22 august: Ziua în care au plecat în veșnicie doi mari actori ai Botoşanilor!

Au încântat generații de români cu talentul lor extraordinar, unul pe scena de la Botoșani, celălalt în lumea largă. Chiar dacă au avut destine diferite, cei doi artiști au fost mereu legați de spiritul moldav în care au crescut și s-au format.

22 august: Ziua în care au plecat în veșnicie doi mari actori ai Botoşanilor!

 Octavian Cotescu și Mihai Costăchel  

Mihai Costăchel, creatorul de spectacole și de personaje

Se împlinesc astăzi 14 ani de la plecarea în veșnicie – pe 22 august 2010 – a lui Mihai Costăchel, actorul care şi-a confundat existenţa cu Teatrul ”Vasilache” Botoşani începând cu anul 1965.

Pentru întregul său devotament şi vocaţia cu care a slujit scena teatrului, dăruindu-se spectatorilor în calitate de actor, a fost investit cu titlul de Societar de Onoare al Teatrului Vasilache, de către Primăria şi Consiliul Local al municipiului Botoşani, în anul 2004.

 

Mihai Costăchel s-a născut pe 23 mai 1942. De-a lungul carierei sale excepţionale, a fost apreciat în mod deosebit la Gala Naţională a recitalurilor păpuşăreşti în 1992, la Botoşani, pentru recitalul "Pianul", regia Valentin Dobrescu.

A pus în scenă, ca regizor, "Sarea în bucate", realizând totodată zeci de roluri în spectacole, precum "Aventurile lui Odiseu", "Cele trei domniţe", "Soarele furat", "Ivan Turbincă", "Sânziana şi Pepelea", "Prinţesa vrăjită", "O poveste, două, trei cu roboţi şi roboţei".

Octavian Cotescu, talent în stare pură, moldovean prin definiție

39 de ani au trecut de când ne-a părăsit marele actor Octavian Cotescu. Născut pe 14 februarie 1931, la Dorohoi, s-a săvârşit din viaţă pe 22 august 1985. A fost un mare actor, din generaţia de aur a României.

La trei ani de la nașterea micului Octavian, la Dorohoi, tatăl său a fost nevoit să se mute la Iași cu serviciul, însă acesta a fost un privilegiu pentru Octavian. Pasionat de teatru, acesta a avut ocazia de a absolvi cursurile Conservatorului de Artă Dramatică din Iași în anul 1950. După terminarea studiilor a fost repartizat în Capitală, iar numai un an mai târziu debuta pe scena Teatrului Bulandra în piesa "Pădurea", semnată de Aleksandr Nikolaevici.

A colaborat și cu Teatrul Mic din București, dar și cu teatre din provincie. Actorul a apărut chiar și în piese televizate, filme sau momente umoristice alături de actrița Coca Andronescu, alături de care ridiculiza lipsa culturii.Cariera lui impresionată în domeniul artistic a fost dublată de cea în domeniul pedagogiei.

Octavian Cotescu a predat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" (IATC) din București, unde a pregătit alți mari actori precum Horațiu Mălăele, Dan Condurache, Mariana Mihuț, Maria Ploae, Radu Gheorghe, Catrinel Dumitrescu, Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan și Geo Costiniu.

În perioada în care era profesor la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale", Octavian Cotescu a cunoscut-o pe marea lui iubire, cea care avea să îi fie soție până la sfârșit: Valeria Seciu.  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Jandarmii botoșăneni au participat la exercițiul interinstituțional Zimbru 2025 N-E! (Foto)

astăzi, 17:00

În perioada 20–23 mai 2025, jandarmii botoșăneni au participat la ample activități de pregătire în cadrul exercițiului interinstitutional Zimbrul 2025 Nord-Est. Scopul princ...

Premii importante obținute de trei cursante din cadrul Școlii Populare de Arte “George Enescu” Botoșani! (Foto)

astăzi, 15:22

Trei cursante ale secției de Canto muzică populară a Școlii Populare de Arte “George Enescu” Botoșani , profesoara Alina Călinescu (Huțu) au obținut premii ,de toată aprecierea ju...

Zeci de elevi botoșăneni s-au întrecut, astăzi, pentru trofeul “Prietenii Pompierilor”! (Foto)

astăzi, 13:50

50 de elevi s-au întrecut, astăzi, pentru trofeul “Prietenii Pompierilor”. Organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșa...