Taxe de salubrizare mai mari pentru locuitorii județului Botoșani

Taxe de salubrizare mai mari pentru locuitorii județului Botoșani

Locuitorii județului Botoșani vor plăti taxe de salubrizare mai mari în anul 2022, ca urmare a unor acte normative adoptate de Ministerul Mediului. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „ECOPROCES” a obținut avizul Consiliului Județean (CJ) în vederea aplicării unui nou plan de costuri, actualizat cu indicele prețurilor de consum și contribuția pentru economia circulară (CEC).

În ședința ordinară de miercuri, vicepreședintele CJ Dorin Birta, reprezentant delegat în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) din cadrul „ECOPROCES”, a primit mandat special de susținere a politicii tarifare.

În ceea ce privește taxarea unitară, în anul 2022, utilizatorii non-casnici vor plăti 545 de lei per tona de deșeuri, față de cei 448 de lei datorați în 2021, iar utilizatorii casnici vor achita 461 de lei per tonă, față de 365. Din cuantumul ambelor taxe prevăzute pentru următorul an, 85 de lei reprezintă plata CEC. La capitolul dărilor lunare, tariful stabilit pentru utilizatorii casnici din mediul urban crește de la 11,14 la 13,9 lei, iar pentru cei din mediul rural, de la 4 la 5,7 lei. Sumele sunt actualizate, potrivit reprezentanților „ECOPROCES”, la nivelul lunii august a acestui an. Dând la o parte contribuția pentru economia circulată, în primă etapă, tarifele lunare stabilite pentru utilizatorii casnici suferă o creștere modică.

Raportul de specialitate al proiectului de hotărâre motivează că majorarea costurilor de salubrizare este necesară pentru acoperirea cofinanțării proiectului de „Management integrat al deșeurilor”, care unește CJ și toate cele 78 de consilii locale din județ. Totodată, taxele se află în regim de proporționalitate cu creșterea cheltuielilor de operare și întreținere a activelor.  

„La stabilirea taxei de salubrizare pe cele două componente (reciclabil și rezidual) s-a ținut cont de indicatorul de performanță aferent activității de sortare – 80 % (cantitatea totală de deșeuri valorificată ca procent din cantitatea totală de deșeuri acceptată la stația de sortare). De asemenea, în calculul contribuției pentru economia circulară pentru utilizatorii casnici s-a avut în vedere indicele de generare prevăzut în Analiza Cost-Beneficiu din Aplicația de finanțare aferentă proiectului „Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Botoșani” (0,97 kg/persoană/lună în mediul urban și 0,59 kg/persoană/lună în mediul rural)”, se arată în referatul înaintat Consiliului Județean.

Conducerea ADI subliniază că noul plan de taxare „nu vizează decât aplicarea întocmai a actelor normative în vigoare care au fost adoptate în acest sens”.

Concepută pentru o perioadă de 15 ani, politica tarifară stipulează că, în următorii nouă ani, dacă utilizatorii non-casnici sunt scutiți de eventuale majorări, debitele datorate de utilizatorii casnici vor crește constant. 

Actul normativ integral poate fi consultat AICI.

Pe lângă contribuțiile asigurate de fiecare unitate administrativ-teritorială în parte, anul acesta, CJ Botoșani a cotizat cu peste 700.000 de lei pentru susținerea financiară a organizației.

ADI „ECOPROCES” s-a constituit în 2009, cu scopul înființării, organizării, reglementării, finanțării, exploatării, monitorizării și gestionării în comun a serviciilor de salubrizare, precum și pentru realizarea unor proiecte de investiții publice colective.

 

Spune-ne opinia ta