Petre Tutea s-a nascut pe 6 octombrie 1902, in Boteni, Muscel, judetul Arges, si a decedat pe 3 decembrie 1991. Nascut in familia unui preot, a studiat la Liceul Neagoe Basarab din Campulung-Muscel si la Liceul George Baritiu din Cluj.
A urmat Facultatea de Drept la Universitatea din Cluj, ajungand doctor in Drept administrativ, Magna cum laude (1929).
In anul 1932, fondeaza revista Stanga: linia generala a vremii, unde semneaza cu pseudonimul Petre Boteanu. La ziar colaboreaza Sorin Pavel si Petre Pandrea, autorii Manifestului Crinului Alb (Gandirea, VIII, nr. 8-9, 1928), precum si Traian Herseni, Petru Comarnescu, Mihai D. Ralea. In 1933 este referent in Ministerul Comertului si Industriei, institutie care in 1936 isi va schimba numele. Intre anii 1933-1934 a fost atasat la Legatia Economica Romana din Berlin, unde se intalneste cu Nae Ionescu.
In 1935 a publicat Manifestul revolutiei nationale, impreuna cu Sorin Pavel, Ioan Craciunel, Gheorghe Tite, Nicolae Tatu si Petre Ercuta. Intre anii 1936-1939 a fost sef de sectie in Ministerul Economiei Nationale, Biroul de publicatii economice si propaganda. In 1940 a fost sef de sectie in Ministerul Comertului Exterior.
Colaboreaza la diverse publicatii, in special la Cuvantul, condus de Nae Ionescu, unde publica numeroase articole, studii de economie si politica. Printre ceilalti colaboratori ai ziarului se aflau Constantin Noica, Mircea Eliade, Radu Gyr, Gheorghe Racoveanu, Mircea Vulcanescu si multi alti intelectuali ce faceau parte din generatia anilor 1930.
Intre 1940-1944 a fost sef de sectie in Ministerul Razboiului, iar intre anii 1944-1948 a fost director de studii in Ministerul Economiei Nationale. Este arestat de catre autoritatile comuniste impuse de sovietici si anchetat fara condamnare timp de 5 ani (1948-1953), apoi este arestat din nou pe 22 decembrie 1956 sub acuzatia de uneltire contra ordinii sociale.
Este condamnat la 10 ani inchisoare in 1957, apoi i se intenteaza un nou proces in 1959 si este condamnat la 18 ani munca silnica, din care a executat 8 ani (1956-1964) in diverse penitenciare, mai ales la Aiud. Dupa ce a fost eliberat in timpul amnistiei din 1964, cu sanatatea zdruncinata in urma torturilor din inchisoare, Tutea s-a aflat sub observatia permanenta a securitatii comuniste.
Numeroasele descinderi la locuinta sa modesta au dus la confiscarea a numeroase manuscrise, studii si materiale, printre care o copie a proiectului Prometeu.
Catre sfarsitul vietii a inceput o Antropologie crestina conceputa schematic in sase capitole: 1. Problemele sau Cartea intrebarilor; 2 . Sistemele sau Cartea intregurilor logice, autonom-matematice, paralele cu intregurile ontice; 3. Stilurile sau Cartea unitatilor cultural-istorice si a modalitatilor estetice ale artelor, sau Omul estetic; 4. Stiintele, sau Disciplinele spiritului omenesc; 6. Dogmele sau Situarea spiritului in imperiul certitudinii.
Petre Tutea a fost supranumit un Socrate roman datorita preocuparilor filosofice si rolului educativ pe care l-a asumat prin exemplul sau personal in orice circumstante, chiar si in inchisoare.
Din cauza persecutiei a publicat foarte putin inainte de 1989, insa imediat dupa prabusirea regimului comunist scrierile si interviurile sale au inceput sa fie difuzate prin toate mediile.