Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Muzeul Național al Bucovinei din Suceava, anunță deschiderea expoziției-eveniment „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere”.
Grație acestei colaborări, personalitatea marelui istoric va fi prezentată publicului prin intermediul unui demers expozițional ce are la bază piese din Colecția „Iorga-Pippidi”, donate Muzeului Național de Istorie a României de către prof. univ. dr. Andrei Pippidi, nepotul lui Nicolae Iorga, devenind astfel parte a patrimoniului național.
Colecția „Iorga-Pippidi” este formată din piese excepționale, precum: actul de naștere al marelui istoric, actele de studii primare și gimnaziale, diplomele de licențiat și doctor; câteva dintre cele mai importante diplome de Doctor Honoris Causa acordate de marile universități ale Europei, precum și brevetele și medaliile primite de către Nicolae Iorga de-a lungul vieții: Ordinul Carol I în grad de Colan și Marele Colan al Ordinului Ferdinand I; Ordinul Legiunea de Onoare, în grad de Mare Cruce, Franța; Ordinul Mântuitorului, în grad de Mare Cruce, Grecia; Ordinul Coroana Italiei, în grad de Mare Cruce; Ordinul Vytautas cel Mare, în grad de Mare Cruce, Lituania; Ordinul Sfântul Iacob al Spadei, în grad de Mare Cruce, Spania și multe altele. De asemenea, sunt expuse documente și fotografii cu autograf primite de către marele istoric de la Familia Regală a României – de la regina Maria, principele și apoi regele Carol al II-lea, principesa Mărioara și principesa Elena.
Vor fi prezentate, de asemenea, piese vestimentare, obiecte personale ale marelui savant și documente din colecțiile instituțiilor partenereꓽ Institutul „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Arhivele Naționale ale României și Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.
Totodată, vizitatorii vor putea admira mai multe acte, restaurate cu această ocazie, care atestă legăturile lui Nicolae Iorga cu Bucovina, precumꓽ diploma Universității din Cernăuți, Facultatea de Teologie Ortodoxă, prin care i s-a conferit profesorului titlul de „Doctor Honoris Causa”, la 14 martie 1920, dar și o importantă și rară decorație - Ordinul Steaua Polară în grad de Mare Cruce, primit, în anul 1930, de către istoric de la regele Gustav al V-lea al Suediei.
Expoziția a fost organizată mai întâi la Muzeul Național de Istorie a României, în 2021, ulterior fiind itinerată, din anul 2022 până în prezent, laꓽ Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte, Muzeul de Artă Piatra-Neamț, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Muzeul Dunării de Jos Călărași și la Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei – Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” (Palatul Culturii).
Expoziția - curatoriată de dr. Cristina Păiușan-Nuică, cercetător științific în cadrul Muzeului Național de Istorie a României, și coordonată de către dr. Monica Dejan, șef de secție, Muzeul Național al Bucovinei din Suceava - va fi accesibilă publicului până în martie 2024.