Mediator bancar, pentru botoşănenii ce au credite cu dobândă variabilă: Mergeţi şi negociaţi cu băncile

Botoşănenii ce au contractat credite, în special cele cu dobânzi variabile, sunt puternic afectaţi în această perioadă de creşterea Robor şi resimt acest lucru lună de lună la plata ratelor.  

Mediator bancar, pentru botoşănenii ce au credite cu dobândă variabilă: Mergeţi şi negociaţi cu băncile

   FOTO: Adevarul

Un mediator bancar sfătuieşte clienţii să meargă la bănci şi să încerce renegocierea contractelor. Radu Gheorghiţă susţine că negocierile nu ţin totuşi de sucursalele din Botoşani, ci de sediile centrale, însă bancherii locali pot trimite referate cu propuneri. 

La o astfel de negociere bancherii ţin cont de client, istoricul său, veniturile pe care le încasează şi perspectivele sale. Una dintre soluţii este îngheţarea ratelor pe o anumită perioadă de timp, alta ar putea fi suspendarea lor preţ de câteva luni sau plata unor rate mai mari pentru scăderea mai accelerată a debitului. 

"Trebuie încercat, indiferent de soluţia ce se va da. Cu cât se vor duce mai mulţi clienţi la bănci, cu atât se va pune o presiune mai mare şi cresc şansele ca băncile să renegocieze contractele. Clienţii trebuie să ştie că totdeauna se poate face o renegociere, dar din păcate nu depinde de băncile locale ci de cele centrale. De aici se poate trimite un referat, cu o propunere, însă decizia este la Bucureşti. Fiecare bancă are politica ei, însă dacă se merge pe cale amiabilă sunt şanse de succes. De obicei băncile se feresc de intermediari, cum ar fi mediatorii, pentru că toate aceste operaţiuni apar în istoric. Gândiţi-vă ce avalanşă de cereri ar avea dacă s-ar crea un precedent", a declarat Gheorghiţă Radu, mediator bancar

ROBOR A ajuns la 2,21%, maximul ultimelor trei ani. Iar analiştii estimează că anul viitor va ajunge la 4%. În acest context, oficialii BNR recomanda creditele cu dobânda fixă.

Spre deosebire de celelalte ţări europene, în România creditele cu dobânda variabilă sunt cele mai populare. Doar 10% din totalul creditelor ipotecare sunt cu dobânda fixă. Datele BNR arata o creştere în toamna, atunci când şi dobânzile au început să urce. Aşadar, o mare parte din populaţie este în situaţie de risc, în special cei cu venituri mici. Aproape o treime.

Banca Naţională urmează să impună şi un grad de îndatorare mai mic. Procentul se va decide însă după ce experţii BNR vor face analize. La începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutul acestui an la 0,87%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 19 ianuarie: Sf. Cuv. Macarie cel Mare şi Macarie Alexandrinul; Sf. Ier. Marcu, Mitropolitul Efesului; Sf. Mc. Eufrasia

astăzi, 08:03

Dar, venind cei din sat, l-au făcut preot fără voia lui, deşi era încă tânăr. Deci, făcându-se acest lucru, Macarie a început să ducă o viaţă mai aspră, căci venea...

Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)

Saturday, 18 January 2025

Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....

Creștinii ortodocși care respectă calendarul de stil vechi au marcat astăzi Ajunul Bobotezei și se pregătesc de sărbătorirea Botezul Domnului!

Saturday, 18 January 2025

Potrivit canoanelor bisericești, Mântuitorul Iisus Hristos a început să propovăduiască atunci când a împlinit 30 de ani, după ce a primit botezul în apa Iordanului d...