(P) Investiții de capital în cazinourile online din România

(P) Investiții de capital în cazinourile online din România

Află cum sunt cheltuiți banii pentru dezvoltarea platformelor de cazinou online și ce tip de business primează în România.

Oportunități de investiții și mișcare de capital în sectorul cazinourilor online

Evoluția industriei jocurilor de noroc a fost influențată în ultimii ani de modificarea continuă și din ce în ce mai coercitivă a normelor de reglementare în domeniu. Un alt factor care a determinat mișcări de capital în sectorul cazinourilor online a fost evoluția tehnologiei. Analizăm cum s-au schimbat investițiile în domeniul iGaming pe piața din România.

Din baruri și săli de joc, pe platforme online

Evoluția industriei este influențată predominant de noile reglementării, care aduc schimbări binevenite. Scoaterea băuturilor alcoolice din localurile de pariere și posibila migrare a sălilor de joc în afara localităților va favoriza tranziția jucătorilor către cazinourile online de top din România, menționate pe cazinouri.info.
Scăpăm astfel de imaginile cu minori și adulți sub influența băuturilor alcoolice la aparate, care joacă inclusiv pe datorie. Tranziția asigură parierea mai sigură. Nu poți să joci pe bani reali fără un cont de client. Nu poți să-ți faci un cont de jucător fără număr de telefon, e-mail și act de identitate. Mai mult, nu poți alimenta contul de jucător decât cu o metodă de plată proprie.

Te-ai întrebat vreodată cum funcționează un cazinou online?

Perioada 2020-2023 a dost prolifică pentru piața online a cazinourilor din România. Reglementările legislative au canalizat operatorii de jocuri de noroc către aceste soluții, iar investițiile s-au concentrat pe online. În acest fel, sectorul iGaming este mai ușor de monitorizat de către autorități. Pe de altă parte, vizibilitatea cazinourilor este mai mare, iar metodele de publicitate diversificate.  
Operarea unei platforme online a devenit complexă și competitivă. Cu doar 10 ani în urmă funcționau foarte puțini operatori online. Astăzi numărul lor este dublu, s-a triplat numărul jocurilor, a celor operate prin sistem RNG sau live. Cazinourile online funcționează sub diferite modele de afaceri, fiecare cu propriile avantaje și dezavantaje.

Migrarea către cazinourile online înseamnă mișcarea capitalului către platforme și aplicații

Pentru cazinourile online investițiile pentru a răspunde rigorilor legale sunt mari, la fel și taxele, dar într-un final beneficiile depășesc obligațiile. Operatorii de cazinouri investesc în aplicații de telefon și funcționalitatea platformelor pe telefon. Unui cazinou din jocul pe dispozitivele mobile este în proporție de 50 până la 70% din veniturile totale.

Modele de business abordate de investitori în România

Cea mai mare provocare pentru investițiile și inovarea din domeniul iGaming este lipsa capitalului investit în sector. De ce? Pentru că operarea unui cazinou online se face într-un mediu foarte reglementat, deci mai sigur. Start-up-urile din orice industrie, inclusiv când vine vorba despre un start-up care operează un site de pariuri, necesită capital.
Este greu să găsești investitori într-o industrie atât de reglementată, unde atât operatorii, cât și tehnologia de joc, trebuie să fie licențiate și certificate. Atunci operatorii s-au folosit de o serie de modele de business ușor de abordat, în care investițiile sunt mai mici.

Modelul de business White Label

Modelul White Label implică închirierea unei platforme existente de la un furnizor de software. Operatorul deschide cazinoul online rapid și rentabil, pe care o personalizează cu branding și conținut. În acest tip de business, numărul și tipul furnizorilor sunt prestabiliți. Nu se poate personaliza funcționarea platformei.

Modelul cazinoului online la cheie

Modelul de cazinou online la cheie înseamnă achiziționarea unei platforme complete și personalizarea acesteia ulterior, după preferințe. Acest model oferă flexibilitate decât modelul anterior, deoarece operatorul poate alege atât furnizorii de software cât și proiectarea platformei.

Cazinou cu platformă proprie

Operatorii de cazinouri online construiesc propriile platforme, nu soluții pre-construite. Astfel, oferă cel mai înalt nivel de control și flexibilitate. Personalizarea platformei se poate face complet, deci diferențierea față de concurență este mai vizibilă. Aceste platforme sunt mai sigure și mai stabile, pentru că operatorii au control deplin asupra software-ului. Dezavantajul sunt investițiile inițiale semnificative.

Cazinouri ale operatorilor străini și cazinouri cu sediul în România

Cazinourile online din România sunt în proprietatea unor societăți comerciale sau holdinguri cu sediul în Malta. Doar 20% dintre firmele care operează cazinourile online au sediul în România. Acest lucru se va schimba, în urma noilor reglementări legislative care permite activitatea doar pentru cazinourile cu sediul social în România, ceea ce înseamnă noi taxe în bugetul de stat.
Societățile cu sediul în Malta sunt sub monitorizarea Administraţiei fiscale pentru contribuabili nerezidenţi, din cadrul ANAF, organul fiscal competent pentru administrarea obligaţiilor fiscale datorate de categoriile de contribuabili nerezidenţi care nu au pe teritoriul României un sediu permanent. Conform regulamentelor comunitare, aceștia datorează în România contribuţiile către bugetul asigurărilor sociale de stat, şomaj, sănătate, și alte contribuţii sociale.

Investiții în tehnologii viitoare
Privind în viitor, industria cazinourilor online va trebui să se adapteze la tehnologiile în schimbare, care pot avea impact mare asupra modelelor de afaceri. Operatorii ar putea fi nevoiți să investească în noi tehnologii și să își adapteze platformele pentru a satisface cererea consumatorilor. Se preconizează trecerea către experiențe de joc personalizate. În acest sens, cazinourile online analizează comportamentul de joc al utilizatorilor pentru a crea promoțiile pentru individuale.

Un alt lucru la care trebuie să se gândească operatorii de cazinouri online sunt investițiile în securitate. Inteligența artificială poate fi pusă în slujba acordării serviciilor de suport și asistență, dar poate fi utilizată și pentru a comite infracțiuni, folosind identitate falsă sau interconexiuni care nu sunt previzibile. Din acest puncte de vedere, site-urile personale vor fi mult mai ușor și rapid de protejat.

Concluzie

Să operezi un cazinou online poate părea ușor, dar să construiești un business de acest fel nu este chiar la îndemâna oricui. Investițiile inițiale sunt mari, iar investitorii se sperie de reglementările extrem de riguroase. Taxele prea mai sunt un impediment. Dacă un business de acest fel este taxat cu peste 20% din profit, cazinourile sigure se retrag treptat de pe piață, în timp ce crește jocul la negru.
După ce business-ul a fost lansat pe piață, trebuie să se țină mereu pasul cu trendul tehnologic, interesul pentru anumite jocuri și produse. Din acest motiv, cele mai multe cazinouri online au și pariuri pe evenimente sportive, loto, bingo, pariuri virtuale sau platforme de poker. Investițiile de capital în securitate sunt, de asemenea, din ce în ce mai însemnate.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean ridicat de acasă în cătușe și dus într-o celulă din Penitenciar!

astăzi, 12:33
14

În cursul zilei de vineri, polițiștii din Flămânzi au identificat un bărbat, din orașul Flămânzi, pe numele căruia era emis de către Judecătoria Botoșani un mandat de execu...

Lucian Trufin, PSD: „Voi continua dezvoltarea județului Botoșani prin experiența de 20 de ani în administrație publică, cu susținerea echipei PSD”

astăzi, 12:02
21

„Le mulțumesc botoșănenilor care au semnat pentru susținerea candidaturii mele la Președinția Consiliului Județean. În această campanie de strângere de semnături, am realiza...

Polițiștii de frontieră botoșăneni au confiscat marfă contrafăcută care trebuia să ajungă în Ucraina (Foto)

astăzi, 10:49
73

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui microbuz, peste 680 bunuri, toate purtând î...