IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost întâmpinat de preotul Radu Constantin Zaiţ şi de enoriaşi cu pâine şi sare, creştinii bucurându-se ca de fiecare dată de binecuvântarea păstorului lor.
În cuvântul de învăţătură, rostit după slujba de sfinţire din Sfântul Altar al Bisericii "Sfântul Ioan Iacob", IPS Teofan a vorbit despre pericolul alungării lui Hristos nu doar din sufletele noastre, ci şi din comunitate şi din ţară, făcând referire la tulburările care se petrec astăzi în întreaga lume.
IPS Teofan: "Dumnezeu Hristos Domnul este din ce în ce mai mult alungat. Nu îşi găseşte locul în inima, în ţările şi în continentele noastre"

Preotul protopop Lucian Leonte a dat citire Hrisovului de sfinţire care a fost pus în piciorul Sfintei Mese ca act doveditor al sfinţirii.
IPS Teofan şi-a exprimat mulţumirea faţă de frumoasa lucrare a credincioşilor şi a preotului lor, Radu Constantin Zaiţ "pentru purtarea de grijă împreună cu părintele paroh, pentru ca această zonă să beneficieze de o foarte frumoasă biserică. A fost o lucrare grea, dar cu mila Domnului s-a săvârşit într-un timp relativ scurt şi ne bucurăm astăzi de această frumoasă zi. De aceea, în numele Sfintei Mitropolii, mulţumesc celor de faţă, ctitorilor ştiuţi şi neştiuţi, donatorilor şi sprijinitorilor acestor frumoase realizări. În primul rând, se cuvine a arăta gratitudinea sfintei Mitropolii pentru părintele paroh, care împreună cu familia, cu consiliul parohial, cu enoriaşii parohiei sau alţi credincioşi din oraş sau împrejurimi au ajutat la înfrumuseţarea acestei biserici".
A fost rostită o rugăciune pentru preotul paroh şi familia sa, cu acest prilej preotul Radu Consstantin Zaiţ fiind avansat la rangul de iconom stavrofor .
Părintele paroh Radu Consstantin Zaiţ a mulţumit, la rândul său, tuturor celor care au sprijinit lucrarea şi au fost alături cu gândul şi cu fapta, precizând că, după ridicarea bisericii de zid, urmează a se lucra "mai mult la biserica din sufletul credincioşilor".
Pr. Constantin Zaiţ: "De acum vom lucra mai mult la biserica din sufletul credincioşilor!"

În timpul slujbei a fost hirotonit întru preoţie tânărul diacon Andrei Costin Mancaş, pe seama parohiei Ivancăuţi, cu Biserica purtând hramul Adormirea Maicii Domnului, în localitatea Ivancăuţi, comuna Păltiniş, protopopiatul Darabani.
Biserica Sfântului Ioan Iacob, Sfântul pe care Botoşanii l-au dăruit creştinătăţii

Parohia "Sf. Ioan Iacob" şi Biserica, ce poartă acelaşi hram (cu zi de pomenire la 5 august) a funcţionat mai întâi ca o capelă în care se oficiau doar slujbele de pomenire a morţilor. În anul 1922, veteranii de război au donat un hectar de teren şi au înfiinţat aici un cimitir. În anul 1927 se construieşte în cimitir o biserică de lemn de dimensiuni reduse destinată slujbelor de parastase şi de înmormântare.
Având hramul iniţial Ziua Crucii, actuala Biserică a suferit unele modificări întrucât dimensiunile reduse nu puteau primi credincioşi care începeau să vină la sfintele slujbe din ce în ce mai mulţi. În anul 1998 un credincios din zonă, astăzi înmormântat în cimitirul parohial, Gheorghe Scarlat, cu cheltuială proprie şi ajutor de la alţi câţiva creştini din zonă, reconstruieşte capela dându-i dimensiuni mai mari. În acelaşi an, zona este declarată de către Protopopiatul Botoşani parohie cu hramul "Ziua Crucii" (14 septembrie). În anul 1999, luna ianuarie vine prin transfer preotul Ioan Iordache care până în septembrie acelaşi an, împreună cu noii credincioşi finalizează lucrările de restaurare şi pictura interioară a Bisericii. Pictorii au fost Pr. Marian Petrovici şi Iuliana Frânţescu. De asemenea tot atunci s-a realizat şi clopotniţa din lemn, care se află la intrarea în cimitir.
Pe 23 iulie 2000 are loc slujba de târnosire a Sfântului Locaş de către Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, însoţit de PC Protopop Lucian Leonte şi de un ales sobor de preoţi şi diaconi.
Din data de 1 august 2010, este numit paroh preotul Radu Constantin Zaiţ.























.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)