Îndemn de Ziua Educației. Daniel Câșlariu: “ Ziua Educației ar trebui să fie despre dascălii dedicați copiilor care vin flămânzi la școală”

Îndemn de Ziua Educației. Daniel Câșlariu: “ Ziua Educației ar trebui să fie despre dascălii dedicați copiilor care vin flămânzi la școală”

Ziua Mondială a Educație, sărbătorită luni, 5 octombrie și la Botoșani, l-a determinat pe Daniel Câșlariu, coordonatorul Asociației „Grup Civic” Botoșani, să  aducă, din nou, în atenția cititorilor, una dintre prioritățile educației: copiii nevoiași.

La aproape un an de la demararea primelor proiecte, Daniel Câșlariu amintește de zâmbetul de fericire al copiilor atunci când primesc o ciocolată sau când vin la școală bucuroși că își pot urma visul  de a deveni “oameni mari”, cu toate că posibilitățile financiare reduse le răpesc, uneori,  dreptul la o educație decentă. 

 

De Ziua Educaţiei, dincolo de mesajele vizând frumuseţea profesiei de dascăl şi felicitările pe care le merită toţi cei care pun suflet în modelarea copiilor, vă provoc să vă gândiţi la copiii nevoiaşi.

În urmă cu mai bine de zece luni am demarat primele proiecte umanitare. Am văzut zâmbetul copiilor bucuroşi că primesc o ciocolată sau o portocală, dar şi al celor care nu au cuvinte când văd că nişte străini pun mână de la mână pentru a le construi o casă. Am văzut şi lacrimile celor care se consideră defavorizaţi de soartă, dar şi ale celor care nu au putere să lupte pentru a deveni egali cu cei care au de toate.

Cred că Ziua Educaţiei ar trebui să fie despre dascălii dedicați copiilor care vin flămânzi la şcoală. Ziua copiilor care nu au tabletă, telefoane şi nici ghiozdane fiţoase, dar vin la şcoală cu curiozitate şi dorinţa sinceră de a deveni „oameni mari”. Dincolo de metodele inovative de organizare a orelor online, vă provoc, dragi dascăli, să fiţi oameni! Să încercaţi, dincolo de toate, să ajungeţi la sufletul omuleţilor care vin la şcoală. Să vedeţi ce-i nemulţumeşte, ce probleme au acasă, ce aşteptări au şi ce-i face fericiţi. Vă rog să dărâmaţi bariera dintre catedră şi bănci şi să vi-i apropiaţi pe copiii din bănci.

Totodată, îi rog pe funcţionarii plătiţi de stat să facă protecţie socială să-i găsească pe toţi copiii care se culcă flămânzi, pe toţi cei care nu au condiţii propice de învăţare acasă, pe toţi cei care se uită cu lacrimi în ochi la certurile părinţilor. Şi să facă în aşa fel încât să le rezolve problemele!

Îi rog pe toţi oamenii de la catedră, ca, dincolo de formule, referate, date istorice, obligaţii profesionale, să vadă cu adevărat care sunt problemele copiilor care sunt în faţa lor, în bănci. Să încerce să-i înţeleagă şi să-i ajute! Să fie dascăli cu adevărat şi să-şi onoreze principala menire şi anume aceea de a-i pregăti pe copii pentru viaţă”, a precizat Daniel Câșlariu, coordonatorul Asociației “Grup Civic” Botoșani

 

 

Spune-ne opinia ta