102 ani de la nașterea lui Ion Murariu, unul dintre cei mai mari acuareliști ai României!

S-a născut pe 12 septembrie 1922, la Dorohoi, județul Botoșani, unde a urmat și cursurile școlii primare. Între 1941-1946 a fost student la Academia de Arte Frumoase din Iași, avându-i ca profesori pe Otto Brise, Jean Cosmovici și Nicolae Popa. În primii de Academie ieșeană participa la concursul Premio citta Firenze, unde a obținut o mențiune.

"Nu am avut nici un model în plan artistic, însă m-am ghidat după formele practicate de profesorii și, implicit, pictorii din această inimă culturală a țării. Mulți dintre profesorii ieșeni făcuseră studii la München și Viena, iar subiectele de examen erau asemănătoare cu cele date la instituțiile similare din Europa. La Academia din Iași se studiau în forme savante desenul și culorile. Iar colorismul care i s-a atribuit nu a fost, în nici un caz, o influență a școlii germane, ci un dat al temperamentului artistic din această parte a Europei. Altfel spus, în Moldova se pictează, și acum, altfel decât în alte regiuni ale țării", mărturisea, în 2001, pictorul Ion Murariu.

Talentul său este remarcat încă din anii de studii, participând la numeroase expoziții individuale și de grup, lucrările sale fiind din ce în ce mai apreciate pe măsura ce nota personală a culorii își face tot mai vizibilă prezența în spațiul artistic românesc și internațional.

La doi ani după absolvirea Academiei, se stabileste în București, iar din 1950 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În 1994 este gratulat cu Premiul Național ”Ștefan Luchian”, an în care devine și Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani. Ion Murariu este distins și cu titlul de Cetățean de Onoare al orașului Dorohoi.

"N-am impresia că pictura și acuarela lui Ion Murariu se supun unor legi diferite de cele ale construcţiei plastice: nici n-ar fi fost firesc să fie aşa, de vreme ce Ion Murariu e, mai presus de toate, un artist care-şi ascultă îndemnurile, temperamentul", scria criticul de artă Dan Grigorescu. "Pictura sa are o densitate a pastei, culorile se suprapun, în straturi puternice, la care, adăugand sarcasticele comentarii antirăzboinice, inflexiunile de proveniență expresionistă, de aici, se dovedeşte că definirea lui ca "poet al priveliştii" e cel mai puțin unilaterală".

Artistul Ion Murariu a strâns în jurul său, cât a trait, iubitori de culoare, muzică și literatura, devenind deseori o forță artistică menită să nască nucleul cultural al timpului său.

Tușa puternică, de o forță nebănuită, care dă naștere unei energii neașteptate, cromatica echilibrată, expresivitatea figurii umane și naturalețea gesturilor surprinse în ulei sau acuarelă, în tușe puternice, fac din creatța lui Ion Murariu o lume vie, în mișcare, o artă care are puterea de a străbate secolul și chiar mileniul.

"Indiferent de locul care mi-a servit drept sursă de inspiratie, am avut în minte, întotdeauna, locurile natale. Asta poate și din dorința ardentă de a recupera, în plan simbolic, anii copilăriei. Totul e legat, deci, de Moldova și de peisajele sale inconfundabile", spunea cu înduioșătoare melancolie Maestrul.

S-a stins din viață pe 21 martie 2012, lăsând în urma sa o operă incontestabilă! Este înmormântat la Mănăstirea Căldărușani.




 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Optimism în tabăra social-democraților: ”Botoșănenii și românii au ales stabilitatea” (Foto, Video)

Sunday, 24 November 2024

Înainte de ora 21.00, la sediul PSD din municipiul Botoșani s-au adunat social-democrații în frunte cu Doina Federovici, Marius Budăi, primarul Cosmin Andrei.   Atmosfera a fost...

Citește AICI noul număr al revistei de cultură Hyperion. ”Un an cu de toate!”

Thursday, 21 November 2024

Revista ”Hyperion”, aflată în cel de-al 42-lea an al apariției, revine în atenția iubitorilor de literatură cu cel mai recent număr, ediția de iarnă a acestui an. Pagini...

”Amicul țăranilor” din Botoșani: Boierul care i-a iubit pe țărani, despre care Kogălniceanu vorbea cu admirație! (Foto)

Thursday, 21 November 2024

S-a stins într-o zi de 21 noiembrie, fiind înmormântat în Cimitirul Eternitatea, din municipiul Botoșani. Pe piatra funerară se poate citi și astăzi: ”Aici doarme ami...