Judeţul Botoşani, pe primul loc în topul naţional, cu cea mai mare creştere a numărului de firme nou înfiinţate!

Judeţul Botoşani se situează pe primul loc la nivel naţional, în ceea ce priveşte creşterea numărului firmelor nou înfiinţate. Potrivit unui studiu RegNet, de la începutul acestui an şi până în luna august, în judeţul Botoşani s-a înregistrat o creştere de 62%. 

 

 

Judeţul Botoşani, pe primul loc în topul naţional, cu cea mai mare creştere a numărului de firme nou înfiinţate!
Dacă până în august 2016 au fost înregistrate 371 de SRL-uri și 126 de PFA-uri, în prima jumătate a acestui an, în județul Botoșani au fost înregistrate 623 de SRL-uri și 185 de PFA-uri. La nivel național, numărul de firme noi, înregistrate în prima jumătate a acestui an, a crescut cu 37%. 
  
Un astfel de exemplu este Bogdan Munteanu, un tânăr de 23 de ani, ce şi-a deschis o afacere nouă în municipiul Botoşani. A cumpărat un chioșc stradal pe care l-a amenajat și a înființat o cafenea, făcând o investiţie de 15.000 de euro. A căpătat experienţă după ce lucrat prin cafenele din Bucureşti, Italia sau Anglia. El spune că materia primă provine direct din țări cu tradiție, iar procesul de prăjire este altul față de cel comercial. Împreună cu modul de preparare, cafeaua are un gust deosebit și este tot mai apreciat printre botoșăneni. 
  
 "Am decis să plec și să fac bani că să îmi deschid afacerea mea. Am plecat în Anglia, unde am lucrat mai mult pe prăjit cafea, iar după un an și jumătate am decis să vin acasă, în orașul meu natal. De ce Botoșani și nu un alt oraș cu potențial mai mare? Foarte multă lume mi-a pus această întrebare. Dar de ce să rămânem noi tot timpul ultimii și să vină din alte orașe mai mari că să facă la noi cafele?! De ce să mergem la Suceava sau la Iași să bem ceva bun? Foarte mulți, inclusiv antreprenori, mi-au spus că trebuie să plec din Botoșani, pentru că nu o să meargă", 
a spus Bogdan Munteanu.  
  
Economiștii spun că explozia inițiativelor antreprenoriale la Botoșani este doar procentuală, dar că numărul firmelor noi deschise în județ este în continuare destul de mic comparativ cu alte județe. Potrivit aceluiași studiu, rata de supraviețuire a unei firme în România este de doar 52,7%. 
  
"Explicația constă în aceea că s-au inițiat acele măsuri de înființare de start-up-uri. Care sunt domeniile cele mai vizate? În zona de prestări servicii și activități în mediul sătesc - acolo unde facilitățile au fost mai mari. Noi ne situăm într-un top, dar doar procentual, iar în sume absolute sunt județe cu mult mai multe firme. Rămâne de văzut dacă aceste firme vor avea viață", a declarat Gheorghe Sorescu, economist. 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANPC atenționează: Nu cumpărați de oriunde alimente pentru masa de Paște!

astăzi, 11:20
20

Președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a explicat că unul dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să ținem cont este, în primul rând, locul de unde ne facem...

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
61

Înaintea sărbătorilor pascale, polițiștii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale ...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
62

 Cu multă dorire în suflet pentru viaţa monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată şcoală isihastă. Aici, tânărul ...