Artistă de muzică populară și fostă asistentă medicală, Georgiana luptă de ani de zile cu boli crunte... În prezent i se administrează morfină zilnic (dimineața și seara, injectabil), ia peste 15 medicamente zilnic, face transfuzii de sânge la 3 săptămâni, uneori chiar și mai des.
Sănătatea nu i-o putem reda, dar măcar, ÎMPREUNĂ, o putem sprijini financiar și material pentru a lua o parte din grijile ce apasă pe umerii ei, slăbiți de boală și suferință.
Suferința ei este mult mai lungă decât aceste rânduri, ne spune preoteasa Anamaria Macuc, pe care o lăsăm să ne povestească situația Georgianei Cădinoiu:
Georgiana este o tânără minunată, luptătoare, sensibilă și care nu vrea să deranjeze pe nimeni, cu nimic. Și-ar fi dorit să ajute ea pe alții, decât să aibă ea nevoie de ajutorul celorlalți, dar bolile crunte "au poposit" în viața ei.
Luptă și suferă singură, în tăcere, alături de mama ei, bolnavă și ea (face dializă de 11 ani, de 3 ori pe săptămână). Tatăl ei a abandonat-o încă de când era în burtica mamei sale. Multora ne-ar fi foarte greu să fim în locul ei, chiar și o singură zi.
Stând de vorbă cu ea, am simțit că, această tânără, merită din plin să fie ajutată și am încercat să descopăr ce putem face noi, pentru a-i ușura viața și suferința.
Georgiana are 31 de ani și locuiește împreună cu mama ei, într-o casă bătrânească, dar îngrijită, a bunicilor.
De câțiva ani, Georgiana, se confruntă cu multe probleme de sănătate, în special de natură hematologică. Este sub observație cu sindrom mielodisplazic și boala rendu osler, acestea fiind bolile care fac ca viața ei să depindă de secția de hematologie, de la Iași, făcând la 3 săptămâni, uneori și mai des, transfuzii de sânge și tratament. Recent a primit 6 pungi de sânge, în doar câteva zile, pentru a-i crește valoarea hemoglobinei de la 4-5, măcar până la 8-9.
Insuficiența cardiacă clasa 3 și alte boli adiacente sunt afecțiunile ei de bază. Este purtătoare de un CATETER CENTRAL femural (este greu și doar să-l privești), deoarece în partea de sus, jugularele și subclavicularele au fost intens folosite, având numeroase catetere și dispozitive pentru tratament și transfuzii (vasele de sânge fiind compromise din cauza bolii).
A avut multe intervenții chirurgicale, cele mai grave fiind: histerectomia totală, peritonita apendiculară, intervenție pe cord deschis, efectuată în luna decembrie, anul trecut. Are mai multe boli, fiind un caz complex, încât, uneori nici medicii nu mai știu cum să prioritizeze probleme ei...
Are de parcurs tot felul de tratamente, investigații medicale, unele nefiind decontate de către C.A.S.
Georgiana a lucrat ca asistentă medicală timp de 5 ani de zile, după care, din cauza bolii, a fost nevoită să se pensioneze pe caz de boală.
Fiind tânără și neavând vechime decât 5 ani, are o PENSIE DE BOALĂ de 1.281 lei. Acesta este singurul venit al unui om atât de bolnav, a căror cheltuieli lunare, cu medicamentele și investigațiile medicale, depășesc deseori 2.500 lei.
Când are puțină putere, acasă sau pe patul de spital, confecționează articole hand made, doar că, din păcate, reușește sa vândă foarte puține..
Mi-aș dori tare mult, dacă, ÎMPREUNĂ CU DUMNEAVOASTRĂ, am reuși SĂ O AJUTĂM CU:
1. să-i construim și să-i utilăm O BAIE (atât de necesară, mai ales iarna, unui om atât de bolnav, care deseori abia se poate ține pe picioare...)
2. O SOBĂ NOUĂ în bucătărie (cea pe care o are nu dă căldură aproape deloc)
3. LEMNE pentru iarnă (sa nu mai aibă și această grijă). Costă în jur de 5.000 lei/iarnă.
Folosesc în jur de 5-7 tone/iarnă. Mai cumpără din timp și harțapele/brichete. Căldura se pierde ușor.
Fiind două persoane bolnave (Georgiana având uneori și frisoane) căldura este foarte importantă, iarna.
4. UȘI BUNE. Cele pe care le au sunt vechi, iar iarna, căldura se pierde foarte ușor pentru că fluieră vântul prin ele. De exemplu, în camera în care doarme Georgiana cu mama ei, sunt trei uși, camerele fiind tip vagon, semidecomandate.
5. BANI pentru MEDICAMENTE, INVESTIGAȚII MEDICALE și DRUMURI LA IAȘI. În luna iunie a platit (conform pozelor) doar pe analize 1.650 lei + câteva medicamente 773 lei+ 2 cutii de TauroLock (Help 500), 760 lei, adică peste 3.100 lei câteva analize și medicamente.
6. MEDICAMENTE (poate cineva i le poate cumpăra, le folosește lunar): Taurolok hep 500 (doar 2 cutii costă 760 lei, o cutie are 10 fiole, folosește 3 fiole/săptămâna), Sideral forte, Acid folic, Tarosin, Biosun, Sumetrolim, Trombex, Furosemid, Concor. Creme pentru cateter: folosește alternativ Diprogenta și Regen
7. MATERIALE MEDICO-SANITARE (pe care le folosește lunar, întrucât cateterul permanent se poate infecta foarte ușor ): comprese sterile, Omnifix, mănuși sterile mărimea 7, mănuși (mărimea M), seringi de 10 ml/20 ml, betadina, alcool sanitar, plasturi speciali cu ioni de argint pe care ii aplică la capătul cateterului ce iese din piele (costă 350 lei, 20 de plasturi, folosește de 3 ori pe săptămâna).
8. DONÂND SÂNGE la orice centru de transfuzii din țară, pe numele Giorgiana Cadinoiu, cu rugămintea de a-i trimite poză cu documentul de la spital, pe whatsapp pe nr de telefon: 0754326753.
Pentru Georgiana (ca și pentru alții oameni bolnavi) SÂNGELE ÎNSEAMNĂ VIAȚĂ! A avut nevoie și de transfuzii de 6 pungi de sânge în doar câteva zile.
9. De interesat dacă mai are VREUN ALT DREPT FINANCIAR. Georgianei i s-a spus ca nu... Este greu să supraviețuiască un om atât de bolnav și pe morfină cu doar 1.281 lei/lună (pensia de boală) când doar tratamentele lunare depășesc cu mult această sumă.
10. Mașină care SĂ O TRANSPORTE GRATUIT LA SPITAL, atunci când nu se poate deplasa cu autobuzul.
11. MATERIALE PENTRU HAND MADE (lucru de mână): pânză de iută, sfoară de iută, fire colorate, pânză de fetru, mărgele și orice alte materiale ce pot fi folosite la lucru manual.
12. să o ajutam SĂ VÂNDĂ PRODUSELE CONFECȚIONATE DE EA cu atâta dragoste și jertfă ( unele fiind confecționate chiar pe patul de spital, sau atunci când sănătatea abia îi permitea să facă acest lucru) accesând și CUMPĂRÂND PRODUSELE postate pe pagina ei de hand made: https://www.facebook.com/share/1B582weQrV/.
Poate confecționa și pe bază de comandă telefonică.
Achiziționând aceste produse, o ajutați să lupte cu boala nemiloasă și să meargă mai departe.
Visează, dacă sănătatea i-ar permite, să poată participa cândva la UN TÂRG MEȘTEȘUGĂRESC sau să facă O EXPOZITIE CU VÂNZARE cu lucrările ei, sperând că astfel ar reuși să le vândă...
13. HAINE LEJERE, trening mărimea XL/2XL. Mi-aș dori s-o putem înveseli cu pijamale vesele, lenjerii de pat vesele, pături vesele cocolino...pentru că ea, cel mai mult timp îl petrece în pat și în spitale.
14. ÎNCĂLȚĂMINTE COMODĂ nr. 38.
15. ALIMENTE NEPERISABILE (acestea prind bine în orice casă).
Veniturile ei sunt foarte mici, raportat la câte nevoi și cheltuieli are un om bolnav...
Cine dorește să o bucure și să o sprijine:
1. O poate VIZITA PERSONAL în orașul Ștefănești, jud. Botoșani
2. O poate contacta la NR DE TELEFON: +40754326753
3. O poate ajuta financiar în NR DE CONT: RO32 RZBR 0000060020819897, deschis la Raiffeisen Bank, pe numele Cadinoiu Georgiana
4. Îi poate trimite COLETE pe ADRESA: Cadinoiu Georgiana Oraș Ștefănesti, Str. Octav Onicescu, nr 28, județul Botoșani.
5. sau poate lăsa darurile pentru ea la CASA "Sf. Irina", de la Biserica Pacea, Botoșani, în orice zi de Marți până Vineri în interval orar 9:00-16:30 sau Sâmbătă și Duminică în intervalul orar 12:00-16:30 cu rugămintea de a scrie pe pachete ”Georgiana". Telefon voluntar: 0722179366
Stând de vorbă cu Georgiana, printre altele a povestit: „În timpul în care mai am un pic de putere, mai fac lucruri hand-made (globulețe, mărțișoare, tablouașe, diverse lucrușoare ornamentale...). Lucrez mai mult pe baza de pânză de iută, sfoară de iută, fire colorate, modele diverse din fetru, ce îmi cade în mână. Se vând greu și încerc din bănutii făcuți să reinvestesc în alte materiale ca să am cu ce lucra pentru a mă înveseli și a-mi lua gândul de la boală și de la neputință...
Dintotdeauna mi-am dorit să-i pot ajuta eu pe alții. În liceu și la școala postliceală, de asistentă medicală, îmi plăcea mult să mă implic în tot felul de proiecte și activități umanitare, de voluntariat...Am lucrat ca și asistentă medicala în Iași,5 ani de zile, după care, din păcate, din cauza bolii, am fost nevoită să mă pensionez pe caz de boală. Neavând vechime, am pensia minimă 1.281 lei.
Când am fost la comisie și am întrebat dacă am dreptul la pensia de handicap ( care este în jur de 500 lei/lună) mi s-a spus ca eu nu prezint nici un handicap, doar că fac lunar transfuzii de sânge, nu e un handicap...Am ieșit plângând de acolo...
Mama fiind si ea pacient dializat este și ea tot cu pensie de boală...Cu ajutorul ei mă mai descurc".
Când am întrebat-o cum este casa în care locuiește, dacă are condiții, mi-a răspuns: "Casa în care locuim este casă bătrânească și ca în orice casă, tot timpul este nevoie să repari câte ceva... Mulțumim lui Dumnezeu pentru cât este, fiindcă alții nu au niciun acoperiș deasupra capului.
Suntem modeste, dacă avem lemne ca sa putem face focul, apă, lumină, medicamente și un loc unde sa tragem acasă, unde să să ne tratăm, avem totul...
Biserica este locul de suflet unde ne reculegem, când putem merge. Mai mult mama, eu nu prea pot, din cauza stării de sănătate. Părintele și cu doamna preoteasă sunt ca niște părinți pentru mine, fiindu-mi alături mereu.
Profesorii de la școală, liceu, colegii, vecinii, oamenii din sat mă încurajează în lupta cu boala, să nu renunț. Boala mă face să stau mai mult prin spitale decât acasă, anul trecut, în toamnă, am stat cel mai mult, 80 de zile.... Am stat și 2 luni, o luna și ceva, câteva săptămâni, depinde de gravitatea stării de sănătate. De aceea nu pot sa fac mai multe... Dosarul meu medical e unul stufos...".
Am întrebat-o despre pasiunea ei pentru cântec și a spus: "AM CÂNTAT de când eram mică: în corul bisericii, al școlii și a liceului ( la îndemnul d-nei profesoare de chimie, Chiaburu Veronica, pasionată de cântec). D-na profesor m-a apreciat foarte mult și m-a impulsionat să merg pe drumul cântecului.
Am fost la emisiuni, la filmări, spectacole, la festivaluri mai puțin, fiindca nu aveam posibilitate financiară... Am trei piese ale mele, versurile sunt alcătuite chiar de mine, orchestrație făcută de dl. Cristian Năstase, împreună cu orchestra lui.
Acum, din cauza bolii nu mă mai pot deplasa pe la emisiuni, filmări sau alte evenimente. Adică dacă aș avea putere, aș merge cu mare drag, căci pot cânta, doar că uneori abia am putere să ajung până la spital...
Sunt situații neprevăzute, acum sunt bine și deodată îmi este rău și ajung de urgența la spital. Mai cânt prin casă, ca să nu se atrofieze corzile vocale sau chiar la spital, care, mi-a devenit a-2-a casă. Fiind mai tot timpul acolo, mă cunosc toți de pe secție, mi-au devenit a 2-a familie și uneori mă roagă să le cânt...".
Georgiana a mai spus: "Am făcut școala postliceală de ASISTENȚI MEDICALI din dorința DE A-I AJUTA PE ALȚII, dar acum, eu am nevoie de sprijin medical, petrecându-mi peste jumătate din timp în spitale, făcând deseori transfuzii de sânge, având hemoglobina foarte mică....
Între Ștefănești și Iași sunt 88 km... Deseori sunt foarte slăbită si nu pot merge cu autobuzul la spital pentru transfuzii de sânge, pentru că abia pot face câțiva pași... și sunt nevoită să plătesc o mașină ca să mă ducă la spital la Iași. Drumul costă 300 lei, câteodată 250 lei, depinde cine poate sa meargă cu mine, cu mașina. Când sunt puțin mai bine, merg cu autobuzul la spital ca să economisesc bani...
Doar pe medicamente si materiale medico sanitare plătesc în jur de 2.500 lei lunar. Dacă nu ar fi pensia de boală a mamei nu știu cum m-aș descurca...
Sunt doar eu cu mama, care este și ea foarte bolnavă, face dializă de trei ori pe săptămână. Majoritatea banilor se duc pe tratamente, investigații medicale, materiale medico-sanitare și drumuri la spital...
În apropierea lunii martie am văzut ca erau multe postări cu mărțișoare și am zis să încerc să valorific și eu munca mea, adică lucrul hand made, pe care-l fac cu dragoste și pasiune. Prețul materialelor s-a scumpit, dar eu am lăsat la același preț, ca în anii trecuți, adică 5 lei mărțișorul, iar la 10 mărțișoare achiziționate, am oferit un mărțișor cadou, dar cu toate acestea am vândut foarte puține.
M-am gândit că poate dacă aveam putere și sănătate să ajung la un târg de mărțișoare aș fi vândut mai multe..."
Pe lângă oamenii buni, din jurul ei, care o susțin moral să lupte în continuare cu boala nemiloasă, sunt și oameni care i-au spus mamei sale "degeaba te mai zbați pentru ea, că oricum leac nu mai are...". Mama a zis "Doar Dumnezeu știe câte zile are omul..."
Dacă ar avea putere fizică, financiară și mașină care sa o transporte, inima de mamă, ar duce-o și mai departe să vadă dacă unica ei fiică are șanse de însănătoșire...
Între timp Georgiana continuă să lupte cu boala, cu neputința, să zâmbească și să prețuiască fiecare zi pe care Dumnezeu i-o dăruiește.
ÎMPREUNĂ, puțin câte puțin, putem ușura și alina suferința acestei tinere!
Orice ajutor, oricât de mic, contează!