Biserica "Sfantul Ilie" din Botosani isi sarbatoreste ocrotitorul! FOTO

Sute de crestini au asistat la ceremonia religioasa de la Biserica "Sfantul Ilie" din Botosani, lacas de cult ce isi sarbatoreste hramul pe 20 iulie, de ziua Sfantului Ilie Tesviteanul.

Joi seara, la ora 18.00, un sobor de preoti a oficiat Vecernia cu Litie, sarbatoarea continuand vineri dimineata, cu Utrenia. La ora 8.45 crestinii au participat la Sfanta Liturghie, oficiata de un sobor de preoti in frunte cu Parintele Protopop Lucian Leonte, parohul lacasului de cult. 

Joi seara, dupa Vecernie, dar si vineri, dupa Sfanta Liturghie, botosanenii au fost cinstiti cu traditionalele sarmalute de hram si un pahar cu vin.

De asemenea, duminica, dupa oficierea Sfintei Liturghii, va avea loc resfintirea cantinei din cadrul complexului bisericesc, urmata de o masa oferita saracilor.

"Dumnezeu ne implineste! Nu zanganitul banilor, nici functiile pe care le avem"

Sute de persoane au participat, joi seara, la Vecernia in cinstea hramului Bisericii "Sf. Ilie" din municipiul Botosani, oficiata de un sobor de preoti in frunte cu preotul protopop Lucian Leonte. Preoti, alaturi de copii, tineri si batrani s-au rugat impreuna pentru pace si sanatate. 

La finalul slujbei, parintele Petru Fercal, preot misionar in cadrul Protopopiatului Botosani, a rostit un cuvant de invatatura catre cei prezenti, seara duhovniceasca incheindu-se cu predica parintelui paroh Lucian Leonte, protopop de Botosani. 

"Sa ne amintim cuvantul acela din Scriptura care spune "unde este starvul acolo se vor aduna vulturii"! Prin asta se spune ca vulturii simt unde gasesc hrana, unde a fost un animal jertfit, poate de un animal mai mare, acolo se duc si ei si se hranesc. Aceasta afirmatie plastica ne este destinata noua, tuturor. Sa ne simtim vulturi! Fiecare dintre dvs. va rog sa simtiti zborul in dvs., miscarea catre cer. Pentru ca vulturul se ridica deasupra maruntisurilor, vulturul se inalta  in vazduh si cauta hrana. Vulturul manifesta istetime si curaj. Noi venim din istoria asta ca niste vulturi! Vulturii nu sunt bogati, dar de o maretie si o demnitate care, iata, este admirata. Nu trebuie sa fie bogat cineva ca sa fie asemenea vulturilor care tin miscarea catre cer!

Aici am venit pentru ca este starvul, aici si la oricare biserica mergem pentru ca este starvul acolo, adica este Hristos in stare de jertfa. De cand a venit pe pamant, Hristos este mereu in stare de jertfa. Noi, vulturii, venim si ne hranim din trupul lui si din sangele lui, de aceea ramanem vulturi in continuare, cu gustul de cer, cu gustul de hrana cereasca.

Sa nu venim pentru maruntisuri la biserica! Sa venim pentru ca simtim foame, ne e foame de Hristos, ne e foame de Dumnezeu!

Simtim nevoia de Hristos si il gasim aici pe Hristos. Sa nu ne abatem de la lucrurile esentiale, sa nu ramanem la maruntisurile si nimicurile vietii.

Sa dam atentie lui Dumnezeu, care este pacea noastra si plinatatea noastra, care ne umple si ne fericeste sufletul. Dumnezeu ne implineste! Nu zanganitul banilor, nici functiile pe care le avem. Hristos ne da pacea, El ne-a implinit.
Si implinirea nu vine din mult, ci din putin si din lipsa vine implinirea. Citind din experienta celor care au fost supusi unor lucruri pe care cu greu le-au purtat, in inchisori, lagare, prigoana, mucenicie, care au marturisit ca niciodata in viata nu au trait atata inaltime duhovniceasca, plinatate ca acolo unde au fost biciuiti cu cuvantul sau loviti cu bata, acolo l-au cunoscut pe Dumnezeu mai mult decat in libertate!

De aceea, sa pretuim incercarile vietii ca pe niste momente prin care L-am cunoscut pe Dumnezeu mai profund. Sa nu fugim de Cruce. Aceste dificultati, necazuri, ne fac sa ne rugam mai profund, sa ne curga lacrimi. Aceste incercari prin care trecem ne fac mai puternici, ne fac sa ne desprindem de lumea aceasta trecatoare si sa ne inaltam spre cer ca vulturii!

Multumim Domnului pentru aceasta rugaciune din seara aceasta, multumim parintilor ca au fost alaturi de noi, si va incredintez ca detinem adevarul, detinem pe Hristos, El e zestrea noastra, e comoara noastra nepretuita", a spus parintele Lucian Leonte.  













5000 de sarmale la hramul Bisericii!

Inca de la primele ore ale diminetii de vineri, crestinii s-au adunat in jurul bisericii pentru a asista la Utrenie, apoi la Sfanta Liturghie oficiata de un sobor de preoti in frunte cu parintele protopop Lucian Leonte, parohul lacasului de cult care astazi isi cinsteste ocrotitorul.  

Oamenii au infruntat canicula si s-au rugat pentru sanatate, vremuri mai bune, dar si pentru ploaie linistita, pentru a salva recoltele din acest an.

La finalul slujbei, cei prezenti au gustat din sarmalele pregatite de Biserica. Peste 80 de litri de vin, sute de paini si 5000 de sarmale s-au servit in cele doua zile (joi si vineri).


















Biserica "Sfantul Ilie", istorie de sute de ani!

Pe locul unde astăzi biserica "Sf. Ilie", pe la 1778 exista o biserică de lemn. Acest lucru reiese din Catastihul dat de Mitropolitul Calimah în anul 1778 luna mai 13, breslei blănarilor din târgul Botoşani, prin care le aşează breasla şi-i întăreşte a-şi săvârşi praznicul de Sf. Ilie, iulie 20. 
 
Ctitorii sunt blănari din oraşul Botoşani. Ei dărâmă biserica din lemn şi în anul 1809 zidesc mai întâi clopotniţa. Deasupra uşii la intrare citim următoarea inscripţie: "Această clopotniţă s-a făcut prin silinţa epitropilor Chiriac Staroste, Ştefan Patatu, Gheorghe Paiu, Erei Constantin cu cheltuiala domniilor sale, şi toată breasla blănarilor şi altor ctitori, care au făcut ajutor, 1809 iulie 20". Deci la 20 iulie 1809 clopotniţa era construită".

După terminarea clopotniţei, breasla blănarilor fac un contract cu pietrarii Constantin Sin Iordache, Ilie Ciobanu şi cu epitropii bisericii "Sf. Ilie", ca să zidească din nou biserica "Sf. Ilie". Contractul se încheie la 8 aprilie 1837, în Botoşani la Isprăvnicie. În primăvara anului 1838, a doua zi după Duminica Tomii, se pune temelia noii biserici, în acelaşi loc, unde fusese cea veche. La 18 iunie se termină de construit biserica în întregime. La 1 octombrie 1843 se termină şi de acoperit, şi în aceiaşi toamnă s-a sfinţit. Această biserică s-a construit cu banii adunaţi de breasla blănarilor şi alţi pioşi. Pe o piatră de pe turnul de la mijlocul bisericii se află scris 1843 iunie 18 precum şi o mulţime de nume Teodor Preot, Diacon Micu, Zoe Presvitera şi alte nume care probabil au construit la zidirea bisericii. Clopotniţa construită în 1809 fiind solidă, a rămas alipită la noua biserică.

Biserica este construită din piatră şi cărămidă, cu zidurile în grosime de 2-4 metri. Este monument istoric, monumentală ca mărime şi construcţie. În exterior are ornamentaţii formate din mai multe coloane rotunde care se termină cu capiteluri, turnul de deasupra naosului are două garnizuri, sub şarpantă şi jos, la fel şi clopotniţa. Are 5 geamuri mari dreptunghiulare, arcuite în partea de sus. Uşa de la intrare în pridvor şi cea de la intrarea în pronaos, sunt ferecate în bare şi nituri de fier şi alte ornamentaţii. Pronaosul este despărţit de naos printr-o arcadă din zid. Are cafas pentru cor. Naosul are un turn foarte înalt cu 3 geamuri bune şi 3 oarbe.

Catapeteasma este artistic lucrată de către pictorul N. Străjescu, cu cheltuiala epitropului Iordache Ciolac în anul 1871.

Între 1992-1997 se construieşte complexul parohial cuprinzând o cantină de ajutor social la demisol, birou parohial, muzeu de obiecte bisericeşti la parter şi casă parohială la etaj.
Între 1996-1997 s-a făcut reparaţia interioară cu pregătirea pereţilor pentru pictură. În 1998 începe pictura interioară în tehnica frescă executată de echipa pictorului arhitect Gheorghe Bratiloveanu din Suceava, lucrare întreruptă în anul 2000 din lipsă de fonduri.

În 2001 se începe şi este în desfăşurare reparaţia exterioară şi schimbarea acoperişului cu tablă de cupru.

Cantina de ajutor social oferă zilnic începând din decembrie 1998 un prânz cald la un număr între 110-240 de persoane cu grave dificultăţi materiale.

De la 1 iunie 1990 aici slujeste pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani.

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani și-a aflat programul și orele de disputare a partidelor din următoarele trei runde din SuperLigă!

astăzi, 13:41

În runda a XXIII-a „roș-alb-albaștrii” se vor deplasa la Ploiești pentru a înfrunta Petrolul. Confruntarea de pe „Ilie Oană”, se va disputa luni, 27 ianuarie, d...

Schimbarea permisului auto în 2025. Documentele obligatorii pentru toți șoferii!

astăzi, 13:30

Permisul auto se va schimba mai ușor în 2025. Titularii pot beneficia de platformele online care le permit să facă programări pentru a evita statul la cozi și să plătească inst...

Aproape 40 de candidați înscriși pe șapte posturi la „Mavromati”!

astăzi, 13:15

Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani a scos la concurs un număr de șapte posturi vacante pe diferite compartimente ale unității sanitare. Este vorba despre un p...