Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani deschide stagiunea cu o premieră: L.M.A., spectacol cu, pentru și despre adolescenți! (foto, video)

După o perioadă de vacanță și concedii, actorii Teatrului „Mihai Eminescu” se întorc pe scenă cu o premieră.

Este vorba despre „L.M.A.” de Selma Dragoș, în regia Deliei Gavlițchi. Regia artistică: Delia Gavlițchi, Scenografia: Tȕnde Tomos, Coregrafia: Victoria Bucun, Sound design: Adrian Cimpoeșu (Văzduh), Montaj video: David Tuluș și Voce: Sofia Mărculescu.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Dana Bucătaru, Andreea Moțcu, Cezar Amitroaei, Lidia Uja, Ioan Crețescu, Alexandra Vicol, Laura-Alexandra Purice și Eric Cracană.

Astfel, botoșănenii sunt așteptați atât sâmbătă, cât și duminică, de la ora 18:00, la premiera spectacolului, care va avea loc la Casa Tineretului.

„Tratează diferența între generații”

Spectacolul „L.M.A.” aduce în prim plan o trupă de actori binevoitori, care invită doi adolescenți să contribuie la realizarea unui spectacol de teatru despre adolescență. Dezacordurile încep repede. Adulții, convinși că știu mai bine cum stau lucrurile cu adolescența, căci au trecut deja de mult prin ea, iar ce urmează e dramatic. Tot mai dramatic.

Spectacolul se numește LMA, iar pentru cei mai în vârstă care nu știu ce înseamnă este «La mulți ani!» Este un spectacol despre niște actori binevoitori, care invită în scenă niște adolescenți să joace împreună alături de ei, dar pe parcurs jocurile de schimbă și se reface distribuția până când, în final, generațiile se întâlnesc pe sfânta scenă într-un acord”, a declarat Delia Gavlițchi, regizor.

În principiu, în spectacol vom regăsi diferențele între generații: 1994 VS 2024.

Spectacolul tratează diferența între generații, tratează preconcepțiile pe care le au adulții despre tinerii adolescenți care se schimbă, care sunt altfel față de cum cunoșteam noi adolescența în trecut”, a completat Delia Gavlițchi.

„Îmi place să am încredere în echipa cu care lucrez”

Regizoarea Delia Gavlițchi spune că a fost o provocare să lucreze cu actorii botoșăneni, deoarece stilul de muncă al său și al actorilor este diferit.

„A fost provocator, dar cred că am ajuns la un acord. Înțeleg că stilul meu de lucru este un pic diferit față de cum sunt ei obișnuiți. Eu nu cred în dictatura regizorului la scenă. Îmi place să mă educ, îmi place să am încredere în echipa cu care lucrez și să creez un context în care sper ca toată lumea să se simtă liberă să își exprime ideile în acord sau dezacord. Vreau ca împreună să ridicăm un spectacol”, a mai spus Delia Gavlițchi.

Scenariu conceput alături de doi adolescenți botoșăneni

Textul a luat naștere în urma unor ateliere de scriere dramatică organizate cu adolescenți din orașul Botoșani.

Este vorba despre Laura Alexandra Purice și Eric Cracană, ambii elevi în clasa a IX-a la Colegiul Național „A.T. Laurian” din Botoșani.

Multe din incidentele și elementele din text vin din aceste întâlniri. Laura Purice și Eric Crăcană au contribuit nu doar cu idei, feedback și “definiții”, ci au devenit și actori în spectacolul care sper că le seamănă. Le mulțumesc și celorlalți adolescenți botoșăneni cu care m-am întâlnit și sper să fie mulțumiți de ce am făcut cu ce mi-au dat. Eu cred că generația asta de copii sunt mai capabili decat cei de dinainte să se detașeze de ce li se întâmplă. De-asta sunt asa înspăimântători pentru adulți - vorbesc uneori cu luciditatea unui adult. Sarcasmul asta al lor e o distanță pe care o înghițim greu, ca părinți. Cum să mai joci rolul de părinte cu copiii ăștia?”, a declarat Selma Dragoș.

„Părinții și adolescenții nu sunt două specii umane diferite”

Atât Laura, cât și Eric declară că acest spectacol a fost o adevărată provocare, dar chiar și o premieră pentru publicul adolescentin din Botoșani.

Da, într-adevăr, este un spectacol curajos, care oferă foarte multe soluții părinților și adolescenților și demonstrează că părinții și adolescenții nu sunt două specii umane diferite”, a declarat Laura Alexandra Purice.

Pe de altă parte, Eric transmite faptul că nu toți părinții sunt la fel, precum nici toți copiii nu sunt la fel. Scopul spectacolului, din percepția lui Eric, este să tragă un semnal de alarmă către cele două generații: părinți și adolescenți.

Aș minți dacă aș spune că totul este roz. Există bineînțeles conflicte ideologice între generații, dar eu am noroc de niște părinți care mă susțin și mă înțeleg în tot ceea ce fac. Nu am făcut niciodată teatru profesionist, este doar o pasiune. La fel și scrierea, pentru că am contribuit și eu în realizarea scenariului alături de doamna Selma Dragoș. Este un spectacol inedit, unic, o premieră pentru publicul din Botoșani, care abordează acest conflict între generații. Este menit să tragă un semnal de alarmă atât către generația adulților, cât și către cea a adolescenților”, a declarat Eric Cracană.

Din distribuția spectacolului face parte și veteranul actorilor botoșăneni, Cezar Amitroaei.

Actorul spune că, până acum a avut de interpretat mai multe roluri de persoane în vârstă, iar acum a venit și timpul să îmbrățișeze o altfel de provocare.

Vreau să vă spun că a fost o provocare extraordinară și asta vine din contextul în care toată tinerețea mea am jucat roluri de compoziție: bătrâni de 80 de ani, 70, 60. Iar acum când mai am un an și ies la pensie joc rolul unui adolescent de 12 ani. Mi-am dorit să joc în acest spectacol chiar de la început când am auzit de acest proiect, știam că va fi o provocare, dar când am auzit că voi juca un adolescent mi-a picat fața”, a declarat Cezar Amitroaei.

Prețul unui bilet întreg este de 36 de lei, iar pentru elevi, studenți și pensionari este de 18 lei. Pot fi cumpărate de la Agenția Teatrală, de la Casa Tineretului, de la Cinema Unirea sau online de pe https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Clădirea emblemă a municipiului Botoșani, aproape de finalizare! Cosmin Andrei: „O lansare a Teatrului Mihai Eminescu într-un mod grandios” (foto, video)

Tuesday, 17 September 2024

O nouă vizită pe șantierul de la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani a avut loc, marți la amiază. Au participat Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, care a fost în...

Părintele Ioan Alupoaiei, condus pe ultimul drum de ziua preotesei sale! ÎPS Teofan: „Poate Părintele Ioan era deja pregătit pentru veșnicie” (foto, video)

Monday, 16 September 2024

Comunitatea creștină și-a luat rămas bun de la unul dintre cei mai iubiți și apreciați preoți din municipiul Botoșani. Peste 300 de botoșăneni au venit la Biserica „Izvorul Tămăduir...

Noul prefect de Botoșani a depus jurământul de credință. Nechifor: „Îmi doresc să nu vă înșel așteptările” (foto, video)

Friday, 13 September 2024

Decizia de a-l numi în funcția de prefect al județului Botoșani pe Dan Nechifor a fost luată în ședința de Guvern care a avut loc miercuri, 11 septembrie 2024. La două zile de la nu...