Tânărul fermier din Botoșani care duce mai departe tradiția familiei: ”Pasiunea a venit de la bunicul meu, un respectat inginer!” (Foto)

Tânărul fermier din Botoșani care duce mai departe tradiția familiei: ”Pasiunea a venit de la bunicul meu, un respectat inginer!” (Foto)

 Gabriel Iustinian Saveliev  

Tânărul provine dintr-o familie de agricultori. Bunicul său a fost inginer agronom, tatăl, chiar dacă este profesor de sport, la bază a fost tehnician veterinar, iar Gabi a studiat Agricultura la Universitatea de Științele Vieții din Iași. Acum este doctorand în Exploatarea sistemelor de îmbunătățiri funciare la Facultatea de Agricultură a USV din Iași. De asemenea, sora sa este director la Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr.


Gabriel Iustinian Saveliev, din comuna Broscăuți, județul Botoșani, este fermier la a treia generație de lucrători ai ogoarelor.

 

La grâu și porumb, producții sub așteptări

Gabriel lucrează cu familia 220 hectare de teren, în bună parte arendat, bogat în cernoziomuri levigate, dar cu deficite majore de fosfor și potasiu. În afară de rapiță (3.500 kg/ha) și floarea soarelui (în jur de 2.800 kg/ha), la celelalte culturi producțiile au fost cu mult sub așteptări: doar 2 tone la grâu și o tonă la porumb, potrivit Revista Ferma.

Rapița – singura cultură profitabilă

Fermierul a semănat 45 ha de rapiță pe un teren bine pregătit. Au fost ceva precipitații, cultura a fost fertilizată cu 200 kg DAP la hectar, erbicidată și e uniform răsărită. În condiții ideale, se pot opține 4000 kg/ha. Va însămânța 50 ha cu grâu, cultură care să-l ajute la asolament în anul următor, când va crește suprafața de rapiță, de altfel o cultură profitabilă.


În ferma Saveliev, doar rapița a adus profit în 2024, afacerea acumulând 10 miliarde lei vechi datorii la leasinguri și inputuri.

„Rapița este mult mai profitabilă, dar tehnologia este un pic mai pretențioasă, însă anul acesta a fost singura cultură care ne-a adus profit în fermă”, explică botoșăneanul.

Datoriile de circa 10 miliarde lei vechi pun presiune

Gabriel și-a propus să crească exploatația, să micșoreze cantitățile de îngrășăminte și să reducă la 3.000 lei cheltuielile pe hectar. Datoriile de circa 10 miliarde de lei în bani vechi pun presiune pe costuri.

„În momentul de față ne confruntăm cu probleme financiare foarte mari din cauză că am avut producții foarte mici și inputurile au fost scumpe. Am acumulat datorii de 5 miliarde lei vechi la leasinguri și alte 5 la furnizorii de inputuri”, spune Gabriel Iustinian Saveliev.

Un cultivator, o dronă agricolă și un tractor nou

Are de gând să depună un proiect pe DR 12 (PNS) – Investiții în consolidarea exploatațiilor tinerilor fermieri instalați și a fermierilor recent instalați, cu finanțare nerambursabilă de maxim 200.000 de euro.

„Mi-aș mai dori să achiziționez un cultivator, o dronă pentru administrarea judicioasă a pesticidelor și un tractor nou de 150 CP. Pe cel vechi lucrăm cu schimbul trei: tata, eu și un băiat angajat. Mai avem un tractor de 230 CP și unul de 150 CP, pe lângă cel de 95 CP pe care vreau să îl schimb”, precizează fermierul din Broscăuți. 

Pasiunea naște studiul temeinic

„Agricultura am început-o de când eram în școala generală și mi-a permis tatăl meu să merg cu el în câmp! Dar pasiunea de a lucra pământul și dorința de a studia temeinic Agronomia a venit de la bunicul meu, un respectat inginer”, explică viitorul doctor în științe agricole. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vasile Miriuță, ultimul meci la Poli Iași? Ce spune Cornel Șfaițer despre o eventuală demisie!

astăzi, 17:27

Echipele Poli Iași și Petrolul Ploiești sunt la egalitate în clasament, însă pot retrograda în ultima etapă. Ambele au 28 de puncte, nu mai pot retrograda direct, dar au nevo...

Femeie dispărută: Polițiștii botoșăneni solicită sprijinul comunității!

astăzi, 16:33

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 54 de ani, din comuna  Șendriceni, care în anul 1992 a părăsit domiciliul, iar până în pr...

Alegeri prezidențiale 2025, turul 2, în diaspora: Prezența la urne la ora 15:00!

astăzi, 15:05

Mobilizare enormă la vot în străinătate în turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2025, cu o prezență la urne în diaspora aproape dublă față de primul tur de acum două...