Afacerea din Botoșani care atrage turiști: ”Încă mai găsim mâini muncitoare, inimi calde și zâmbete sincere!” (Foto, Video)

”Am întâlnit acolo oameni tare, tare gospodari, care au cei mai amuzanți struți pe care i-am văzut vreodată”, spune Tabi, un sucevean ajuns în Ibăneștii Botoșanilor, la Grădina cu Struți. Tabi a fost impresionat de faptul că a fost primit în Grădină, că nu i s-a cerut niciun fel de taxă și că, în schimb, ”oamenii vor doar bun simț și grijă, respect față de tot ce au acolo”. Suceveanul îi îndeamnă pe toți să meargă la Ibănești, dar și în alte locuri unde există români muncitori și inspiraționali. ”E tare frumoasă România, dar mai ales oamenii ei pentru că încă mai găsim mâini muncitoare, inimi calde și zâmbete sincere de: Bine ați venit la noi!”

Cătălin Condurache și-a încropit la Ibănești o afacere, la început din pasiune, apoi din dorința de a dezvolta un proiect acasă. Așa s-a născut Grădina cu struți, unde pe aproximativ 30 de ari de teren crește mai puțin de 20 de struți. Nu sunt dificil de întreținut, spune Cătălin Condurache, însă este vorba despre păsări foarte sensibile la gălăgie. ”Sunt păsări semisălbatice la noi în țară. Am început acum doi ani. Aveam în plan de șase ani, dar atunci mi-am pus ambiția”, spune Cătălin, care acum este fericit că puii au crescut și au început ouatul.

”Ciupesc tot ce strălucește, atenție la lovitura cu piciorul!”

Păsările se aclimatizează foarte bine în zona noastră, rezistând până la minus 28 de grade. În schimb, investiția este foarte mare, luând în calcul că la început păsările nu produc niciun venit. În schimb mânâncă mult. ”Cel puțin până la un an și jumătate mănâncă foarte mult. Le dăm șroturi, dar cel puțin 80% din mâncarea lor este lucerna tocată. Eu am început în perioada pandemiei, toate materialele au fost foarte scumpe atunci”.

Afacerea este încă la început, spune Cătălin. ”Creștem pentru reproducție: pentru ouă și pui”. Speră să și vândă bine, pentru că piața de desfacere este una mare. ”Am avut cerere și pentru carne. Momentan am carne doar ce este în plus, pentru că am tăiat masculii care sunt în plus. Pulpa dezosată de struț ajunge la 100 de lei”, explică proprietarul struților.

Botoșănenii pot merge să viziteze Grădina cu Struți, cu condiția să fie atenți la vestimentație atunci când se apropie de păsări. ”Ciupesc tot ce strălucește. Ciupitura nu e dureroasă. Lovitura cu piciorul este însă foarte periculoasă, de trei ori mai puternică decât lovitura calului. Așa am citit. Nu am avut parte de așa ceva”.

O familie este formată din două femele și un mascul, este adevărat că de multe ori se iscă și adevărate lupte în grădină.

Oul de struț, cât 25 de ouă de găină!

Un ou de struț este echivalentul a 25 de ouă de găină, un singur ou ajungând să fie vândut cu 100 de lei bucata. ”Au trei cicluri de ouat pe an, depinde de climă. Încep în martie-aprilie și se opresc în septembrie-octombrie”.

Cea mai mare pasăre din lume!

Struțul este o pasăre originară din Africa, uşor de recunoscut datorită mărimii sale şi aspectului unic, dat de gâtul şi de picioarele sale lungi, ceea ce o face cea mai mare pasăre din lume. Nu mai puțin de 3 metri înălțime și aproximativ 120 de kilograme au struții de la Ibănești, dă asigurări Cătălin Condurache.


Nu are abilitatea de a zbura, însă este un alergător foarte rapid. Pot alerga cu viteze de până la 70 de km/h. Carnea de struţ, considerată o delicatesă în meniul românilor, este mai săracă în calorii decât carnea de pui, mai bogată în fier şi aduce beneficii multiple anemicilor, femeilor însărcinate şi copiilor.

Având culoarea roşie, carnea de struţ se apropie ca textură şi gust de carnea de vită. Este foarte bogată în proteine, dar săracă în grăsimi, având chiar mai puţine calorii decât carnea de pui. Consumul de carne de struţ este recomandat diabeticilor și hipertensivilor, datorită conţinutului scăzut de sodiu şi a conţinutului înalt de acizi graşi Omega 3,6 şi 9.

Zece luni este vârsta optimă de sacrificare pentru struţ, vârsta la care pasărea ajunge la 100-120 de kilograme. Sacrificarea struţilor şi depozitarea cărnii impun însă condiţii deosebite, spun specialiștii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Astăzi: ICCJ analizează contestația AUR la anularea alegerilor prezidenţiale "A veghea asupra procesului electoral nu înseamnă a-l anula”!

astăzi, 09:10

Înalta Curte de Casație şi Justiție (ICCJ) analizează, miercuri, 11 decembrie, contestația depusă de partidul AUR împotriva deciziei Curții Constituționale referitoare la anularea ...

Contractul pentru tronsonul trei din ruta alternativă Suceava – Botoșani a fost atribuit unei asocieri de firme!

astăzi, 08:34

O asociere de firme al cărei lider este compania orădeană Procons Group a câștigat licitația organizată de Primăria Suceava pentru a realiza partea finală din ruta alternativă Suceava &...

Scene ca-n filme la Botoșani, doi frați condamnați definitiv la închisoare… cu suspendare!

astăzi, 08:15

Doi frați din Botoșani, care s-au izbit intenționat cu mașina în autoturismul unui rival și au năpustit asupra acestuia cu un topor și un levier, au fost condamnați definitiv la câ...