VIDEO: Plângeri penale privind „fraude petrecute în timpul vechii administrații” la Teatrul „Eminescu”

VIDEO: Plângeri penale privind „fraude petrecute în timpul vechii administrații” la Teatrul „Eminescu”

Directorul Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani, Marius Rogojinschi, a depus două plângeri penale împotriva unor funcționari ai Teatrului „Mihai Eminescu”. El a afirmat, în timpul ședinței de Consiliu Local, structură din care face parte, că există suspiciuni de „fraude petrecute în timpul vechii administrații”.

„Aș dori să formulez ca interpelare următoarea rugăminte, deocamdată, pentru că sper ca această rugăminte să își găsească soluționarea pe cale administrativă, așa cum este firesc. De un an de zile, de când sunt membru în Consiliul de Administrație al Teatrului „Mihai Eminescu”, intrând în posesia unor informații, am solicitat în baza Legii 544 cu privire la accesul la informațiile publice și în baza Regulamentului de funcționare a Consiliului Local, niște documente din care rezidă suspiciunile rezonabile ale unor fraude petrecute în timpul vechii administrații. Ele au fost tergiversate, sub diferite pretexte”, a spus Rogojinschi în timpul ședinței ordinare de joi a Consiliului Local.

Alesul a explicat că fostul manager al Teatrului „Eminescu”, Traian Apetrei, și angajați ai compartimentelor de contabilitate și resurse umane refuză comunicarea unor informații publice și întârzie transmiterea unor documente de interes.

„Am vrut să vă prezint un raport în acest sens. Nu am putut, pentru că însuși fostul manager a dat o dispoziție contrar prevederilor legale de a nu mi se pune la dispoziție documentele solicitate, drept pentru care, până a se aplica prevederile legale, în baza argumentelor avute în posesie, am formulat două plângeri penale împotriva unor membri ai administrației Teatrului, urmând ca prin baza unor alte documente pe care le posed sau urmează să le posed, voi formula alte două plângeri penale, către alte două parchete, care se ocupă de spețe de acea natură. Contabilul-șef al Teatrului și inspectorul de specialitate pentru resurse umane să țină cont că nimeni nu e mai presus de lege și că, dacă ea trebuie respectată, să și fie respectată”, a încheiat consilierul social-democrat.

Contactat pentru lămuriri suplimentare, Marius Rogojinschi a spus că majoritatea documentelor solicitate vizează partea de management financiar și că, dacă situația impune, se va adresa instanței de judecată pentru obținerea datelor. Acesta a refuzat să numească intimații.

„Am primit informații privind desfășurarea unor fraude în formă continuată și m-am simțit dator să verific, pe cât este posibil. Am o declarație a fostului manager, care spunea că înainte ca documentele solicitate să îmi fie transmise, el trebuie să efectueze un fel de triere a lor. Ceea ce denotă că are ceva de ascuns, altfel nu se explică. Și voi mai primi materiale în sensul suspiciunilor pe care le am. Când voi avea mai multe informații, voi întocmi un raport pe care îl voi înainta Consiliului Local și îl voi face public. Celelalte parchete cărora mă pot adresa pe această temă sunt DIICOT și DNA”, a adăugat managerul Teatrului „Vasilache”.

Un fapt dovedit relativ problemei expuse de către consilierul local este nepublicarea unor licitații în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, neregulă confirmată de Curtea de Conturi.

Plângerile formulate de către Marius Rogojinschi au fost depuse la Parchetul de pe lângă Judecătoria din Botoșani.

 

 

Spune-ne opinia ta