95 de ani de nașterea unui mare artist: Școala din Hlipiceni îi poartă astăzi numele! (Foto, Video)

95 de ani de nașterea unui mare artist: Școala din Hlipiceni îi poartă astăzi numele! (Foto, Video)

 Dan Iordăchescu  

În urmă cu 20 de ani, şcoala din satul în care a copilărit artistul a primit un nou nume, cinstind în acest fel prețuirea pe care baritonul care a cântat cu Placido Domingo, Monserrat Caballe sau Luciano Pavarotti a purtat-o mereu locului din nordul extrem al României.

Născut pe 2 iunie 1930 în Vânju Mare, județul Mehedinți, baritonul Dan Iordăchescu a considerat mereu Hlipiceniul drept locul unde a făcut primii paşi în viaţă.

S-a stins din viață pe 30 august 2015, la vârsta de 85 de ani.

 

Nu doar numele școlii din Hlipiceni este legat de Dan Iordăchescu. Maestrul a devenit şi Cetăţean de Onoare al comunei Hlipiceni. Gestul localnicilor, de a atribui şcolii numele său, l-a emoţionat adânc pe artist.

A susținut peste 1000 de concerte în întreaga lume, a cântat alături de giganţi ai muzicii lirice precum Placido Domingo, Renata Scotto, Monserrat Caballe, Luciano Pavarotti.

"Dumnezeu nu mi-a dat arcul, nu mi-a dat sabia, nu mi-a dat puşca, să cuceresc lumea. Mi-a dat harul cântului", spunea baritonul Dan Iordăchescu, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi 95 de ani.

”Eu sunt de la "Botşeni", Hlipiceni, chiar de lângă Pru!” 

Mama, Sevastia, era învăţătoare şi cântăreaţă de muzică populară tradiţională, iar tatăl, George, a fost profesor de fizică. După anii de început în Hlipiceni, Dan Iordăchescu pleacă la Iaşi, unde va urma cursurile Colegiului National. Va păstra însă, pentru totdeauna, mirajul Hlipicenilor, misterul Prutului, dorul de fraţii basarabeni.

Mai târziu va cânta pe marile scene ale lumii ”Cântec basarabean”. "Mi-s tare dragi basarabenii. Îi iubesc pentru că eu sunt de la "Botşeni", Hlipiceni, chiar de lângă Prut. Şi mergeam la Prut şi mă scăldam, înotam şi treceam şi dincolo, vara mai ales, mergeam la fraţii mei basarabeni", îşi amintea acum câţiva ani artistul.

Coleg cu Octavian Cotescu

Chiar dacă este greu de crezut, Dan Iordăchescu a fost mai întâi… actor! În tinerete, la insistenţele fostului său coleg de liceu, dorohoianul Octavian Cotescu, Dan Iordăchescu a început, în 1948, Facultatea de Teatru, fiind student la clasa de actorie de la Iaşi a profesoarei Gina Sandry Bulandra, sora marelui Toni Bulandra.

Era coleg cu Octavian Cotescu, dar si cu Tatiana Iekel, viitoarea soţie a lui Florin Piersic, mama lui Florin Piersic Jr.

Carieră în muzică

În 1952 îl regăsim la Conservatorul de Muzică "Ciprian Porumbescu" Bucuresti. Beneficiază de lecţii de canto cu maeştrii Constantin Stroescu, Petre Stefanescu Goanga, dar şi cu regizorii Jean Ranzescu, Panait V. Cottescu şi dirijorul Jean Bobescu. Face şi studii complementare de canto la Salzburg (Mozarteum, 1956), Paris (1958-60) şi Roma (1960).

Debutul concertistic va fi consemnat în decembrie 1949, la Bucureşti, în rolul "Chiaburul" din opereta "Cântec de viaţă nouă", de Florin Comisel. În 1965 debuta în opera ca prim-solist, la Teatrul de Operă si Balet din Bucuresti.

În anul III de Conservator câştigă Marele Premiu la Concursul Internaţional de canto de la Varşovia – premiu castigat ex-aequo cu marele bas bulgar Nicolai Ghiaurov. Anul următor este distins cu trei premii internationale: Marele Premiu Mozart, la Salzburg, la aniversarea a 200 de ani de la nasterea a W. A. Mozart, Premiul aniversar Robert Schumann la Berlin si Zwickau (unde s-a nascut R. Schumann), Marele Premiu de Canto de la Geneva – septembrie – octombrie 1956, concurs in care s-au comemorat 75 de ani de la moartea lui Modest Mussorgsky.

Cele trei premii internationale l-au absolvit oficial de anul al V-lea de Conservator. La propunerea regizorului de operă Panait Victor Cotescu, este numit oficial prim-solist al Operei Romane din Bucuresti, unde a debutat imediat în opera "Nunta lui Figaro", rolul lui Figaro, de W. A. Mozart si apoi in rolul lui Germont din "Traviata" de G. Verdi, ambele in anul 1956.

A fost cel mai longeviv bariton roman, cu peste 60 de ani de activitate neîntreruptă. A întreprins aproape 300 de turnee internaţionale în peste 60 de ţări, în 61 de capitale, peste 80 de metropole si peste 300 de orase ale lumii.



Unicul câștigator al Marelui Premiu Jubiliar Mozart!

Dan Iordachescu a fost unicul câștigator al Marelui Premiu Jubiliar Mozart, care i-a fost decernat la Salzburg in 1956, cu prilejul implinirii a 200 de ani de la nasterea genialului compozitor austriac. Peste jumătate de secol, la jubileul celor 250 de ani, pentru Marele Premiu Mozart nu s-a gasit nici un artist demn de acest trofeu unic.

Din căsătoria cu actriţa şi profesoara Irina Bora s-au născut trei fiice: Maria Cristina, mezzosoprană, Raluca, actriţă, şi Irina, soprană.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

85 de ani de la nașterea lui Constantin Dracsin. Mărturisiri, înduioșătoare evocări și o donație-tezaur! (Foto, Video)

Saturday, 19 July 2025

Pe 20 iulie, Constantin Dracsin ar fi împlinit 85 de ani. A trăit pământește doar 58. Din 7 ianuarie 1999, cei care l-au cunoscut îi socotesc veșnicia în fiecare scrijelire...

Omagiu Părintelui Mitrofan, la 98 de ani de la naștere: ”Monahul cel frumos”, văzut prin ochii călugărilor botoșăneni!

Friday, 18 July 2025

A venit pe lume într-o zi de 18 iulie 1927, în satul Bosânceni, comuna Uriceni, plasa Frumușica, devenit apoi Nicolae Bălcescu – astăzi localitate componentă a orașului Fl...

Artista din Botoșani care a creat cel mai cunoscut monument din Iași. Model i-a fost o mătușă ”deosebit de frumoasă și distinsă” (Foto)

Thursday, 17 July 2025

Gabriela Manole-Adoc s-a născut pe 14 noiembrie 1926, în localitatea Pleșani, județul Botoșani. În urmă cu 30 de ani, Consiliul Municipal Botoșani îi conferea titlul de Cetăț...