22 august: Ziua în care au plecat în veșnicie doi mari actori ai Botoşanilor!

Au încântat generații de români cu talentul lor extraordinar, unul pe scena de la Botoșani, celălalt în lumea largă. Chiar dacă au avut destine diferite, cei doi artiști au fost mereu legați de spiritul moldav în care au crescut și s-au format.

22 august: Ziua în care au plecat în veșnicie doi mari actori ai Botoşanilor!

 Octavian Cotescu și Mihai Costăchel  

Mihai Costăchel, creatorul de spectacole și de personaje

Se împlinesc astăzi 14 ani de la plecarea în veșnicie – pe 22 august 2010 – a lui Mihai Costăchel, actorul care şi-a confundat existenţa cu Teatrul ”Vasilache” Botoşani începând cu anul 1965.

Pentru întregul său devotament şi vocaţia cu care a slujit scena teatrului, dăruindu-se spectatorilor în calitate de actor, a fost investit cu titlul de Societar de Onoare al Teatrului Vasilache, de către Primăria şi Consiliul Local al municipiului Botoşani, în anul 2004.

Mihai Costăchel s-a născut pe 23 mai 1942. De-a lungul carierei sale excepţionale, a fost apreciat în mod deosebit la Gala Naţională a recitalurilor păpuşăreşti în 1992, la Botoşani, pentru recitalul "Pianul", regia Valentin Dobrescu.

A pus în scenă, ca regizor, "Sarea în bucate", realizând totodată zeci de roluri în spectacole, precum "Aventurile lui Odiseu", "Cele trei domniţe", "Soarele furat", "Ivan Turbincă", "Sânziana şi Pepelea", "Prinţesa vrăjită", "O poveste, două, trei cu roboţi şi roboţei".

Octavian Cotescu, talent în stare pură, moldovean prin definiție

39 de ani au trecut de când ne-a părăsit marele actor Octavian Cotescu. Născut pe 14 februarie 1931, la Dorohoi, s-a săvârşit din viaţă pe 22 august 1985. A fost un mare actor, din generaţia de aur a României.

La trei ani de la nașterea micului Octavian, la Dorohoi, tatăl său a fost nevoit să se mute la Iași cu serviciul, însă acesta a fost un privilegiu pentru Octavian. Pasionat de teatru, acesta a avut ocazia de a absolvi cursurile Conservatorului de Artă Dramatică din Iași în anul 1950. După terminarea studiilor a fost repartizat în Capitală, iar numai un an mai târziu debuta pe scena Teatrului Bulandra în piesa "Pădurea", semnată de Aleksandr Nikolaevici.

A colaborat și cu Teatrul Mic din București, dar și cu teatre din provincie. Actorul a apărut chiar și în piese televizate, filme sau momente umoristice alături de actrița Coca Andronescu, alături de care ridiculiza lipsa culturii.Cariera lui impresionată în domeniul artistic a fost dublată de cea în domeniul pedagogiei.

Octavian Cotescu a predat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" (IATC) din București, unde a pregătit alți mari actori precum Horațiu Mălăele, Dan Condurache, Mariana Mihuț, Maria Ploae, Radu Gheorghe, Catrinel Dumitrescu, Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan și Geo Costiniu.

În perioada în care era profesor la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale", Octavian Cotescu a cunoscut-o pe marea lui iubire, cea care avea să îi fie soție până la sfârșit: Valeria Seciu.  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ediția a III-a Festivalului Național de Folclor „Ioan Cobâlă”, anulată și înlocuită cu un spectacol al unor artiști îndrăgiți! (foto)

astăzi, 19:15

Nu ne e ușor să acceptăm situația și faptul că munca de mai bine de două luni a întregului colectiv se dovedește a fi în van. Este principalul eveniment organizat de noi pentru ...

Anunț de la AJPIS Botoșani: Persoanele cu nevoi speciale vor lua banii începând de mâine!

astăzi, 18:40

Suma totală platită este  de 10.764.955  de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - Indemnizația lunară acordată persoanei cu handicap grav - Bugetul personal c...

Concert de deschidere a Stagiunii 2024-2025 a Filarmonicii botoșănene, la Casa Memorială „George Enescu” din Liveni!

astăzi, 18:00

În programul concertului figurează: - Rapsodia Română nr. 2 în Re major Op. 11 de George Enescu - Concertul pentru clarinet și orchestră nr. 1 de Karl Maria von Weber - ...