Un scandal în interiorul organizației USR din Botoșani l-a determinat pe candidatul filialei la Primăria municipiului-reședință de județ, Eugen (Gelu) Graur, să se retragă din cursă, după un conflict fățiș de viziuni între acesta și conducerea locală a partidului, pornit de la poziționarea pe listă a celui desemnat în cursa pentru scaunul de primar.
Lupta internă pentru Primăria municipiului Botoșani s-a dat între Marcel Gheorghiţă, inginer energetician în mediul privat, și Gelu Graur, consilier juridic în mediul privat, fost angajat al Inspectoratului de Poliție Județean din Botoșani, cunoscut botoșănenilor mai ales după participarea la concursul „Vocea României”.
Graur a fost ales de un număr de 34 de delegați. La celălalt pol, Marcel Gheorghiță a obținut 28 de voturi. Interesant este că juristul figurează al cincilea pe lista de 16 membri propuși de USR pentru Consiliul Local, în fruntea căreia se află Gheorghiță, după care urmează Raluca Curelariu, Mihaela Axinte și Andrei Turcoman.
Această poziționare, însă, pare să îl fi nemulțumit la culme pe jurist, care a avut bănuieli ale unor înțelegeri subite dezvoltate în interiorul partidului, având în vedere răsturnarea de situație la balotajul cu cel poziționat pe primul loc pe lista pentru consilierii locali ai municipiului Botoșani.
„Într-adevăr, au fost cerinţe din partea lui de a fi mutat de pe poziţia 5 pe poziţia 1 pe lista de candidaţi la Consiliul Local şi de a aduce în USR propria sa echipă de campanile. Dar domnul Eugen Graur a fost refuzat şi, fiind jurist, a conştientizat şi el că modificarea listei votate de membri nu este statutară şi nu se poate modifica ordinea pe o listă votată de toţi membrii filialei municipale din Botoşani. Procesul de vot privind candidaţii şi ordinea acestora pe lista de consilieri a fost democratic, transparent și chiar în prezenţa presei. Dar cazul domnului Eugen Graur, cu poziţiile obţinute în urma votului, nu este singular. Vă pot da exemplu și din Bucureşti, unde Ana Ciceala candidează pentru Primaria Sectorului 3, dar pe lista de consilieri locali a fost aleasă pe locul 3. Cât despre acuzaţiile de înţelegeri şi de blaturi, acestea sunt total nefondate. Alegerile candidaților și a listelor în USR se fac democratic, prin votul tuturor membrilor și nu se fac prin birouri de câțiva oameni, precum în partidele istorice”, a declarat Andrei Drancă, președintele USR Botoşani.
Desemnarea lui Gelu Graur drept candidat al USR pentru Primăria municipiului Botoșani a avut loc duminică, retragerea sa din cursă fiind anunțată la cinci zile diferență. Graur nu și-a exprimat, însă, și intenția de a renunța inclusiv la calitatea de membru al filialei. Cel mai probabil, în locul său, va fi delegat, pentru cursa spre Primărie, Marcel Gheorghiță.