Animalul care începe să dispară în curțile din Botoșani. Abatoarele nu mai au ce cumpăra!

Anul acesta, abatoarele se confruntă cu o penurie de animale chiar dacă prețul pe kilogram a crescut, iar animalele în anumite condiții sunt preluate chiar din ferme.

Crescătorii de animale nu se ”înghesuie” să vândă din efective după ce perioada de retenție a vacilor în ferme, pentru obținerea subvențiilor de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a expirat la 12 octombrie. Pe piața cărnii de vită există încă un mare necesar de materie primă autohtonă iar efectivele duse la abator scad an de an, după cum a atras atenția Ștefan Tipu, fondatorul unui abator din Botoșani.

”Avem penurie de animale”

Un abator din județul Botoșani, controlat de Ștefan Tipu și cumnatul său, furnizează 20-30% din cantitatea de carne de vită care ajunge în retail. În acest an însă acesta spune că se confruntă cu un deficit grav de animale.

”Nu sunt animale, încă avem o mare criză de materie primă. Chiar dacă s-a terminat perioada de retenție de la APIA nu sunt animale, adică nu avem suficiente solicitări să putem spune că ajungem în situația să nu putem cumpăra. Noi tăiem 250 de animale pe zi și am avea necesar de 300-400 de capete dar nu vin, nu avem. Desigur că vine foarte multă carne din afară, dar noi efectiv refuzăm să achiziționăm din import, mergem doar pe carne de la fermierii români”, a spus Ștefan Tipu pentru Agrointeligența.

Prețul oferit în această perioadă pentru bovine este de 15 lei pe kilogram, fapt care îi descurajează pe fermieri.

”În alți ani se găseau în această perioadă dar acum îmi pare rău să spun că nu avem de unde să cumpărăm. Noi oferim 10-15 pe kilogramul în viu, dar e greu și la acest preț să găsim animale pentru că nu mai sunt ferme, s-au deființat foarte multe. Noi chiar avem dezvoltat de colectare din ferme a animalelor, asigurăm transport adecvat, specializat, care e destul de scump. Noi luăm animalele direct din ferme, facem plata pe loc dar repet, este foarte greu pentru că fermierii nu mai cresc. Cei care erau mai în vârstă s-au lăsat de această afacere iar cei tineri nu mai vor să investească în creșterea animalelor”, a mai punctat Ștefan Tipu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bicicliștii botoșăneni luați în vizor de polițiști, au fost sau nu ,,cuminți” în trafic!

astăzi, 12:37

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, împreună cu subunitățile de profil au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare ab...

La mulți ani! Ierarhul plecat din Știubienii Botoșanilor împlinește astăzi 64 de ani!

astăzi, 12:11

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, împlinește astăzi, 28 octombrie, vârsta de 64 de ani.  Născut pe 28 octombrie 1960, în Ştiubieni...

Bărbat din Botoșani depistat băut la volan,ce alcoolemie avea șoferul!

astăzi, 12:00

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au oprit pentru control, pe o strada din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat, de 38 de ani, din aceeași localitate. &I...