul 1402, în timpul domnitorului Alexandru cel Bun (1400-1432), este ales episcop al nou-înfiinţatei eparhii a Rădăuţilor, unde a păstorit făcând multă milostenie şi împărtăşind povăţuiri tuturor celor care aveau nevoie de sfaturi şi învăţături duhovniceşti. S-a retras la bătrâneţe din scaunul episcopal şi a mers la schitul pe care-l întemeiase.

Înainte de moarte a cerut să fie tuns schimnic, luând numele de Leontie. Sfintele sale moaşte se află în biserica Mănăstirii Bogdana din Rădăuţi.

Tot astăzi Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinţilor Mucenici doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, care erau din cetatea Romei şi au trăit în zilele împăratului roman Marcus Aurelius Carinus (283-285), fiind fraţi după trup. Erau doctori şi vindecau fără plată şi, fiind pârâţi la împărat că prin meşteşug vrăjitoresc fac vindecările şi că părăsind închinarea la idoli mulţi se apropie de Hristos, au fost prinşi şi întemniţaţi.

Sfinţii Cosma şi Damian au fost judecaţi de prigonitori pentru credinţa lor creştină. Eliberaţi la scurt timp, deoarece l-au vindecat chiar şi pe împărat, au fost omorâţi cu pietre de dascălul păgân care îi învăţase medicina şi care nu le putea răbda slava pe care o aveau aceştia de la oameni pentru bunătatea lor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Demn de filmele de comedie: Botoșănean prins drogat după ce s-a prezentat singur la Poliție

astăzi, 12:01
25

Marți, 3 octombrie 2023, la sediul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul Rutier s-a prezentat un tânăr de 22 de ani, din municipiul Botoșani, pentru a declara faptul că a fost implicat &i...

Ce a pățit o femeie care, din milă, a primit în casă o tânără ce părea neajutorată

astăzi, 11:56
53

În cursul zilei de marți, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unei tinere din municipiul Dorohoi, bănuită de com...

Veste bună pentru profesori! Luna octombrie le aduce bani în plus

astăzi, 11:14
70

Guvernul le-a promis profesorilor că vor primi un ajutor financiar în valoare 1.500 de lei/persoană în luna octombrie.De asemenea, personalul nedidactic urmează să primească 500 d...