Cel mai bogat botoşănean, potrivit topului întocmit de revista Capital, este Gheorghe Ciubotaru, cu o avere estimată la 25-26 de milioane de euro. Acesta are investiţii în energie şi imobiliare.
Firma Electroalfa este unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniul energetic, specializat în producţia şi furnizarea de echipamente electrice de medie şi joasă tensiune. 2016 a fost un an important pentru companie întrucât a marcat un sfert de secol, dar şi implementarea unui nou sistem de management bazat pe principii Kaizen.
"Nu e uşor să implementezi Kaizen într-o companie românească, cu atât mai mult cu cât producţia nu este una de serie, ci implică produse complexe, realizate după specificaţiile fiecărui client. După aproape doi ani de la implementare utilizăm în activitatea de zi cu zi metode şi tehnici Kaizen şi am format o echipă de management profesionist care pune accent pe îmbunătăţirea continuă a proceselor şi a activităţii", a spus Gheorghe Ciubotaru.
Pentru acest an, fondatorul şi preşedintele grupului Electroalfa se aşteaptă la o cifră de afaceri de peste 128 milioane lei, în creştere cu 10% faţă de anul trecut.
În prezent, Electroalfa are 480 de salariaţi care activează atât în cadrul celor trei fabrici de producţie din Botoşani, cât şi în birourile de vânzări din mai multe oraşe din ţară sau Republica Moldova.
Anul viitor este estimată o creştere a personalului cu 20% ca urmare a extinderii capacităţilor de producţie.
Al doilea om de afaceri botoşănean prezent în top este Valeriu Iftime, cel mai mare acţionar al grupului de firme Elsaco ce are estimată o avere de 20-22 de milioane de euro. În anul 2016 a realizat afaceri de 65 milioane de euro, la puţin de jumătate faţă de 2015, însă mult mai bun faţă de 2014.
"Anul 2016 a reprezentat o provocare pentru noi, din cauza lipsei proiectelor de investiţii în domeniul energiei, însă am avut contracte în derulare cu firme care activează în industrie, în domeniul privat, iar atenţia noastră a fost concentrată şi asupra pieţei externe. Astfel, în 2016 un procent de 10% a fost reprezentat de proiecte în afara ţării", a declarat Valeriu Iftime.
Elsaco are filială în Republica Moldova, unde a implementat anul trecut un proiect care a vizat modernizarea a două staţii de pompare la Termoelectrica Chişinău, iar anul acesta are în derulare două contracte de reconstrucţie a reţelei termice şi unul de modernizare a instalaţiilor. Compania mai are, de trei ani, şi o filială în Belgia.