Artistul plecat din Ripicenii Botoșanilor, care a purtat prin lume culorile satului natal! (Video)

A primit numeroase premii şi distincţii, printre care medalia de argint la Bienala din 1982 de la Kosice, Premiul Flacăra în anul 2003 şi Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Comandor în anul 2004.

Vasile Chinschi s-a născut în data de 1 ianuarie 1939, la Ripiceni, judeţul Botoşani.

După ce în anul 1967 a absolvit Institutul de Artă "Nicolae Grigorescu", la clasa profesorului Alexandru Ciucurencu, prezenţa lui se face de la an la an tot mai pregnant simţită în galerii, expoziţii, saloane de pictură din ţară şi din străinătate, aflăm de pe site-ul Vetrei Meşterilor şi Creatorilor de Patrimoniu.

Vasile Chinschi participă la Festivalul de la Cagnes-sur-Mer şi la expoziţia omagială De Chirco, la Institutul Cultural Italian, Bucureşti, 1978.

 

"Imaginile satului natal sau cele din intimitatea atelierului său sunt evocate într-o atmosferă solemnă ce-şi subordonează atât încărcăturile lirice ale motivelor, cât şi fastul evident al culorilor. Decurgând firesc dintr-o poetică întemeiată pe valorile vizibilului, tablourile sale se saturează de concret, aparenţele fiind în cele din urmă suspendate pentru a face loc unor valori metafizice (vezi Pittura metafisica). Tentele au o puritate puţin obişnuită, degradeurile sunt urmărite cu fineţe; compoziţia vădeşte un spirit echilibrat, atras de bucuria construcţiei", prezintă "Dicţionarul de Artă Modernă şi Contemporană".

Vasile Chinschi s-a stins din viaţă la Bucureşti, la 28 decembrie 2004.

A primit numeroase premii şi distincţii, printre care medalia de argint la Bienala din 1982 de la Kosice, Premiul Flacăra în anul 2003 şi Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Comandor în anul 2004.

Urmăriți la mai jos un extraordinar interviu cu artistul Vasile Chinschi:

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bolojan lansează reforma administrației locale: mai puțini angajați, mai puțini polițiști locali, funcționari partajați!

astăzi, 18:50

Pachetul, aflat încă în dezbatere publică, ar urma să fie finalizat până la sfârșitul lunii iulie. „Administrația locală este foarte importantă, pentru că ...

România vrea să producă drone împreună cu Ucraina. Modelul de afacere este aplicat cu succes de Danemarca și Norvegia!

astăzi, 18:22

Ministerul Apărării urmează să negocieze cu oficialii din Kiev în așa fel încât aparatele de zbor să fie produse în România, iar mai apoi vândute în alt...

Tăieri dure la Guvern: Demnitarii rămân fără cafele și bufete, fără ospătari și își conduc singuri Daciile!

astăzi, 17:35

Demnitarii nu mai au voie la mese festive, bufete sau cafele pe bani publici, iar mașinile de serviciu vin fără șofer! Statul taie în carne vie la Cancelaria premierului, unde bugetul pe 202...