Zeci de utilaje și mii de tone de material antiderapant pregătite pentru sezonul rece

Managerii rețelei de drumuri din județul Botoșani au fost chemați în ședință de Colegiu Prefectural, joi, pentru a prezenta stadiul actual al pregătirilor pentru sezonul de iarnă. 

Dumitru Clipaciuc, șeful Secției de Drumuri Naționale (SDN) din Botoșani, afirmă că unitatea are la dispoziție pentru iarnă 36 de utilaje pentru deszăpezire închiriate în baza contractelor, dar și 12 utilaje proprii, care vor intra în bază de săptămâna viitoare. 

 

„Avem la dispoziție, pe stoc, parazăpezi care sunt în curs de montare, ce au o lungime totală de 28.000 de metri. Carburantul este asigurat prin contracte de alimentare cu o stație din municipiul Botoșani”, a declarat oficialul. 

Angajații SDN au actualizat stocul de materiale necesare deszăpezirii. Astfel, în stoc sunt disponibile 3.350 de tone de sare, 550 de tone de nisip și 32 de tone de clorură. 

Prezent la ședință, Cătălin Gheorghian, directorul Direcției Județene de Drumuri și Poduri (DJDP) din Botoșani, a adăugat că există pe stoc aproximativ 900 de tone de antiderapant și 100 tone de sare.

„După 15 noiembrie, când se va semna contractul, vom da drumul și aprovizionării cu material antiderapant. Iar în funcție de cum va fi vremea vor intra și la noi utilajele în bază”, a continuat Cătălin Gheorghian. 

Potrivit inspectorului șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) din Botoșani, colonel Dan – Decebal Murariu, pe data de 8 octombrie a fost semnat un plan de protecție în ceea ce privește gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele meteorologice. 

„Este o activitate de interes național, având în vedere frecvența de producere și dimensiunea efectelor acestor tip de riscuri manifestate prin ninsori abundente, furtuni, viscole, polei. După cum știți, la nivelul județului sunt destul de frecvente și abundente, având în vedere anul 2012 – 2013 care a fost un an de referință pentru județul Botoșani, când am avut strat de zăpadă de o medie de 1,5 și în alte locuri de peste 4,5 metri”, a completat Murariu.

Potrivit șefului IJSU, în urma unui raport primit de la toate UAT-urile din județ, se poate interveni cu un număr total de 392 de mijloace pentru deszăpezire și 7.000 de tone de antiderapant aflate în custodia Primăriilor din județ. De asemenea, salvatorii botoșăneni au în vedere și persoanele vulnerabile. În acest sens au fost identificate mai multe locații pentru găzduirea cetățenilor în cazuri extreme.

Autoritățile au identificat 251 de astfel de locuri în cămine culturale, școli, grădinițe și săli de sport, cu o capacitate de găzduire de 125.000 de locuri.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

De la morții de pe șosele până la droguri și lipsa conștiinței sociale, problemele stringente din Botoșani. „Românul mereu va găsi o portiță să scape”

Friday, 11 July 2025

Într-o discuție cu Gelu Graur, președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) din Botoșani, acesta ne-a declarat că, în continuare, cea mai mare problemă de la nivel...

Aleșii de la județ au dat 35.000 de lei pentru o biserică din Botoșani. „Bugetul ăsta are Dumnezeul lui” (Video)

Thursday, 10 July 2025

Consilierii județeni au votat în ședința extraordinară din cursul zilei de miercuri acordarea unei sume de bani unei biserici din Botoșani pentru efectuarea de lucrări de reabilitare. S...

CJ (încă) nu dă bani pentru repararea WC-ului de la școala din Lunca. Consilier PSD: „Infirmă caracterul de urgență” (Video)

Wednesday, 9 July 2025

Un incendiu cumplit a avut loc în luna mai într-o școală din județul Botoșani. Incendiul s-a produs în baia Școlii Gimnaziale nr. 1 din Lunca. Atunci, peste 70 de elevi, cadre d...