Botoșăneni premiați la ”cel mai mare și mai frumos festival de Anul Nou” din România! (Foto)

Botoșăneni din trei localități au participat, în a doua zi din anul 2024, la Festivalul Național al Tradițiilor și Obiceiurilor de Anul Nou.

„Cel mai mare și mai frumos festival de Anul Nou din România!”, cu această impresie au plecat din zona Târgu-Neamț miile de suflete care au asistat la maratonul de tradiții și obiceiuri desfășurat pe parcursul zilei de marți, 2 ianuarie 2024, în centrul orașului de pe Valea Ozanei.

Festivalul păstrează un obicei care datează de decenii întregi, arhicunoscut de oamenii locului, și anume venirea cetelor de urători și “mascați” la Târgu-Neamț în a doua zi a noului an.

La ediția de anul acesta au participat cete precum Ursul lui Gavrilă din Asău (județul Bacău), Codrii Stânișoarei din Borca, Căiuții din Broscăuți (județul Botoșani), Alaiul de urători de la Boiștea, Stejărelul/ Vlăstarele lui Enescu din județul Botoșani, Urșii giroveni, Codrulețul din Vorona, Mlădițele Farcașei, Alaiul de Datini Răzeșii Cracăului și Năvala Urșilor, Străjerii din Dolheștii Mici, județul Suceava, Capra Mută din Preutești, Ceata de la Boroaia, Cerbul de la Zebreni (Cotnari, județul Iași), Arnăuții din Humulești, Sumanarii din Trifești, Urșii de la Poiana, Alaiul de datini și obiceiuri de la Răucești sau Arnăuții din Barieră.

După tradiționala paradă în centrul orașului, cetele au urcat rând pe rând pe scenă pentru a încânta publicul cu urături și colinde din vechime, autenticitate, muzică tradiţională, mesaj inedit şi recuzită pe măsură.

După mai bine de 5- 6 ore de culoare și emoție, Ionela Brănișteanu, directoarea Casei Culturii “Ion Creangă” din Târgu-Neamț, a anunțat câștigătorii acestei ediții.

La categoria “Autenticitate” (măști, costume, obiceiul prezentat), Urșii Giroveni (Neamt) și Căiuții din Broscăuți, Botoșani, s-au clasat pe locul al III-lea, iar locul II a fost revendicat de Alaiul de Datini și Obiceiuri de la Răucești și de Alaiul de Datini Năvala Urșilor din Boțești, Neamț. Locul I la această categorie a fost ocupat de membrii Grupului Stejărelul/ Vlăstarele lui Enescu din Botoșani și de cei din Ceata de la Boroaia.

La categoria “Datini și obiceiuri” (urs, capră, urătură etc), Cerbul de la Zbereni (Cotnari, jud. Iași) și Sumanarii de la Trifești (Neamț) au fost la egalitate, pe locul al III-a. Locul II a fost ocupat de Alaiul de urători de la Boiștea, coordonat de pr. Gheorghe Trofin, și de grupul Codrii Stânișoarei din Borca, județul Neamț. Pe locul I s-au clasat atât membrii grupului Codrulețul din Vorona (Botoșani), cât și Străjerii din Dolheștii Mici (Suceava).




 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești bune pentru elevii și bugetarii botoșăneni: Urmează una dintre cele mai lungi vacanțe din ultimii ani!

Monday, 18 November 2024

Vacanța de Crăciun a elevilor va începe în data de 20 decembrie 2024, ce reprezintă ultima zi de școală din anul calendaristic și finalul celui de al doilea modulul. Elevii se vor &i...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Primul pas la compania de apă a fost făcut. Am demis directorul general!”

Monday, 18 November 2024

„După o presiune imensa din partea mea, am făcut primul pas la compania de apă și ăsta a fost că am demis directorul general. Acest prim pas fiind făcut, urmează să creem o nouă organi...

Singura fermă BIO de găini ouătoare din Regiunea Moldovei este la Botoșani! (foto)

Monday, 18 November 2024

Familia Bardaus a pornit la drum cu intenția de a construi un sistem de agricultură ecologică complet integrat, care să garanteze calitate la fiecare pas, cu scopul de a oferi produse ecologice ș...