I s-a dus vestea peste mări și țări, s-a vorbit despre el la BBC. Ba unii români au recunoscut că, până să fie pomenit prin străinătate, nu aveau habar de comoara din nordul României. "Usturoiul de Copălău, un sat din Botosani, a ajuns celebru intr-un articol de pe prima pagina a BBC. Funny thing, am acasa trei alte produse bio cu origini in Copălău: sotia si cei doi copii - tatal ei s-a nascut acolo. Da, a trebuit sa citesc pe BBC ce nu mi-a spus nimeni niciodata. Mica e lumea!", scria în octombrie anul trecut, pe pagina sa de Facebook, jurnalistul Lucian Mîndruță.
În luna mai a anului 2017, Direcţia Agricolă şi producătorii de usturoi din Copălău declanşau procedura de autorizare a Usturoiului de Copălău la nivel naţional şi european, cu Indicaţie Geografică Protejată. Directorul Direcţiei Agricole Botoşani, Cristian Delibaş, spunea atunci că Usturoiul de Copălău are caracteristici specifice şi de aceea se încearcă găsirea unor forme de promovare pentru Indicaţie Geografică Protejată la nivel naţional şi european.
"Suntem în topul naţional al produselor tradiţionale! Avem intenţia de a înregistra un nou produs cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP), Usturoiul de Copălău. Această acţiune este sub tutela Ministerului Agriculturii, avem alături de noi specialişti şi reprezentanţi din Ministerul Agriculturii, dar şi autorităţi locale. Usturoiul de Copălău există din cele mai vechi timpuri şi cu siguranţă foarte mulţi ştiu despre acest usturoi, dar nimeni până în momentul de faţă nu a avut această iniţiativă de a promova acest usturoi la nivel naţional, ba mai mult, la nivel european", spunea Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole, care atenționa, totodată, că procedura este de durată, un exemplu fiind cei aproape trei ani, cât a durat autorizarea Caşcavalului de Săveni.
Iată însă că apar noi șanse de promovare a Usturoiului de Copălău și, în consecință, o șansă pentru locuitorii din zonă de a dezvolta producții importante pentru o piață de desfacere eficientă.
Decizia anunțată de Ministerul Agriculturii!
Ministerul Agriculturii a început să privească mai apăsat către produsele tradiționale, deci și spre usturoiul autohton. Mai ales că, transmit reprezentanții Ministerului, vorbim despre un sector care este în mare proporție ”invadat” de legumele ce vin din China al căror gust și calitate sunt îndoielnice.
Vestea bună este că marii importatori și-au manifestat intenția de a contracta cantități mari și constante de usturoi produs în România!
Astfel, Ministerul Agriculturii anunță că pe data de 10 aprilie 2018 a avut loc o întâlnire de lucru, în prezența secretarului de stat Daniel Dumitru Botănoiu, la care au participat principalii producători de usturoi din zonele consacrate, respectiv Copălău – județul Botoșani, Teleorman, Dolj, Mehedinți, Iași și Timiș și reprezentanți ai marilor importatori din România, interesați de contractarea unor cantități mari și constante de usturoi produs în România. De asemenea, au fost prezenți reprezentanții direcțiilor de specialitate din cadrul MADR și ai Direcției Măsuri de Piață și Comerț Exterior din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
În cadrul discuțiilor au fost dezbătute aspecte referitoare la dificultățile întâmpinate de cultivatorii de usturoi, între care amintim: costurile mari de producție, deficitul de sămânță din soiuri autohtone, gama de mașini și utilaje necesare eficientizării acestei culturi, slaba asociere a micilor producători, valorificarea producției către piață, depozitarea, păstrarea și ambalarea corespunzătoare, astfel încât să fie satisfăcute nevoile pieței. Pe de altă parte, a reieșit interesul comercianților de a încheia contracte ferme cu producătorii, în contextul în care preferințele consumatorilor români sunt tot mai mult orientate spre produsele autohtone de o calitate ridicată.
Cei prezenți la întâlnire au subliniat faptul că este pentru prima dată când Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a așezat la aceeași masă producătorii de usturoi, importatorii și autoritățile pentru a sprijini eficientizarea culturii usturoiului, care a pierdut tot mai mult teren în România din cauza importului masiv din țări terțe. În același timp, se are în vedere identificarea de soluții pentru sprijinirea sectorului și crearea de lanțuri de distribuție, între producători și comercianți, aflăm de la Agrointel.ro.
În perioada următoare se va organiza o nouă reuniune la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru a stabili care sunt sarcinile ce revin fiecărui actor de pe filieră.