”24h: Ceea ce ne unește”. Actriță din Botoșani într-un documentar tulburător! (Foto, Video)

O surpriză pentru publicul botoșănean care participă, în aceste zile, la Romanian Creative Week, este ”prezența” unei actrițe din Botoșani într-un documentar prezentat în cadrul Secțiunii Sustenabilitate și Comunități Creative.

”24h: Ceea ce ne unește”. Actriță din Botoșani într-un documentar tulburător! (Foto, Video)

Este vorba despre documentarul „Ceea ce ne unește”. Filmul - care ne vorbește despre „manipularea, distorsionarea adevărului, ascensiunea frivolității” - este proiectat la Baia Turcească din Iași până pe 26 mai 2024, în Secțiunea Sustenabilitate și Comunități Creative, cea mai nouă dintre secțiunile Romanian Creative Week (RCW).

”Ceea ce ne unește” este despre umanitate, emoție, conexiunea cu noi și cei din jur, documentarul având-o în prim plan pe una dintre cele mai strălucite actrițe din noul val, botoșăneanca Ada Lupu.  

„Presiunea istoriei trăite, care se scrie în prezența noastră, și ni se comunică pe diferite canale ca breaking news, are efecte ireversibile. Manipularea, distorsionarea adevărului, ascensiunea frivolității sunt pericole mai ales când nu li se opune educația. Cât gândim singuri și cât gândesc alții pentru noi? Prizonieri ai unei realități din care nu putem evada, ajungem victime ale aceluiași prezent distorsionat de avalanșa de informații care vine peste noi în fiecare dintre cele 24 de h. Ceea ce ne unește devine, cu fiecare titlu nou, ceea ce ne dezbină”, spune curatoarea Irina Păcurariu, realizatoare și producătoare de emisiuni la TVR.

Echipa implicată în realizarea proiectului este formată, așadar, din actrița Ada Lupu (Teatrul Național Iași) și Emilia Ivan (studentă Departamentul de Artă Teatrală, Universitatea ”Lucian Blaga” Sibiu), Voce: Alina Stancu și Eugen Rusu (TVR), Imagine: Alexandru Condurache și Marius Țintă, Montaj: Alexandru Condurache, Instalație video: Andrei Cozlac (de asemenea originar din Botoșani), Regia: Alexandru Condurache, Curator: Irina Păcurariu.

Filmările au fost realizate la Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași.

Instalația video are ca temă impactul știrilor asupra fiecăruia dintre noi. 24 de ore de știri devin imediat 24 de ore de istorie, mai ales că finalul zilei vine la fel de repede pentru toți, dar adevărul (ceea ce vrei să crezi) sună diferit pentru fiecare.

”Tot ceea ce astăzi e nou, mâine devine trecut. Toți ajungem la finalul zilei la fel de repede, dar pentru fiecare dintre noi adevărul sună diferit. Pentru că adevărul este ceea ce vrei tu să crezi. Într-un final, realitatea de care ai încercat să fugi ajunge să te prindă din urmă. Un motiv în plus ca ceea ce ne unește să fie și ceea ce ne desparte”, sunt cuvintele care prefațează imaginile din documentarul ”Ceea ce ne unește”.



Ada Lupu s-a născut la Botoșani, unde a și prins drag de teatru alături de colegii din Atelierul coordonat de Lenuș Teodora Moraru și Gelu Rîșca, la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”. În 2013 finaliza cursurile Facultății de Teatru, specializarea Arta Actorului și Arta actorului mânuitor de păpuși, în cadrul Universității de Arte ”George Enescu” din Iași. Tot aici a urmat Masterul în Arta Actorului. Iar în anul 2023 i s-a conferit și titlul științific de Doctor în Artele spectacolului, cu calificativul Excelent (Summa cum laudae).

La finalul facultății, Ada Lupu obținea Marele Premiu ”Ștefan Iordache” pentru cea mai bună actriță la Gala Hop, dar și Premiul Publicului la categoria Cea mai bună actriță, secțiunea Individual. Iar în 2018, pentru rolul din ”Măcelăria lui Iov”, a fost distinsă cu Premiul UNITER „Cea mai bună actriţă în rol secundar“. Face parte din distribuția celui mai recent film al lui Igor Cobileanski, ”Comatogen”, o coproducție între România și Republica Moldova.

Romanian Creative Week, cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din uniunea Europeană, reunește la Iași 1000 de artiști români și străini. 200 de evenimente, în peste 50 de locații. Desfășurat pe perioada a 12 zile, evenimentul cuprinde zeci de expoziții, festivaluri de film, de teatru și de dans, show-uri de modă, spectacole de arte vizuale, concerte, conferințe și workshop-uri.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Ancheta Știri Botoșani: Ce facem cu cărțile vechi din propria bibliotecă?

Duminică, 21 Iulie 2024
3473

Dacă vrei să știi cum este inima unui om, nu-mi spune ce citește, spune-mi ce recitește, rostea în urmă cu peste jumătate de veac scriitorul François Mauriac. Într-un timp al...

Artista din Botoșani care a creat cel mai cunoscut monument din Iași. Model i-a fost o mătușă ”deosebit de frumoasă și distinsă” (Foto)

Miercuri, 17 Iulie 2024
495

Gabriela Manole-Adoc s-a născut pe 14 noiembrie 1926, în localitatea Pleșani, județul Botoșani. În urmă cu 30 de ani, Consiliul Municipal Botoșani îi conferea titlul de Cetăț...

Poveștile orașului Botoșani. Unirii sau strada Sfintei Vineri, locul care unește toate generațiile!

Miercuri, 17 Iulie 2024
2002

Este inima orașului. Și nu pentru că, de oriunde ai veni sau oriunde ai pleca, pasul trece pe aici. Ci pentru că palpită, respiră, viețuiește odată cu tine. Ori că prinzi verdele forfotind c...