Botoşaniul, pe primul loc pe ţară la creşterea procentului de firme înfiinţate în 2017 faţă de anul anterior

Judeţul Botoşani este fruntaş la evoluţia procentuală a entităţilor juridice nou înfiinţate în curs anului 2017. Potrivit datelor statistice publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, numărul persoanelor juridice înfiinţate anul trecut a crescut cu 56,46% faţă de 2016.

Botoşaniul, pe primul loc pe ţară la creşterea procentului de firme înfiinţate în 2017 faţă de anul anterior

Astfel, au fost înfiinţate 1635 de noi entităţi faţă de 1045, în 2016.  În topul celor mai mari creşteri se numără Cluj şi Bistriţa Năsăud. 

Ca formă juridică, cele mai multe entităţi ce au luat fiinţă în Botoşani sunt SRL-uri, 826, fiind urmate de Întreprinderi Individuale, 548, şi Persoane Fizice Autorizate, 246. 

Pe de altă parte, lipsa predictibilităţii fiscale face ca multe afaceri să moară din "faşă" în condiţiile în care modificarea unor biruri dă peste cap planurile de afaceri. Cei mai afectaţi de modificările legislative sunt micii afacerişti, iar majoritatea acestora sunt la început de drum. 

O altă mare temere a celor care se lansează în afaceri o reprezintă controalele din partea instituţiilor statului. Verificările încă din primele luni de la înfiinţare distrug elanul de a investi din partea întreprinzătorilor, iar amenzile primite afectează investiţiile. 

Cele mai multe dintre firme sunt în domeniul comerţului, un minus în opinia economiştilor, în condiţiile în care firmele din domeniul producţiei aduc un beneficiu mai mare economiei locale prin o mai mare valoare adăugată. 

O veste bună vine din domeniul agricol, acolo unde micii fermieri au început să se autorizeze pentru a-şi vinde singuri produsele, înfiinţând de cele mai multe ori II (Întreprinderi Individuale) sau PFA (Persoane Fizice Autorizate). 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Candidații PSD pentru Consiliul Județean Botoșani: De la politicieni de carieră la profesori și antreprenori! (Foto)

astăzi, 19:48
169

Candidatul PSD pentru președinția Consiliului Județean Botoșani este Lucian Trufin, acesta regăsindu-se și pe lista de candidați pentru consilieri județeni, pe poziția a doua.Lista pentru...

„Gluma” despre moldoveni i-ar putea aduce sancțiuni lui Marcel Ciolacu!

astăzi, 18:31
155

A fost depusă o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Liderul PSD ar putea fi amendat, dacă CNCD va considera că a greșit.„Am depus o plângere la ...

CFR Cluj – Sepsi, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 16:53
36

CFR Cluj și Sepsi se întâlnesc în această seară în etapa a șaptea a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!Î...