Ameninţări şi urlete la o biserică din judeţ: preot suspendat pentru neascultare şi nerespectarea canoanelor! FOTO, VIDEO

PioÅŸenia ÅŸi liniÅŸtea sufletească, specifice unui lăcaÅŸ de cult, au fost acoperite vineri de hulă ÅŸi de urlete, în curtea unei biserici din judeÅ£. Mai-marii de la Mitropolia Moldovei ÅŸi Bucovinei, precum ÅŸi de la Protopopiatul BotoÅŸani, au venit să-l anunÅ£e pe confratele lor, preotul Ioan Ungureanu, că este oprit de la oficierea de slujbe.

Ameninţări şi urlete la o biserică din judeţ: preot suspendat pentru neascultare şi nerespectarea canoanelor! FOTO, VIDEO

   FOTO: Åžtiri.BotoÅŸani.Ro

Scandal de s-a auzit în tot satul Schit Orăşeni! Curtea bisericii s-a umplut de săteni care îÅŸi apără preotul paroh Ioan Ungureanu de pedeapsa dispusă de Mitropolia Moldovei ÅŸi Bucovinei pentru că acesta nu mai respectă cutumele bisericeÅŸti ÅŸi nu-l mai pomeneÅŸte pe ÎPS Teofan în slujbe.

Sătenii şi preotul de o parte...

VeniÅ£i de la BotoÅŸani ÅŸi de la IaÅŸi pentru a-i aduce la cunoÅŸtinţă sancÅ£iunile aplicate, sfinÅ£ii părinÅ£i s-au trezit că nu pot intra în biserică pentru că le este blocată calea de sătenii aÅŸezaÅ£i pe ÅŸase rânduri. În mijlocul lor, preotul Ioan Ungureanu, care susÅ£ine că este pedepsit pe nedrept ÅŸi că reacÅ£ia lui este pe deplin justificată.

"Åži dacă nu e pomenit numele lui, de ce să se supără aÅŸa tare? Aici sunt alte interese, vă spun eu. Lumea n-o să lase biserica. Mi-au cerut cheia de la Biserică, ÅŸtampila, documentele, chitanÅ£ierul, tot. După ce munceÅŸti 17 ani ÅŸi investeÅŸti ÅŸase miliarde de lei ÅŸi ca să ce?, să aducă alt preot? Nu a dat nimeni niciun leu instituÅ£ional, e biserică- monument istoric ÅŸi Ministerul Culturii nu a dat un leu. Åži vii după 17 ani de muncă ÅŸi opt luni de filaj, ameninţări telefonice... eu stau cu fântâna încuiată, vin tot felul de deghizaÅ£i pe aici. Ieri au venit inspectorii de la Mitropolie, cu maÅŸina de la Mitropolie, au dat geamul jos, au făcut două poze ÅŸi au plecat. Păi de ce să nu stea să vorbească cu oamenii, cu comunitatea? Cum vii după 17 ani de muncă ÅŸi-mi spui: dă cheile ÅŸi ÅŸtampila că a venit altul?", susÅ£ine preotul Ioan Ungureanu.



Potrivit parohului, "oamenii nu sunt de acord cu ecumenismul ÅŸi nu vor ca numele Mitropolitului să mai fie pomenit în Biserică".

"AceÅŸti oameni au semnat public ÅŸi oficial un document: vor slujbă în care să nu fie auzit numele mitropolitului ce a semnat documentul din Insula Creta. Dacă au semnat acest document, trebuie să li se respecte această libertate de gândire ÅŸi de conÅŸtiinţă. Åži dacă ei preferă un preot care nu-l pomeneÅŸte pe Mitropolit, ce treabă ai tu? Nu-l pomenim din cauza faptului că a avut un derapaj în gândirea, în linia iclisiologică a Bisericii, prin semnarea unor documente eretice, ecumeniste. Dar noi am arătat unde este problema, noi am discutat.. pe lângă mine mai sunt părinÅ£i din mânăstiri, preoÅ£i de mir care am iniÅ£iat acest demers ÅŸi l-am rugat pe părintele mitropolit să se gândească bine înainte de a ne obliga să acceptăm ecumenismul. Noi respectăm celelalte religii ÅŸi culte, dar nu putem să le amestecăm cu ele. Nu pot să fac o cununie dintre o fată ortodoxă din satul meu ÅŸi un musulman, doar aÅŸa, că dă Mitropolitul dispensă. Noi nu vom primi niciodată ecumenismul!", a adăugat preotul Ioan Ungureanu.

Reprezentanţii Mitropoliei şi ai Protopopiatului, de cealaltă parte....

De partea cealaltă, reprezentanÅ£ii Bisericii spun că preotul de la Schit Orăşeni a încălcat grav normele interne.

"De mai bine de jumătate de an ni s-a semnalat faptul că preotul Ioan Ungureanu, paroh la Parohia Schit Orăşeni, s-a rupt de comuniunea cu Biserica Ortodoxă prin nepomenirea la Sfântele Slujbei, conform rânduielii, canoanelor ÅŸi prevederile statutare ÅŸi regulamentare, nemaipomenind chiriarhul locului la slujbe. S-a încercat, printr-o manieră firească, preoÅ£ească, creÅŸtinească, prin dialog, să înÅ£elegem care sunt motivele lui. Părintele invocă o presupusă erezie la care ar fi părtaÅŸ Mitropolitul Moldovei ÅŸi Bucovinei ÅŸi de fapt toÅ£i ierarhii ortodocÅŸi din lume. În temeiul acestei presupuse erezii ÅŸi pe baza unor interpretări personale ÅŸi eronate a canoanelor Bisericii, a decis să întrerupă pomenirea la slujbe a chiriarhului locului, inventând formule liturgice care nu se regăsesc în rânduiala ÅŸi în tipicul bisericii", explică preotul Marian Timofte, vicar administrativ al MMB.

Potrivit reprezentantului Mitropoliei, au fost mai multe încercări de dialog cu preotul Ungureanu, dar toate sortite eÅŸecului, acesta pretinzând chiar ca ÎPS Teofan să vină la el, nu invers, lucru pe care Mitropolitul l-a făcut.



"ÎPS a fost la BotoÅŸani dar părintele a refuzat să vină să se întâlnească. Au încercat să intre în dialog cu părintele preoÅ£i care au fost colegi cu el în Seminarul Teologic, a refuzat să dea mâna cu ei, acuzând că au venit să-l iradieze. Constatând că părintele se face vinovat de mai multe abateri, în martie, s-a trimis o sancÅ£iune de avertisment ÅŸi dojană arhierească în care i se punea în vedere să intre în rânduială faţă de Biserică ÅŸi să îÅŸi facă slujirea preoÅ£ească în conformitate cu rânduiala Bisericii", adaugă preotul Marian Timofte.

Mai mult, explică preotul Marian Timofte, părintele Ungureanu ar fi ignorat aceste sancÅ£iuni ÅŸi ar fi postat tot felul de mesaje pe o reÅ£ea de socializare ÅŸi pe diferite site-uri care "proliferează" aceleaÅŸi gânduri, astfel încât vineri i s-a adus la cunoÅŸtinţă dispoziÅ£ia ÎPS Teofan, dispoziÅ£ie dată în conformitate cu prevederile statutare ale BOR.

"I s-a adus la cunoÅŸtinţă lista cu învinuirile care au fost constatate la nivelul Protopopiatului ÅŸi anume: este învinuit de schismă, de insultă, calomnie, defăimarea ÅŸi clevetirea în public, de instigare la atitudini ÅŸi fapte negative, de săvârÅŸirea Sfintelor Taine ÅŸi erurgii cu nerespectarea prevederilor tipiconale, navetism (părintele face naveta de la Darabani), de neascultarea faţă de autorităţile bisericeÅŸti ÅŸi de contrazicerea publică a poziÅ£iei oficiale a Bisericii. Ca atare i s-a adus la cunoÅŸtinţă că este oprit de la săvârÅŸirea tuturor lucrărilor sfinte, că este suspendat din funcÅ£ia de paroh ÅŸi chemat în judecata Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei IaÅŸilor. Atât suspendarea cât ÅŸi oprirea de la săvârÅŸirea lucrărilor sfinte sunt pe perioada cercetării lui în Consistoriul Eparhial, unde părintele este invitat ÅŸi are posibilitatea să-ÅŸi expună părerile".

Preotul Ungureanu: "Vreau să întreb oamenii: de care biserică v-aÅ£i rupt?"

Preotul Ungureanu are o interpretare proprie a sancÅ£iunilor aplicate ÅŸi susÅ£ine că nu el a greÅŸit, ci ÎPS Teofan, astfel că el nu trebuie să fie sancÅ£ionat. Înconjurat de enoriaÅŸi, preotul a dat citire învinuirilor.



"ÅžtiÅ£i ce înseamnă schismă? Depărtarea de Biserică ÅŸi vreau să întreb oamenii, de care biserică v-aÅ£i rupt? Apoi, insultă, calomnie, defăimare, clevetire. Pe cine am insultat eu în public? Instigare la atitudini ÅŸi fapte negative? Ce fapte negative, că nu pomenesc un nume? Navetismul? Vă întreb: puteÅ£i să construiÅ£i o biserică de 5-6 miliarde fără să vă deplasaÅ£i, fără să dormiÅ£i noaptea prin munÅ£i, fără să aduceÅ£i lemne, fără să aduceÅ£i meÅŸteri? A, că mai dorm unde am un bătrân la pat? Că am mama, soacra este imobilizată la pat? Dar eu îmi fac datoria! Aproape toÅ£i preoÅ£ii pe care îi vedeÅ£i aici nu dorm în parohiile lor!", a declarat preotul Ioan Ungureanu, care susÅ£ine că până la o decizie definitivă a instanÅ£ei prin care să fie oprit de a mai oficia slujbele bisericeÅŸti nu are de gând să renunÅ£e.

Sătenii au susÅ£inut fiecare vorbă a preotului lor ÅŸi l-au apărat chiar de confraÅ£ii săi, împingând orice faţă bisericească ce ar fi încercat să ajungă la uÅŸa bisericii.

Cum spiritele ameninÅ£au să degenereze, a fost nevoie de intervenÅ£ia jandarmilor ÅŸi a poliÅ£iÅŸtilor care încearcă să liniÅŸtească oamenii ÅŸi să se întoarcă la dialog. Din păcate, însă, înjuriile care s-au auzit în curtea bisericii, Å£ipetele ÅŸi urletele nu ÅŸi-ar fi găsit locul într-un loc în care credinÅ£a ÅŸi liniÅŸtea sufletească ar fi trebuit să predomine.

ÎPS Teofan, despre tulburările din sânul Bisericii după Sinodul din Creta

Incidentul de la Schit Orăşeni nu este singular, astfel de situaÅ£ii înregistrându-se în mai multe locuri din Å£ară după Sinodul Pan-Ortodox din Creta, ce a avut loc în iunie anul trecut. Referindu-se la manifestările schismatice care tulbură pacea, în Scrisoarea Pastorală din acest an, transmisă în Noaptea de Înviere în toate parohiile din Mitropolia Moldovei ÅŸi Bucovinei, ÎPS Teofan a făcut un apel la înÅ£elepciune:

 

Asistăm, pe de altă parte, la anumite manifestări schismatice care tulbură rânduiala ÅŸi pacea întru Adevăr din Biserică. Din râvnă lipsită de înÅ£elepciune, unii clerici sau monahi, urmaÅ£i de ucenicii lor, aduc un mare rău dreptei credinÅ£e pe care pretind că o apără. Pe motive neîntemeiate, acuză de erori doctrinare Sinodul din Creta ÅŸi îndeamnă la ruperea comuniunii cu parohiile ÅŸi mănăstirile care rămân, cu statornicie, în legătură cu episcopii lor, cu Sfintele Sinoade ale Bisericilor Ortodoxe locale, cu întreaga Ortodoxie. Aceste situaÅ£ii nu sunt noi în istoria Bisericii. Vorbind despre astfel de tulburări, Sfântul Grigorie Teologul îi numeÅŸte pe cei care le provoacă ÅŸi le întreÅ£in „mult-prea-iubitori de Dumnezeu ÅŸi mult-prea-iubitori de Hristos”, un fel de „ultra-ortodocÅŸi”, care i-au fost cei mai mari potrivnici în lupta sa pentru apărarea credinÅ£ei ortodoxe. Cu durere, cu dragoste părintească ÅŸi cu nădejde, mă adresez acestor persoane care tulbură viaÅ£a Bisericii, îndemnându-i prin cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur: „Să dorim pacea pe care acela (vrăjmaÅŸul) o urăşte. Să încetăm a mai cântări È™i a mai pune în cumpănă cuvintele dogmei. Să încetăm a mai vrea să fim învățători ai învățătorilor, să urâm a ne mai lupta în cuvinte, spre pierzania celor ce ascultă. Să credem aÈ™a cum PărinÈ›ii ne-au predat. Nu suntem mai înÈ›elepÈ›i decât PărinÈ›ii, nu suntem mai exacÈ›i decât învățătorii noÈ™tri, nu suntem noi păstori ai păstorilor, ci oi”.


 

















 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum îți dai seama că o femeie are peste 40 de ani (Foto, Video)

astăzi, 07:15

DiscuÈ›ie pe facebook: - Îmi pare rău, dar nu discut cu femei trecute de 40 ani. - De unde È™tii că sunt trecută de 40? - Scrii fără greÈ™eli gramaticale. Fotografia zilei  ...

Calendar ortodox, 22 iulie: Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătuşu; Sfânta Mironosiţă şi întocmai cu Apostolii Maria Magdalena; Sfânta Cuvioasă Muceniţă Marcela

astăzi, 07:00

Sfântul Preot Mărturisitor Ilie LăcătuÅŸu s-a născut în 8 decembrie 1909 în satul Å¢epeÅŸti, comuna Crăpăturile, din judeÅ£ul Vâlcea. PărinÅ£ii săi, Marin ÅŸi Maria, au...

România, prima țară din UE care va achiziționa sistemul antiaerian Iron Dome. MApN a semnat acordul de 2 miliarde euro cu compania israeliană Rafael!

Monday, 21 July 2025

România a semnat pe 18 iulie 2025, acordul-cadru privind achiziÈ›ionarea de sisteme de apărare antiaeriană similare cu Iron Dome de la compania israeliană Rafael, a anunÈ›at Ministerul ApărÄ...