85 de ani de la nașterea, la Dorohoi, a unei mari actrițe. "Am avut șansa să trăiesc multe întâmplări majore!” (Video)

A debutat pe marile ecrane, când încă era studentă, alături de alţi actori care urmau să devină mari nume ale scenei şi filmului românesc: Ştefan Tapalagă, Ştefan Mihăilescu-Brăila şi Stela Popescu.

85 de ani de la nașterea, la Dorohoi, a unei mari actrițe. "Am avut șansa să trăiesc multe întâmplări majore!” (Video)

 Rodica Tapalagă  

Rodica Tapalagă, sora mai mică a actorului Ştefan Tapalagă, s-a născut la 12 ianuarie 1939, la Dorohoi, judeţul Botoşani.

Pe scenă Teatrului Bulandra, alături de Mariana Mihuț sau Ion Besoiu, în filme sau spectacole de televiziune, Rodica Tapalagă a încântat mii de spectatori, a creat sute de personaje. Actrița ivită în inima Dorohoiului făcea parte din generația mare de actori, generație fără de care România ar fi fost mai săracă sufletește.

 

Rodica Tapalagă a absolvit Institutul de Teatru "I. L. Caragiale" din Bucureșți în anul 1959. A jucat pe scena Teatrului Național din Craiova, precum și în filme, debutând în "Alo! Ați greșit numărul" (1958), după care au urmat "Între oglinzi paralele" - regia: Mircea Veroiu, "Artista, dolarii și Ardelenii" - regia Mircea Veroiu, "Sistemul nervos" (2004) - regia Mircea Daneliuc și multe altele.

În teatru a creat roluri pe scenele mai multor teatre: Teatrul Național din Craiova, Teatrul Notarra și Teatrul Mic, pentru că din 1981 să fie actriță a Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din Bucureșți. A fost căsătorită cu scenograful Ion Popescu-Udriște, cei doi având un fiu, Barbu Popescu.

"Am avut șansa să trăiesc multe întâmplări majore: războiul, aveam cinci ani când s-a sfârșit, regimul comunist cu bune și rele și timpul de după 90, pe care încă nu-l pot pricepe în totalitate, simt că e un drum anevoios, poate că asta este și o garanție că ținta e bună", spunea actrița.

Rodica Tapalagă nu era singură artistă din familie, fratele său, Ștefan Tapalagă, fiind de asemenea unul dintre marii actori ai scenei românești. Născut pe 4 aprilie 1933, la Dorohoi, Ștefan Tapalagă s-a stins din viață pe 21 mai 1994, în București.

"Fiecare an în plus este un prilej de a constata stupefiat că îmbătrâneșți, că ți se întâmplă și ție, așa pe negândite, nedrept de repede și te miri. Începi să te miri, te miri, te miri și până la urmă nu vrei să deznădăjduiești", mărturisea Rodica Tapalagă spre sfârșitul vieții, un destin de poveste cu sute de roluri în teatrul și filmul românesc.

Dorohoiul, care i-a plămădit pe Ștefan și Rodica Tapalagă, dar și pe Octavian Cotescu, există astăzi și prin urmele lăsate de artiștii săi prin lume.

"Dacă aș vrea să mă definesc, pot răspunde fără ezitare că încă sunt de nedefinit și încerc să mă caut, mă mărturisesc când mi se dă prilejul, încerc să pricep, să înțeleg, să înțelegem", spunea cu înduioșătoare modestie și înțelepciune Rodica Tapalagă, la împlinirea a 70 de ani de viață.

Nu avea să mai trăiască mult. Pe 18 decembrie 2010, la 71 de ani și foarte aproape de a împlini 72, actrița Rodica Tapalagă pleca în eternitate după o grea suferință.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Criticul de film Cătălin Olaru, înainte de Festivalul Filmului European de la Botoșani: ”Viitorul în provincia cinefiliei stă în mâinile comunităților!”

Thursday, 22 May 2025

Festivalul Filmului European, organizat la Botoșani de Institutul Cultural Român împreună cu Primăria Municipiului Botoșani, Teatrul Mihai Eminescu și Cinema Unirea, se află în...

Gellu DORIAN: ”România este, de astăzi, altă țară, așa cum ne-am dori noi să fie!” / ”Cea mai profundă reformă va fi aceea a schimbării mentalității!” (Foto, Video)

Tuesday, 20 May 2025

Avem președinte, avem speranțe și (în așteptare) un nou proiect de țară. Însă avem și o societate foarte dezbinată, într-un prezent încă fragil sub multe aspecte. Des...

Noaptea Muzeelor la Botoșani:”Zbor printre rădăcini”, călătoria Ioanei Poleac și moștenirea strămoșilor! (Foto)

Saturday, 17 May 2025

În ciuda ploii de sâmbătă, botoșănenii au ieșit din case pentru a petrece câteva ore în muzeele din oraș sau din județ. Noaptea Muzeelor, un eveniment devenit tradiț...