Problemele din trafic și locurile de parcare, din nou în atenția deliberativului (video)

Problemele din trafic și locurile de parcare, din nou în atenția deliberativului (video)

Problemele din trafic și măsurile de combatere a acestora, în ceea ce privește circulația în municipiul Botoșani, au intrat din nou în atenția deliberativului local.

Consilierul USR Raluca Curelariu a atras atenția asupra nerespectării regulamentului de parcare, a cărui aplicare cade în sarcina societății Eltrans și Poliției Locale. Ea a semnalat că normele nu sunt cunoscute nici măcar de angajații plătiți să sancționeze încălcarea lor.

„Avem un regulament de parcare pe care l-am votat după trei sau patru ore de dezbatere, în care se stipulează foarte clar și a fost aprobat de către Consiliul Local ca mașinile parcate pe locuri rezervate în zonele rezidențiale să fie blocate și ridicate după trei ore de la blocarea mașinii, dacă nu se prezintă proprietarul. Aș vrea să înțeleg dacă avem o problemă în a implementa acest regulament, pentru că înțeleg de la cetățeni că această regulă nu se aplică. Mai mult decât atât, au fost polițiști locali care mi-au spus personal că nu există această regulă, deși știu sigur că am votat-o”, a spus Curelariu.

Aceasta a deplâns, sub forma unei ironii la adresa primarului, că unele achiziții necesare decongestionării traficului au rămas la stadiul de propuneri.

„Domnule primar, vă felicit pentru un an de mandat și o să vă fac și cadoul. O listă de 92 de achiziții făcute în România în 2021 de lucrări de semaforizare. Înțeleg că nu suntem capabili să cheltuim banii pe care îi avem în ceea ce privește cele două semafoare pe care ni le-am propus la începutul anului. Am verificat portalul și nu a fost introdusă această achiziție. Și dacă avem o problemă și nu știm cum să facem o achiziție de semafoare, vă ajut cu mare drag, cadou la un an de mandat, cu lista achizițiilor De acest fel din România. 92 la număr. Inclusiv în Suceava, Târgu Frumos, Vaslui, suficient de aproape încât să ne descurcăm și noi să punem două amărâte de semafoare. Dacă nu știți cum arată, le găsiți la Dorohoi”, a continuat consilierul USR.

O altă problemă este amplasarea neconformă a unor treceri de pietoni, arată membra CL.

„Dacă tot vorbim despre problema traficului, vreau să vă întreb dacă circulați în alt oraș decât Botoșani. De foarte mult timp insistăm să mutați trecerile de pietoni de lângă sensurile giratorii. Ați spus că așteptăm să se termine nu știu ce lucrări. Nu știm la ce lucrări vă referiți, cert este că traficul a devenit un chin. Nu înțeleg de ce de un an de zile nu s-a luat niciun fel de măsură în acest sens, nu înțeleg de ce Poliția Locală nu face treabă pentru a rezolva situația mașinilor parcate alandala. Pe lângă floricele pe care le punem prin oraș, poate ar fi momentul să rezolvăm o problemă extrem de gravă, aceea a traficului”, a adăugat Raluca Curelariu.

Viceprimarul Liviu Toma, care se ocupă de monitorizarea activității Poliției Locale, a admis că există deficiențe și a propus să fie invitat la întrunirea Comisiei de sistematizare a circulației locale, în vederea discutării soluțiilor posibile.

 

„Am constatat și eu că, într-adevăr, există un număr mare de mașini care parchează în locuri unde este interzis acest lucru. Pe partea asta de interpelare a doamnei Curelariu sunt de acord. Vreau să vă informez că pe lângă măsurile administrative aplicate de Poliția Locală, sunt executate anumite acțiuni de prevenție. Mai mult de atât, deocamdată, nu putem face. În calitate de invitat în comisia de sistematizare, în urmă cu aproximativ șase luni am făcut o propunere pentru a organiza acele sensuri unice, măcar în zone unde se impune acest lucru. Pentru că altă soluție momentan eu nu văd, până la înființarea unor parcări care să rezolve această problemă, pe care o știm cu toții. Aproape fiecare familie deține chiar două autoturisme”, a explicat edilul.

Prezent în sală, directorul executiv al Poliției Locale, Ioan Onuțu, nu a intervenit în dezbatere.

 

 

Spune-ne opinia ta