Artistul plecat din Ripicenii Botoșanilor, care a purtat prin lume culorile satului natal! (Video)

A primit numeroase premii şi distincţii, printre care medalia de argint la Bienala din 1982 de la Kosice, Premiul Flacăra în anul 2003 şi Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Comandor în anul 2004.

Vasile Chinschi s-a născut în data de 1 ianuarie 1939, la Ripiceni, judeţul Botoşani.

După ce în anul 1967 a absolvit Institutul de Artă "Nicolae Grigorescu", la clasa profesorului Alexandru Ciucurencu, prezenţa lui se face de la an la an tot mai pregnant simţită în galerii, expoziţii, saloane de pictură din ţară şi din străinătate, aflăm de pe site-ul Vetrei Meşterilor şi Creatorilor de Patrimoniu.

Vasile Chinschi participă la Festivalul de la Cagnes-sur-Mer şi la expoziţia omagială De Chirco, la Institutul Cultural Italian, Bucureşti, 1978.

"Imaginile satului natal sau cele din intimitatea atelierului său sunt evocate într-o atmosferă solemnă ce-şi subordonează atât încărcăturile lirice ale motivelor, cât şi fastul evident al culorilor. Decurgând firesc dintr-o poetică întemeiată pe valorile vizibilului, tablourile sale se saturează de concret, aparenţele fiind în cele din urmă suspendate pentru a face loc unor valori metafizice (vezi Pittura metafisica). Tentele au o puritate puţin obişnuită, degradeurile sunt urmărite cu fineţe; compoziţia vădeşte un spirit echilibrat, atras de bucuria construcţiei", prezintă "Dicţionarul de Artă Modernă şi Contemporană".

Vasile Chinschi s-a stins din viaţă la Bucureşti, la 28 decembrie 2004.

A primit numeroase premii şi distincţii, printre care medalia de argint la Bienala din 1982 de la Kosice, Premiul Flacăra în anul 2003 şi Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Comandor în anul 2004.

Urmăriți la mai jos un extraordinar interviu cu artistul Vasile Chinschi:

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Din cauza lipsei de medici, spitalul din Suceava a ajuns să trimită pacienți la Botoșani!

astăzi, 13:31

De la statutul de spital-vedetă în regiune, cu dotări la cele mai înalte standarde, specialiști foarte buni și disponibilitate 24 de ore din 24 și 7 zile din 7, Spitalul Clinic de Urg...

Cernăuți: Placa memorială cu basorelieful lui Mihai Eminescu a fost demontată temporar

astăzi, 12:57

Placa memorială cu basorelieful poetului Mihai Eminescu, aflată pe fațada clădirii de pe strada Ivan Franko nr. 1 din Cernăuți (fosta clădire a Obergymnasiumului), a fost demontată temporar, p...

Informare Nova Apaserv: Două sate rămân, luni, fără apă. Se vor executa lucrări!

astăzi, 11:52

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani informează că în data de luni, 14 aprilie 2025 se vor executa lucrări periodice de spălare și dezinfectare a rezervoarelor de apă potabilă din cadrul sist...