Datele oficiale arată că la nivelul judeţului Botoşani sunt autorizate peste 2000 de aparate de tip slot machine, însă în privinţa agenţiilor de pariuri situaţia este neclară. Sunt 30 de puncte de lucru ale principalelor agenţii de pariuri sportive numai în municipiul Botoşani. Un alt tip de domeniu, mai greu de controlat, este cel al pariurilor online, unde jucătorii pot paria de oriunde şi în orice moment.
În general aceştia încheie contracte cu barurile din judeţ şi le predau aparate, precum şi dispozitivele pentru pariuri sportive, patronii barurilor primind un comision.
Reprezentanţii Fiscului botoşănean spun că, în cursul anului trecut, au încasat de la proprietarii agenţiilor de pariuri impozite de 1.667.189 de lei reprezentând taxa anuală pentru obţinerea autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc. De asemenea pentru jocurile nou instalate în cursul anului trecut s-au perceput taxe de 147.906 lei.
Cei mai norocoşi botoşăneni au împărţit banii cu statul. Anul trecut impozitele încasate din câştiguri s-au ridicat la 7.525 de lei. În condiţiile în care veniturile din jocurile de noroc se impozitează cu 1% în cazul în care acestea nu depăşesc 15.000 de euro, o aproximare arată că nivelul total al câştigurilor din Botoşani se ridică la 7.525.000 de lei. Pe de altă parte, câştigurile mai mari de 15.000 de euro şi până în 100.000 de euro se impozitează cu 667.5 lei plus 16% din valoarea ce păşeşte 15.000 de euro.
"Nu cred că sunt dependent!"
Drama vine în rândul pierderilor. Jocurile de noroc sunt considerate oficial o dependenţă, însă nici un jucător nu o recunoaşte. Cei care îşi joacă banii la păcănele spun că pun sume mici şi nu le afectează veniturile.
Este cazul lui Dragoş, un tânăr de 25 de ani din municipiul Botoşani, care joacă de câteva ori pe săptămână la păcănele. Spune că la pariurile sportive este mai periculos pentru că sportivii au ajuns să fie sponsorizaţi de case de pariuri şi implicit fac blaturi. Păcănelele sunt setate să dea o parte din venituri drept câştig jucătorului (în cel mai bun caz acest procent ajunge la 30% din încasări). De fiecare dată intră cu bani puţini în agenţie şi are o regulă de bază: nu joacă la acelaşi aparat.
„Nu pun mai mult de 20 de lei. Îmi încerc norocul. Sunt zile în care ies pe profit şi sunt zile în care îi pierd, dar repet, nu mai mult de 20 de lei. Am avut dăţi când am scos de la aparate şi câteva mii de lei pornind de la o sumă aşa mică. E ca o relaxare. Nu cred că sunt dependent. Sunt zile întregi când trec prin faţa lor şi nu intru. În alte dăţi intru, dar doar stau să studiez”, susţine tânărul.
De cealaltă parte, jucătorii la pariuri sportive spun invers. Păcănelele sunt aparate mecanice setate pentru câştigul proprietarului şi niciodată nu ai cum să ieşi la câştig. Chiar dacă pleci cu bani după o zi din agenţie, bilanţul este negativ întotdeauna.
„Mie îmi place să pariez pe fotbal şi tenis. Nu poţi spune că este doar noroc. Studiezi echipele sau jucătorul, ai statistici. Vezi accidentări, nu este chiar aşa simplu ca la păcănele. Desigur sunt suspiciuni şi de blat, dar pot fi de asemenea şi surprize. Nu pariez niciodată spre exemplu pe campionatul României, pentru că mi se par multe meciuri suspecte. Pariez pe echipe din Occident, pe campionate tari unde este mai greu să faci un blat. Pun câţiva lei pe zi, când ies de la serviciu. Cred că până acum sunt uşor pe profit. Trăiesc meciul cu o altă intensitate când mă uit la el dacă ştiu că am pariat. Cred că asta mă atrage în principal şi nu câştigul”, a declarat Alex, un tânăr ce joacă la o agenţie de pariuri de pe Bulevardul Mihai Eminescu.
Ce spun specialiștii. "Ei chiar dacă pierd, fiind dependenţi, nu văd acest lucru"
Specialiştii spun că jocurile de noroc explodează în timp de criză şi ca sunt mai intense în zone mai sărace. Oamenii speră la câştiguri uşoare şi mari şi capătă această dependenţă. Oficial jocurile de noroc au intrat pe lista dependenţelor, la fel ca drogurile sau alcoolul.
Psihologii spun că dependenţa de jocuri de noroc este o tulburare de control al impulsurilor, caracterizată prin eşecul recurent de a rezista impulsului de a juca, în ciuda consecinţelor negative severe prezente în plan personal, profesional sau familial. Unii dintre jucători dezvoltă dependenţă mai uşor decât alţii, dacă există o complicitate cu alte tulburări legate de substanţe sau alte tulburări clasificate în cărţile de specialitate. În declanşarea dependenţei sunt incriminaţi factori genetici şi factori de mediu specifici, în proporţii egale.
Pentru a face rost de banii cu care speră să ajungă bogaţi, jucătorii vând lucruri din casă sau amanetează aproape tot ce prind, de la telefoane, tablete, calculatoare, până la maşini. Foarte puţini reuşesc să câştige şi să-şi recupereze bunurile. Disperaţi că-şi dezamăgesc familiile şi că nu au bani pentru jocuri, unii ajung la gesturi extreme.
La nivel naţional s-a lansat şi un program pentru tratarea celor dependenţi, denumit „Joc responsabil“, care vizează atât persoanele dependente de jocurile de noroc, cât şi familiile sau pe apropiaţii acestora. Cei care simt că au depăşit limita divertismentului pot apela la serviciile de consiliere puse la dispoziţie în mod gratuit. Programul asigură metode de auto-testare prin intermediul site-ului dedicat, www.jocresponsabil.ro, precum şi o linie telefonică Helpline de tip TEL-VERDE 0800.800.099, prin intermediul căreia jucătorii au posibilitatea de a lua legătura cu un psiholog şi de a primi consiliere telefonică gratuită.
Psihologii spun că această dependenţă este greu de tratat pentru că nu poate fi implicat un tratament medicamentos. Trebuie foarte multă consiliere, însă cel mai mult depinde de voinţa persoanei în cauză.
„Nu există un tratament, spre exemplu ca la dependenţa de alcool. Trebuie foarte multă consiliere şi este foarte greu de convins o asemenea persoană pentru că la un moment dat a câştiga câteva pariuri şi acest lucru îl împinge. În cea mai mare parte vorbim de oameni care văd pariurile ca un mijloc de a face bani, nu pentru a socializa sau pentru a se relaxa. Ei chiar dacă pierd, fiind dependenţi, nu văd acest lucru. Psihologul trebuie să îl determine să vadă şi partea negativă şi să o conştientizeze. Trebuie să îl faci să revină la o judecată clară, pentru că dependenţa împiedică acest lucru”, a declarat un psiholog.
Din păcate dependenţa de jocuri de noroc a dus şi la tragedii. Este cazul unui tânăr de 32 de ani ce, în toamna anului trecut, a ajuns să se sinucidă din cauza jocurilor, după ce a pierdut toate bunurile pentru a face rost de bani să îşi satisfacă pofta de jocuri. Alţi doi tineri au fost duşi de familiile lor la Secţia de Psihiatrie pentru a fi trataţi, după ce au ajuns să îşi terorizeze familiile din cauza patimii în care au căzut.
La nivelul judeţului Botoşani păcănelele au dus la una dintre cele mai mari anchete al DNA. Doi oameni importanţi de afaceri sunt acuzaţi că au fraudat bugetul statului cu 5,2 milioane de lei. Ei beneficiau de sprijinul unui inspector al Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc şi utilizau aparate fără licenţă. De asemenea, în dosar mai sunt judecaţi şi un poliţist şi un avocat. Ancheta a fost demarată în toamna anului 2015 şi acum dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Suceava.