Două firme din Iași sunt implicate în realizarea celui mai mare parc eolian din județul Botoșani, când încep lucrările!

Valoarea totală a investiției este estimată la peste 730 milioane de euro, iar dezvoltatorul este firma locală Mitoc Partners SRL.

Grupul de firme Euro Construcții Arhis (lider) și Crops Beton fac parte dintr-un proiect de amenajare în județul Botoșani a unui parc eolian pe 84 de hectare. Investiția este anunțată la o valoare care va depăși 730 milioane de euro.

Un amplu proiect de energie verde în care sunt implicate și firmele ieșene Euro Construcții Arhis și Crops Beton ar urma să schimbe peisajul județului Botoșani. Grupul de firme din Iași se pregătește să construiască un ansamblu eolian format din 42 de turbine eoliene, în extravilanul comunelor Adășeni, Avrămeni, Manoleasa și Mitoc, pe o suprafață de teren de aproape 84 de hectare.

Ansamblul eolian, denumit „Ansamblu eolian CEE Avrămeni; CEE Adășeni; CEE Mitoc Sud”, este gândit la o capacitate totală de aproximativ 305 MW, puterea instalată fiind împărțită în trei unități: 75 MW, 112 MW și 118 MW.

Valoarea totală a investiției este estimată la peste 730 milioane de euro, iar dezvoltatorul este firma locală Mitoc Partners SRL, la care apar ca asociați Alerion Clean Power Ro SRL (75%), producător italian de energie electrică din surse regenerabile, și Black Sea Development Partners SRL (25%), societate deținută de avocatul român Edward Dobre, scrie Ziarul de Iași.

Autorizația de construire a fost deja emisă

Mitoc Partners SRL a obținut autorizația de construire zilele trecute, iar săptămâna aceasta ar urma să se emită ordinul pentru începerea lucrărilor.

Alerion face parte din Grupul FRI-EL, fondat de frații Thomas, Josef și Ernst Gostner. Ei exploatează peste 10.000 de hectare de teren agricol în Delta Dunării. Exploatația lor agricolă se numără printre cele mai mari producătoare de cereale bio din România.

Producția este destinată exportului, având ca principali clienți companii de renume precum Barilla și gigantul Nestlé.

Parcul eolian ar urma să fie gata în 4 ani

Finalizarea proiectului din Botoșani are un termen de patru ani de la primirea ordinului de începere pentru execuția lucrărilor aferente, a spus Petru Hristodor, fondatorul Euro Construcții Arhis. Firma a fost înființată în anul 2004. Grupul a fost și va fi implicat în autorizarea și execuția lucrărilor.

Societatea Euro Construcții Arhis oferă experienţa și capacitatea necesară pentru a dezvolta și finaliza cu succes proiecte de mare complexitate dintr-o perspectivă profesională și independentă, deținând utilaje prietenoase cu mediul și resurse de ultimă generație. În ceea ce privește expertiza, în echipa noastră avem personal înalt calificat pentru a asigura beneficiarului o lucrare de calitate”, susține Petru Hristodor, fondatorul Euro Construcții Arhis.

Ansamblul eolian gândit să funcționeze complet automatizat

Parcul va funcționa complet automatizat, fără a necesita prezența personalului de exploatare. Zonele de acces ale generatoarelor eoliene vor fi monitorizate continuu prin intermediul unor senzori de prezență și camere video conectate prin internet, potrivit documentației.

Ansamblul eolian va fi format din trei parcuri: CEE Adășeni: 19 turbine, capacitate maximă de 118 MW, suprafață totală de 327.666 mp; CEE Avrămeni: 12 turbine, capacitate maximă de 75 MW, suprafață totală de 218.866 mp; CEE Mitoc Sud: 11 turbine, capacitate maximă de 112 MW, suprafață totală de 291.529 mp.

Comunele Adășeni, Avrămeni, Manoleasa și Mitoc sunt situate în partea de nord – est a teritoriului administrativ a județului Botoșani. Cota absolută față de nivelul Mării Negre a terenului este de 212,28 metri, conform documentației.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Anastasia: Fata de 13 ani a plecat astăzi de acasă!

astăzi, 20:55

Minora a părăsit domiciliul în această după amiază, fără a preciza unde merge, iar din acel moment nu a mai putut fi contactată și nici nu a luat legătura cu familia. Podariu Anasta...

Ordinul de protecție, neluat în serios de botoșăneni: Încă doi bărbați arestați pentru încălcarea acestuia!

astăzi, 19:50

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta ar fi încălcat ordinal de protecție provizoriu emis de polițiști, la solicitarea soției sale, pentru fapta de violenț...

BLOCADA la Botoșani: Aproximativ 50 de conducători auto au devenit pietoni în weekendul care a trecut!

astăzi, 18:52

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consu...