Usturoiul de Botoșani, celebru într-un articol pe prima pagină a BBC! Lucian Mîndruță: "A trebuit să citesc pe BBC ce nu mi-a spus nimeni niciodată"

Usturoiul de Botoșani, celebru într-un articol pe prima pagină a BBC! Lucian Mîndruță: "A trebuit să citesc pe BBC ce nu mi-a spus nimeni niciodată"

"Usturoiul de Copălău, un sat din Botosani, a ajuns celebru intr-un articol de pe prima pagina a BBC. Funny thing, am acasa trei alte produse bio cu origini in Copălău: sotia si cei doi copii - tatal ei s-a nascut acolo. Da, a trebuit sa citesc pe BBC ce nu mi-a spus nimeni niciodata. Mica e lumea!", a scris pe pagina de Facebook jurnalistul Lucian Mîndruță. 

Materialul BBC dedică un spațiu generos usturoiului din Căpălău, județul Botoșani. 

"Doua portii mai generoase de mujdei au fost aduse si terminate in cateva minute, ca sos pentru peste sau pur si simplu intins pe paine.

Considerat de neinlocuit in condimentarea fripturilor si a altor mancaruri, usturoiul a fost mereu o planta raspandita in Romania. In satul Copalau, in judetul Botosani, planta aromatica este cultivata de peste 40% dintre locali. Considerat unicat datorita calitatii solului, usturoiul din Copalau a ajuns faimos atat la nivel national, cat si international - atat de mult incat autoritatile judetului se pregatesc sa il inscrie ca un produs protejat.

La nivel casnic, usturoiul este folosit pentru "ciorba", cuvantul folosit pentru multele supe ale judetului, continand legume si carne, cum ar fi ciorba de burta sau versiunea mai usoara, ciorba radauteana, facuta cu carne de pui. Prezenta in orice meniu, populara friptura de vita fara piele si carnati de porc cunoscuti sub numele de "mici" isi datoreaza gustul lor suculent si savuros generoasei cantitati de usturoi din reteta.

Pe langa faptul ca este un ingredient esential in bucataria romaneasca, usturoiul a fost de mult crezut ca fiind o planta magica. In ajunul Sf. Andrei pe 29 noiembrie, se crede ca usturoiul te va proteja de "strigoi" si "moroi", spirite malefice ale celor decedati care bantuie casele rudelor care inca traiesc. Un fel de Halloween Romanesc, rezidentii zonelor rurale mananca usturoi si il freaca de colturile ferestrelor si ale usilor ca sa se protejeze. Manunchi de usturoi pot fi vazuti atarnand cu acelasi scop", scrie prodigioasa publicație. Materialul postat de BBC poate fi citit aici

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) Relansare monumentală: ReduceriPreturi.ro reînvie după zece ani

astăzi, 13:46
17

ReduceriPreturi.ro, unul dintre pionierii ofertelor online, se întoarce după zece ani de pauză cu o nouă viziune și o abordare modernizată. Relansarea include funcționalități îmbun...

Îl mai țineți minte pe Aron Bălan, spaima șoferilor din Botoșani?

astăzi, 13:12
134

Un tânăr care are la activ sute de fapte de furt comise pe raza județelor Suceava și Botoșani a fost condamnat miercuri, 24 aprilie, de magistrații de la Judecătoria Gura Humorului, î...

Școala performanței: Elevii din Botoșani au participat la Concursul Județean ”Ioan Țicalo”

astăzi, 12:45
93

Obiectivul principal al concursului este de a încuraja dezvoltarea spiritului de competiție și a interesului pentru studiul limbii și literaturii române și al matematicii, evaluarea co...