A plecat la Domnul un călugăr din Botoșani: ”L-am găsit transfigurat de post şi rugăciune” - Foto

Plecat dintr-o familie cu zece copii, din Botoșani, a avut mereu o aplecare către rugăciune, către iubirea față de semeni.

În dimineaţa zilei de 11 septembrie, a plecal la Domnul părintele Vasile Hriscu, iconom al Mănăstirii Lainici mai bine de patru decenii.

În vțrstă de 71 de ani, dintre care peste 50 în slujirea lui Hristos ca monah de Lainici, părintele Vasile rămâne o icoană vie pentru obştea călugărească, pentru sutele de preoţi şi miile de creştini din întreaga ţară care l-au cunoscut şi i-au urmat poveţele. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, slujba de prohodire a vrednicului iconom s-a săvârşit miercuri, 13 septembrie, de către Preasfinţitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.

Spicuită din necrologul părintelui ­arhimandrit Ioachim Pârvulescu, egumenul Sfintei Mănăstiri Lainici, viaţa monahului Vasile se descoperă ca o adevărată filă de pateric.

S-a născut la data de 12 iunie 1952, în comuna Frumuşica, judeţul Botoşani, în familia creştinilor Vasile şi Maria. Era al treilea dintre cei zece fraţi ai săi. În acele vremuri grele, a reuşit să termine doar şcoala primară din localitatea natală, rămânând alături de familie pentru a fi de ajutor tatălui său, veteran de război.

De mic a avut însă o înclinație aparte pentru rugăciune. Era retras faţă de ceilalţi şi avea o aşezare lăuntrică aparte.

La vârsta de 20 de ani, după ce a făcut armata la grăniceri, a mers la Constanţa să lucreze. Aici, vreme de doi ani, a cercetat Mănăstirea Techirghiol, unde l-a cunoscut pe părintele Arsenie Papacioc, la care s-a spovedit.
 


(Părintele Vasile Hriscu)

În 1975, la 18 decembrie, simţea o puternică chemare spre casă. A pornit de dimineaţă, fără să stea pe gânduri, şi ajungând în Frumuşica, a aflat că mama sa, în vârstă de 49 de ani, plecase la Domnul, chiar cu două ore înainte de a ajunge el. O iubea foarte mult, era icoana lui şi a celorlalţi fraţi pe care acum îi lăsa în urmă. Atunci s-a aprins şi mai mult focul intrării sale în mănăstire. Mergând din nou la părintele Arsenie, la Techirghiol, a primit povaţă de la dânsul să vină la Mănăstirea Lainici.

Aşa se face că spre sfârşitul anului 1977, la îndemnul părintelui duhovnicesc, tânărul Vasile a bătut la poarta Mănăstirii Lainici. Aici a intrat sub povaţa părintelui Calinic Cărăvan, având numai 23 de ani. Cu multă dragoste a fost primit de părinţi, fiind primul frate de după Decretul 410, dovedindu-se statornic şi ostenitor până la ceasul plecării sale la ceruri. A devenit astfel prin excelenţă „un călugăr al Lainiciului”, scrie Ziarul Lumina.

Este tuns în monahism la anul 1979, chiar în ziua prăznuirii Sfântului Vasile cel Mare, preluându-i pe mai departe numele în cinstea şi ascultarea călugărească, sub mantia părintelui Calinic. A trecut prin foarte multe greutăţi, totdeauna rămânând ca un stâlp tare în acele vremuri de reorganizare a mănăstirii, după decretul din 1959. Întotdeauna a făcut ascultare de stareţii săi. A fost propus de mai multe ori spre hirotonie, însă de fiecare dată a fugit, la propriu. În anul 1983, Mitropolitul Nestor a dorit să-l hirotonească, dar de dimineaţă părinţii nu au mai dat de dânsul. Părintele fugise în pădure.

„Un stejar duhovnicesc al Lainiciului”

„El a fost cel mai important factor de echilibru în mănăstire şi în afara ei, pentru mii şi mii de credincioşi. A moştenit acest mare dar al filoxeniei, al iubirii de străini, continuator al Sfântului Calinic, al Sfântului Irodion şi al marilor isihaşti de la Lainici. L-am descoperit în anul 1984 la Schitul Locuri Rele, abia intrat în mănăstire. Mergea adesea sus şi trăia în schimnicie, întărindu-se duhovniceşte cu rugăciunea inimii, după cum învăţase de la părintele Calinic. Acolo l-am găsit transfigurat de post şi rugăciune. Aşa l-am văzut prima dată! În 1991-1992, când au murit marii stareţi ai Lainiciului, părinţii Calinic şi Caliopie, se încheia o perioadă importantă din istoria acestui loc. Cei doi stejari falnici ai trăirilor şi experienţelor noastre duhovniceşti erau chemaţi atunci la ceruri, pentru a sălăşlui dimpreună cu Hristos în Împărăţia Sa. Cu ei se încheia perioada secolului 20. Acum, cu plecarea părintelui Vasile, ucenicul celor doi stejari falnici, el însuşi devenit stejar duhovnicesc, se încheie o altă epocă a Lainiciului, a călugărilor de dinainte de 1989. La acest moment al despărţirii noastre am pierdut aici un mare rugător, însă credem că-l dobândim dincolo ca pe un bun mijlocitor”, mărturiseşte părintele stareţ, arhim. Ioachim Pârvulescu.

Cu lacrimi de durere sufletească, dar cu nădejde şi bucurie duhovnicească, sute de credincioşi, zeci de preoţi, monahi şi monahii l-au condus pe părintele Vasile, iconomul Sfintei Mănăstiri Lainici, în pământul străbunilor, poartă spre nemuritoarea viaţă veşnică întru Hristos Domnul. Veşnică să-i fie pomenirea!
 


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie de informare a elevilor cu privire la normele de siguranță, desfășurată de jandarmi în Botoșani și în alte două localități!

Saturday, 7 September 2024

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare „Școli în siguranță", premergătoare deschiderii anului școlar 2024 – 2025, și a constat în discu...

Transportul copiilor în mașină: Ce spune Codul Rutier!

Saturday, 7 September 2024

Dar, la fel de important, Codul Rutier stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, indiferent de locul pe care îl ocupă. Conform legii, copiii care nu au împli...

Valeriu Iftime: „Mergem înainte, la fel de hotărât!”

Saturday, 7 September 2024

Cam asta a fost reacția mea când am citit postarea doamnei Federovici, în care sunt acuzat de misoginism. Confuzie totală A trebuit să citesc de două ori ca să mă asigur că mintea n...