Un astfel de exemplu este Bogdan Munteanu, un tânăr de 23 de ani, ce şi-a deschis o afacere nouă în municipiul Botoşani. A cumpărat un chioșc stradal pe care l-a amenajat și a înființat o cafenea, făcând o investiţie de 15.000 de euro. A căpătat experienţă după ce lucrat prin cafenele din Bucureşti, Italia sau Anglia. El spune că materia primă provine direct din țări cu tradiție, iar procesul de prăjire este altul față de cel comercial. Împreună cu modul de preparare, cafeaua are un gust deosebit și este tot mai apreciat printre botoșăneni.
"Am decis să plec și să fac bani că să îmi deschid afacerea mea. Am plecat în Anglia, unde am lucrat mai mult pe prăjit cafea, iar după un an și jumătate am decis să vin acasă, în orașul meu natal. De ce Botoșani și nu un alt oraș cu potențial mai mare? Foarte multă lume mi-a pus această întrebare. Dar de ce să rămânem noi tot timpul ultimii și să vină din alte orașe mai mari că să facă la noi cafele?! De ce să mergem la Suceava sau la Iași să bem ceva bun? Foarte mulți, inclusiv antreprenori, mi-au spus că trebuie să plec din Botoșani, pentru că nu o să meargă", a spus Bogdan Munteanu.
Economiștii spun că explozia inițiativelor antreprenoriale la Botoșani este doar procentuală, dar că numărul firmelor noi deschise în județ este în continuare destul de mic comparativ cu alte județe. Potrivit aceluiași studiu, rata de supraviețuire a unei firme în România este de doar 52,7%.