Calendar Ortodox: Sf. Ier. Leontie de la Rădăuţi; Sf. Mc. doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, cei din Roma

Calendar Ortodox: Sf. Ier. Leontie de la Rădăuţi; Sf. Mc. doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, cei din Roma

Sfântul Leontie s-a născut în veacul al 14-lea, în Rădăuţi, din părinţi creştini dreptmăritori. A fost tuns în monahism cu numele Lavrentie la Mănăstirea Bogdana, iar mai târziu s-a retras la o sihăstrie în Valea Putnei, unde a avut mulţi ucenici, scrie ziarullumina.ro.

În anul 1402, în timpul domnitorului Alexandru cel Bun (1400-1432), este ales episcop al nou-înfiinţatei eparhii a Rădăuţilor, unde a păstorit făcând multă milostenie şi împărtăşind povăţuiri tuturor celor care aveau nevoie de sfaturi şi învăţături duhovniceşti. S-a retras la bătrâneţe din scaunul episcopal şi a mers la schitul pe care-l întemeiase.

Înainte de moarte a cerut să fie tuns schimnic, luând numele de Leontie. Sfintele sale moaşte se află în biserica Mănăstirii Bogdana din Rădăuţi.

Tot astăzi Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinţilor Mucenici doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, care erau din cetatea Romei şi au trăit în zilele împăratului roman Marcus Aurelius Carinus (283-285), fiind fraţi după trup. Erau doctori şi vindecau fără plată şi, fiind pârâţi la împărat că prin meşteşug vrăjitoresc fac vindecările şi că părăsind închinarea la idoli mulţi se apropie de Hristos, au fost prinşi şi întemniţaţi.

Sfinţii Cosma şi Damian au fost judecaţi de prigonitori pentru credinţa lor creştină. Eliberaţi la scurt timp, deoarece l-au vindecat chiar şi pe împărat, au fost omorâţi cu pietre de dascălul păgân care îi învăţase medicina şi care nu le putea răbda slava pe care o aveau aceştia de la oameni pentru bunătatea lor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Prefectul județului Botoșani, în urma vizitei în P.T.F. Stânca: „La ora 12:00 erau aproximativ 190 de camioane care așteptau să intre în România. Am primit multe sesizări din partea șoferilor” (fotogalerie)

astăzi, 18:26
76

Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, s-a deplasat astăzi în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca Costești pentru evaluarea situației din teren și eficientizarea fluxului d...

Femeie găsită moartă în curte de către concubin

astăzi, 14:18
616

O femeie de doar 49 de ani a fost găsită moartă în curtea casei de către concubinul acesteia. Bărbatul la crezut că femeia a plecat de acasă pe la vecini, însă a observat că papuc...

Un profesor de sport din Botoșani, premiat de Ministerul Educației, a folosit premiul pentru a încuraja copiii să facă sport

astăzi, 13:48
739

Singurul profesor de educație fizică din țară, premiat de Ministerul Educației în cadrul proiectului ,,Creatori de educație” a folosit premiul primit pentru acțiuni de încuraj...